Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2010-01-06
English version
 

Engeln
av Kjell Sahlqvist

I en fisketidning i början på nittiotalet läste jag om en fluga som hette Ängeln, den hade vit vinge och gröngul kropp av polygarn. Då den var lättbunden och jag nybörjare i ämnet så band jag upp några exemplar. De fungerade ungefär som de övriga i min då lilla samling flugor. Men hade tendensen att bli liggandes på sidan i vattenytan, vilket medförde att de sjönk ganska snabbt.


Engel med lila kropp, mörkgrå vinge, svart hackel

Efter lite funderande satte jag hackel på flugan, och vips hade jag en fluga som flöt och flöt, trots hård ström och strid fors, samt stod upprätt på vattenytan. Efter ett tag bytte jag ut vingmaterialet från kritvitt till dagens ljus-ljus grått, då jag märkt att det vita polygarnet spretade isär efter flitigt användande av flugan. Samt att just detta material tydligen hade ett "bäst före datum".


Engel med grön-gul kropp, vit vinge, brunt hackel

I och med detta gjorde jag namnändring till Engeln, som kanske borde ändras till Dewil istället som killen från Tärnaby sa efter att ha testat den i Abmoälven.


Engel med grön-svart kropp, vit vinge och svart hackel

Idag binder jag den i många olika färgkombinationer på kroppen, allt efter vad som flyger omkring i naturen invid vattendraget jag och hustrun befinner oss vid. Jag har idag också märkt att en liten droppe "olja" på flugan får den att ännu mer likna de äkta insekterna som fallit ned i vattnet, det blir nämligen en oljering runt kroppen på en äkta insekt som ligger i vattnet, vilket troligen bidrar till att fisken ser insekten på långt håll.

Krok: 12-16 (torr)
Tråd: svart
Kropp: dubbad FlyRite, spolformad i egen vald färg
Vinge: ljust-ljust grått polygarn
Hackel: svart eller brun, eller grizzly tupp
Avsluta med ett huvud av den svarta bindtråden + en droppe lack.

Tillägg 2010-01-06:

Har genom åren exprementerat med färgen på vingen till Engeln, idag anser jag att jag funnit den ultimata färgen. Numera använder jag ljus-ljus blå färg, den syns bäst i alla sortes dagsljus, samt även när det börjat skymma.
Mvh Kjell Sahlqvist

 

Text av Kjell Sahlqvist 2008 ©
Foto av Mats Sjöstrand 2008 ©
Flugorna är bundna av Kjell Sahlqvist

Ps. Testa flugan TROTS att fisken (harr och öring) är som man säger selektiv Ds.

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2010

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster
Mats Sjöstrand