Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2009-06-08
English version
 

Fluffräkan
Av Johan Häkkinen

Fluffräkan, Johan Häkkinen ©
Flugan på bilden är bunden av Johan Häkkinen

En räka med bensprattel! Till skillnad från de räkflugor där ett kroppshackel av tupp används som benimitation, ger min bindteknik en "levande" och pulserande fluga som ser "giftig" ut även vid långsam hemtagning och i klart vatten.

För att få liv i räkan använder jag de betydligt mjukare och fluffigare fjädrarna som ofta återfinns en bit ner på de flesta tupp- och hönsnackar. I gråa nyanser finns de bl a på djungeltuppens och guldfasanens kroppsskinn.

De fjädrar som är lämpliga för fluffräkan är ofta relativt korta och har även en kraftig hackelstam, varför de ej kan bindas in som ett traditionellt kroppshackel. Tekniken för att kunna använda dem till benimitationer på räkor och även märlor är att fjädern binds in som en zonker-strip varpå fjäderstrålarna pressas i läge med hjälp av ryggskölden.

Flugans upphovsman: Johan Häkkinen

Material & Bindbeskrivning:

Krok: Räkkrok i lämplig storlek.
Antenner
: Några strån Crystal Mirror Flash.
"Huvud": Ett knippe Crystal Mirror Flash i samma färg som antennerna.
Ögon
: Mörk nylonlina, bränd i ändarna och inbunden på undersidan av kroken.
Benimitation
: "Fluffigt" tupp- eller hönshackel. Det gör inget om fjäderstrålarna är för långa eftersom de kan "noppas" till rätt längd i efterhand utan att det påverkar vare sig flugans utseende eller fisklighet negativt.
Ryggsköld
: 6 mm bred latexremsa (ex. Rainy´s Stretch Flex, 6 mm bred)
Kropp: Polygarn eller tinselchenille. Välj chenille om du vill ge kroppen en tydligare framtoning.

Bind in antenner, "huvud", ryggsköld, ögon och linda kroppen fram till krokögat. Fäst in hackelfjädern i spetsen och förankra den över hela krokens längd med glesa varv av bindtråden och säkra med ett par extra varv vid ryggsköldens infästning. Vik ryggskölden fram över kroken och fäst in den med glesa varv av bindtråden. Avsluta flugan och lacka ryggskölden och avslutningen rikligt. Vid behov – klipp hacklet till lagom mängd och "noppa" till lagom längd.

Uppdaterad Fluffräka 2008

Krok: Mustad C70S D, storlek 2 eller 4 (imiterar räkor av ungefär 23 respektive 20 millimeters längd, exklusive antenner).
Antenner: Bucktail eller isbjörn.
Huvuddelar: Samma som antennerna
Ögon: Nylonlina, bränd i ändarna.
Ryggsköld: Rainy´s Stretch Flex, 6 mm bred.
Kropp: Dubbing. Benimitation: Fluffiga delen av en tuppsaddlefjäder

Bind in antenner, huvuddelar, latexremsan, ögon och linda kroppen fram till krokögat. Fäst in hackelfjädern med spetsen framåt och förankra den över hela krokens längd med glesa varv av bindtråden. Säkra med ett par extra varv vid latexremsans infästning. Vik latexremsan fram över kroken och fäst in den med glesa varv av bindtråden. Avsluta flugan och lacka ryggskölden och avslutningen. Vid behov – klipp hacklet till lagom mängd och "noppa" till lagom längd.

Se även artikel om Fluffmärlan

Text och bild av Johan Häkkinen © 2006

Besök gärna Johans hemsida, www.lustfiskarna.com

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2009

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster
Mats Sjöstrand