Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2009-10-31
English version
 

MC Heavy Metal Rega
Av Martin Carlsson

  Flugor gjorda med foam & gummiantenner kanske inte tilltalar puritanen, men dom fyller helt klart en funktion. Den här flugan är egentligen tänkt som en nattfluga när havsöringen om sommaren jagar tångräkor på grunt vatten, men både jag och mina vänner har haft bra fiske med den hela säsongen. Framgången med det här mönstret tror jag delvis beror på wobblerskeden som bildas av foamryggen för när man rycker in flugan på räkvis så simmar den med en mycket levande gång. Ett av dom viktiga momenten när man binder den här varianten är att inte använda en alltför tjock foam till ryggen för den här flugan skall inte flyta utan vara mer åt intermediate hållet.

  Flugmönster är för vissa människor en helig skrift som inte får brytas, men skit i det och glöm inte att experimentera. Varför inte binda den olivgrön eller grå med en tjockare foamrygg och fiska den med sjunklina som en boobyfluga på köldstela havsöringar tidigt på säsongen ;-)

  MC Heavy Metal Rega

Krok: Partridge SC 54, Storlek 6
Tråd: Svart
Tag: Rött Antrongarn
Antenner: Svart Gummi
Ribb: Silver
Hackel: Svart Tupp
Dubbing: Ice Dub UV Svart
Rygg: Svart Foam

Börja med att bygga upp en tag. Gör den gärna ganska tjock så den blir ett bra stöd för antennerna.

Bind nu fast gummiantennerna, börja med två korta i mitten och sedan två som är ungefär dubbelt så långa som flugan på utsidan. Bind in antennerna i V-form så dom kan röra sig ordentligt när du fiskar hem flugan.

Här ser du hur antennerna är inbundna.

Nu är det dags för ribbing och sedan ett tupphackel. Jag binder in hacklet så att dom längsta fibrerna är vid krokböjen, allt för att få den rätta räklooken J

Sedan är det dags för dubbingen, glöm inte att borsta fram alla fibrerna innan du lindar hacklet.

När du har lindat hacklet så försök att få så många hackelfiber som möjligt på undersidan.

Nu återstår bara foamryggen. Klipp den spetsig vid antennerna och lämna en wobblersked uppe vid krokögat. Börja med att låsa fast den med bindtråden vid krokögat och linda sedan fast den med ribbingen.

Nu är flugan klar så ut å feska med den nu, å hoppas du får ett riktigt sket feske!!!!

Text och bild: Martin Carlsson 2009
www.mcflugfiske.se

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2009

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster
Mats Sjöstrand