Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2010-05-17
English version
 

Junikväll vid Loftersgöl
Urban Strahl

Följ med flugfiske. Då träden är gröna, vindarna ljumma och regnbåge som vakar vid näckrosor och vass...

  Vi hade pratat om det en tid och nu var vi på väg. Bilen rullade extra lätt den här eftermiddagen, så här i mitten av juni. Målet för vår resa är Risebo. Ett trevligt fiskeområde precis på smålandsgränsen ett flugkast söder om Åtvidaberg.

  Efter att ha löst våra fiskekort och fått senaste nytt av Lotta, sitter vi snart ute vid Loftersgöl. Klas är mest ivrig och först ut. Efter bara några kast har han böjt spö och drillar så det står härliga till! Kristofer och jag tar det lilla lugna. Låter mig väl smaka av en smörgås och på det en cigarill liksom för att komma till ro. Kristofer grejar med sin utrustning. Vilken kväll det är! Solen skiner gott, och så småningom flugfiske på gång. Perfekt att sticka ut en vardag så här. Nu kan vi tre i lugn och ro odla vårt flugfiske intresse på egen hand, samtidigt slippa trängseln med för mycket folk vid detta vanligtvis rätt publika vatten.

  I viken till höger om vindskyddet vakar det mest. Här plaskar regnbågen ibland meterhögt över vattnet! Går en kort promenad runt viken mittemot där Klas befinner sig. Här patrullerar fisken just utanför bryggan. Inte krävs det några långa kast heller. Lägger min torrfluga försiktigt mellan vaken. Hugget låter inte vänta på sig, regnbågen har tagit min falska slända. Snart är fisken trött och låter sig håvas. Än en gång får man kalla sig fångstman...

  Nära nog samtidigt drillar Klas fisk. Han låter meddela att det är en av de stora. Kristofer har mest hållit till borta vid vindskyddet. Nu lägger han sina flugor där Klas haft så fina framgångar ikväll. Rätt som det är har Kristofer fisk på, men glädjen blir inte långvarig. Regnbågen slet med fluga och allt. - Sista muddlern tog bågen med sig, hör jag Kristofer muttra lite surt så där...

  Kvällen fortskrider, Klas tar ytterligare nån regnbåge, likaså jag själv. Börjar så smått bli nöjd och tar av på stigen mot vindskyddet igen. Det kurrar i magen, så äggmackorna kommer väl till pass. Vårt lilla fiskeparadis ligger inbäddad i grönska nu, ett stycke in på sommaren.

  Morkullan sträcker över lilla sjön. Granarna spetsar solen på andra sidan borta i väster. Lugnet råder och vi känner hur vi är ett med naturen. Klas och jag njuter medan Kristofer gnetar på. En regnbåge vakar med jämna mellanrum här vid vindskyddet utan att ta hans torrfluga. Kristofer kastar än hit än dit, men just vi tror den ska ta, visar sig fisken längre bort. Så där retligt nära men ända två meter för långt ut... Han tröttnar och ansluter till oss på träbänken. Vi sitter ett tag och beundrar kvällen.

  Nöjda går vi stigen upp mot bilen för att ta oss mot stan igen. det är ju jobbardag imorgon, åtminstone för Kristofer. Klas och jag är lediga... 

Text av Urban Strahl © 2010

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2010

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand