Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2010-08-06
English version
 

ALEXANDRA
(Abborrflugan)
Av Gunnar Johnson & Pelle Klippinge

Alexandra är känd som en gammal fin harrfluga. Den var så bra, att många ansåg den borde förbjudas. Här ska vi se närmare på den, men för ett helt annat fiske - flugfiske efter abborre.

  Vi har alla vant oss vid att se de laxartade fiskarna som det naturliga bytet för våra flugor. Men flugfisket är mycket bredare än så. I själva verket kan alla fiskar fångas på fluga; gädda, abborre, mört, id, näbbgädda och torsk, för att nu bara nämna exempel på sådana vi själva frestat med riktat flugfiske. En gång fick Pelle till och med en ål, men det var då "ett olycksfall i arbetet" när han var ute efter havsöring vid smålandskusten. Ålen hör knappast till de fiskar som vi medvetet söker med flugspö i hand.

  När semestern närmar sig, drömmer säkert många flugfiskare om harr och öring, eftersom de under resten av året är hänvisade till put-and-take-vatten med inplanterad regnbåge. För några andra fiskarter tror de sig inte ha att fiska efter på hemmaplan. Få av oss ser nämligen våra egna inhemska fiskar som värdiga byten - och det är synd. Det betyder nämligen att många närvatten ligger outnyttjade. Vatten som ligger nära och till vilka man därför lätt åker ut för några timmars trevligt fiske.

   Gunnar tog för några år sedan några riktigt stora gäddor på fluga. Några till och med på torrfluga. De var verkligt tunga på flugspö, och ett par av dem hoppade som den vildaste regnbåge. Det gav Gunnar naturligtvis blodad tand, och varje år avsätter han några turer för den typen av fiske.

  Men bäst tycker vi om fisket efter abborre med lätta grejor.

  Fiskar man tillsammans håller man stimmet samlat, och en upphängarfluga en halvmeter upp på tafsen ökar ytterligare abborrens jaktiver. Alexandran har visat sig vara en fin abborrfluga - kanske den bästa - och som upphängare har en Teal & Read gått mycket bra.

Bindbeskrivning

1. Bind in några röda fjäderfibrer som stjärtspröt. Se till att fibrerna täcker hela krokskaftet, så slipper du en "bulle" på kroppen just där fibrerna slutar.

2. Fäst in en tunn rund eller oval silvertissel, och se också till att denna täcker hela krokskaftets längd. Linda fast den med jämna varv av bindtråden fram till strax bakom kroköglan. Lämna bara plats för vinge, hackel och huvud.

3. Fäst in en 1,5 mm bred remsa silverlurex. Låt bindtråden hänga kvar...

4. och linda lurexen. Först bakåt...

5. och sedan framåt igen. Därmed kommer kroppen att bli helt täckt, utan att krokskaft eller bindtråd lyser igenom.

6. Följ efter med ribbingen.

7. Egentligen ska Alexandran ha en vinge från påfågelns svärdsfjäder, men om du inte har någon sådan kan du istället ta toppar från påfågelns ögonfjäder. Välj så klargröna fibrer som möjligt.

8. Lägg en smal sektion från en röd fjäder på var sida om vingen, och förse slutligen din Alexandra med ett svart hak skägg och ett litet och fint taperat huvud.

  Ibland binder vi flugan i streamerversion, och ofta utesluter vi då hacklet.


Streamer

  Upphängarflugan Teal and Red har gått fint i några av våra vatten, men vi tycker nog att du ska experimentera lite på egen hand. Däri ligger en del av tjusningen med flugfisket. Kanske finner du en egen favorit.

Av Gunnar Johnson & Pelle Klippinge 1983 ©

Besök gärna Pelle Klippinge/Spey Cast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Svärdsfjäder

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2010

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand