Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2010-09-30
English version
 

Min berättelse om Kaitumälven
Av Andreas Olsson

  Kaitumälven är ett känt namn för de flesta som flugfiskar i Sverige, ja i hela Europa. Varje sommar så bege jag, min far och en vän till mig uppåt i landet för att lämna södra Småland och få fiska efter vakande harr. Vi har besökt de flesta ställena i Jämtland och Härjedalen och Kaitum har många gånger kommit på tals med aldrig blivit av. Dessa resor vi gör, gör vi inte endast för att stilla vårt fiskebegär det handlar väldigt mycket om att koppla bort allt annat en stund och bara njuta av naturen och upplevelsen att få fiska på dessa vackra platser. Det handlar inte om mängden fisk man får eller storleken på fisken det jag söker är spänningen att se en fisk innan jag lägger ut flugan och väntan på om fisken skall ta min fluga. Under de senaste 11 åren har vi åkt uppåt i landet men ett av åren så av någon anledning blev det ingen fiskeresa och både jag och min far var mycket rastlösa och kände att någon saknades det året. Efter planering i nästan ett år så hade vi bestämt oss, nu ska vi till Kaitum. Så sommaren 2010 fick jag äntligen chansen att besöka ett ställe som jag länge drömt om. Här kommer min berättelse om mina korta men fantastiska dagar längs kaitumälven.

  Dag 1 - Denna dagen började några timmar efter VM finalen i fotboll då vi begav oss iväg för att vara i tid till flyget från Arlanda. Väl framme efter 5,5 timmars bilkörande på Arlanda så var vi rätt vilsna på stora Arlanda och det tog en tid innan vi väl fått bagage och fiskespön incheckade, dock i god tid innan flyget gick. Framme i Kiruna kl 12.10 hämtades vi av gänget från Artic Heli som vi bokade resan av och dem kan jag varmt rekomendera, mycket trevliga, duktiga och tillmötesgående. Vi stannade i Kiruna centrum för att handla lite mat och dricka inför resan, sedan bar det av mot Artic Helis huvudbyggnad strax utanför Kiruna centrum. Här väntade en lång, lång, lång väntan. Det visade sig att inga utav de andra som var där och skulle bli utflugna på fjället hade kommit iväg då det låg mycket dimma och regn över bergen som gjorde att helikoptrarna inte kunde lyfta. När klockan börjat närma sig 19.00 så var vi äntligen på väg för att göra ett försök för att komma iväg till kaitumälven.

  Flygningen gick bra och dimman hade lättat så vi kunde landa vid en sträcka av kaitumälven som Mikko på Artic Heli rekomenderat oss. När vi äntligen hade lyckats få upp tältkåtan, (en aning sned men den fyllde sitt syfte) så hade klockan hunnit bli 21.00 var vi alla väldigt trötta, jag själv hade nu vart vaken i 26 timmar så vi somnade direkt utan att fiska någonting faktiskt.

  Dag 2 - Vi vaknade sent kring 11.00 och efter morgonkaffe och knäckebröd med skinkost var vi redo för en dags fiske. Jag landade snabbt 3 riktigt fina harrar på kring 40 cm på torrfluga och fisket verkade lovande. Strax efter en mindre fors bildades det en djuphåla och ett parti med lite lugnare partier där kunde man se att det fullkomligt kryllade av harr som åt av fjädermygg som kläckte. Sträckan vi fiskade på hade egentligen det mesta en som fiska i strömmande vatten söker, fina djuphålor, blankparti, nackar, stora stenar och underbar miljö. Många gånger stannade man upp och tittade sig omkring på alla berg som skyddade oss från verkligheten, forsen som brusade runt omkring och den storslagna naturen som var i full blom. Dagen flöt på i ett rasande tempo och vi fiskade sen in på natten, för att avsluta kvällen med en kall öl. Fisket flöt på bra under hela dagen och ett 20 tal harrar landades och återutsattes.

  Dag 3 - Detta skulle visa sig vara denna bästa dagen när det gäller fisket. Dock blev det en ganska blöt kväll i tältet då det ösregnade och åskade under natten och morgonen. Nere vid älven var fisken sig lik och åt frenetiskt precis under ytan. Bara efter någon timmas fiske fick Micke ett rejälthugg på en torris. Vi anade en storharr men det skulle visa sig vara en riktigt fin öring på runt 50cm och strax över kilot. Mickes första riktigt stora flugfångade fisk, riktigt kul för honom.

  Harrarna fortsatte hugga och jag fångade harr på torrfluga, våtfluga och nymf. Jag förflyttade mig till en sten strax ovanför forsen och innan en stor djuphåla och fiskade med en pheaseant tail. Direkt fick jag ett tungt hugg och efter en rejäl fight förmodligen pga av den hårda strömmen där så lyckades jag landa en kanonfin harr på 49cm. En harr som jag uppskattade vikten till 1.5 kg vilket också skulle vara personbästa med 3hg. Harrarna här uppe hade inte bara extremt hög medelvikt de hade också väldigt färggranna fenor, nästan regnbågsfärgade, inget jag sett tidigare på de harrar jag fångat längre ner i Sverige.

  Djuphålan som jag fiskade av väl fortsatte ge bra resultat, jag körde nu med en våtfluga, typ en spider med röd stjärt. Fick ett rejält hugg och kände direkt att det inte var en harr på den farten fisken hade. Efter en rejäl fight med mitt yellow line #4 så kunde jag håva in min första öring för resan. Denna öringen var också nästan 50 cm och uppskattningsvis en vikt på strax över kilot. En kanon dag med två riktigt fina fiskar för min del.

  Dag 4 - Sista fiskedagen för resan var redan här och vädret såg idag lovande ut med lite sol som tittade fram lite då och då mellan alla moln och berg. Denna dagen var det farsans tur att få känna på stor fisk. Han hade tyvärr mest fått hålla sig en längs strandkanten, dels pga av att de helt nya vadarna läckte, en liten spricka i sömmen nedanför knäet. Men mest pga av att han skadade foten bara några veckor innan resan. Men med lindad fot och värktabletter viker sig inte min far så han följde givetvis med iaf.

  Han hade flera fina vak en tio meter ut från strandkanten och en av harrarna föll för en klinkhammer och jag kunde assistera honom med håvning. En riktig drömfisk även detta på 47 cm och nytt personbästa. Vi fortsatte att fånga mycket harr under dagen och kvällen och som sagt medelvikten är helt otrolig på fiskarna här nästan ingen harr var under 40 cm, blev även ett par st mindre öringar. Många gånger under flugkasten så stannade man upp och bara njöt av den otroligt vackra och storslagna naturen man hade runt omkring sig och man hade möjlighet att få fiska på en sådan otrolig plats.

  Dag 5 - Denna dagen blev det inget fiske bara packa grejorna och göra sig redo för helikopterfärd. Under resan hem träffade vi ett glatt gäng fiskare från Stockholmstrakten som också hade haft ett fint fiske och de kunde bara instämma på att medelvikten på fisken var otrolig.

  För att sammanfatta det hela så var resan väl värd, fisket var riktigt bra hade förmodligen varit ännu bättre om vi haft mer tur med vädret med tydligen hade hela Kiruna haft taskigt väder hela sommaren och det är inte så mycket man kan göra åt det. Vi hade väl som max 15 grader under fisket och som minst 5-10 grader så det var lite skillnad mot de 30 grader som vi hade hemma innan vi åkte. En del trubbel med helikopterfärd och en del väntan, fotskador och dåliga vadare hade vi men inte minst hade vi extremt mycket mygg. Jag hade förväntat mig mycket, men att de var sådana mängder hade jag inte kunnat föreställa mig, dom var verkligen överallt och framme i alla väder som vi hade under resan. Men efter mycket myggbett och flera lager myggolja på kroppen så är jag otroligt nöjd med resan med mycket grov fisk och en del riktigt stora fiskar och nya personbästa. Flugorna som jag bundit gav resultat och allra bäst funkade min egna "Vemeflugan" som fångade mycket fisk.

  Totalt så tog vi endast upp en fisk av runt 50 st vilket också är bra. Nu har vi ett minne för livet och en ny resa mot Kiruna blir det kanske inte nästa år men nästa igen, vi få se, skall försöka övertala min far om att följa med också, men de blir nog inte så svårt, få hoppas foten är läkt tills dess också.

Av Andreas Olsson 2010 ©

Besök gärna min blogg:
www.flugfiskaren.blogspot.com

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2010

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand