Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2010-10-10
English version
 

DVD-presentation

The Fish & The Fly

Här presenterar vi två filmer från förlaget Salar & Wide Open Outdoor Film  Danmark, filmerna handlar om flugfiske och flugbindning.

Vi får följa flugfiskaren Morten Øland på flera olika fiskeresor. Han tar oss till Grönland, Danmark, Tyskland, Nya Zeeland och Lappland i Sverige. Vi får tätt följa hans fiske och hans val av imitationer för varje fiskesituation.

Filmen visar variationen i torrflugefiske och nymffiske. Här presenteras en liten del av de insekter och flugimitaioner som är viktiga för flugfiskaren.

Den ena filmen handlar om torrflugefiske och torrflugor och den andra handlar om nymffiske och nymfer.

Filmen är producerad av Forlaget Salar & Wide Open Outdoor Film i Danmark

Mer info om filmen finns på http://www.wideopen.dk

Recension:

Filmerna presenterar både dagsländorna och nattsländornas olika livscyklerpå ett mycket bra och pedagogiskt vis. Bildkvaliten är av toppklass. Filmen är lite som en lärobok, mycket lärorika, både för nybörjare och mer vana flugfiskare. Vi får en mycket bra inblick i insekternas liv och hur de beter sig i/på vattnet. Man visar hur man imiterar dessa insekter i tydliga och ingående bindbeskrivningar i steg för steg film.

Intressant är att se användandet av ett insektsnät för att se vilka insekter som är aktiva och närvarande i de olika fiskevatten som besöks. Just detta används alldeles för sällan av många flugfiskare nu för tiden.

Vi får lära oss fisketeknik och taktik, hur man närmar sig fisken, hur man ser fisk i vattnet Man får lära sig vikten att fiska på fisken från rätt håll för att minska risken till störningar till ett minimum. Även skillnaden i vattendjup påverkar hur man fiskar flugan, filmen visar allt detta på ett mycket bra sätt.

Filmen innehåller mängder av mycket intressanta filmsekvenser från under vattenytan. Du får se skillnaden på en verklig insekt och en imitation när de flyter förbi fisken. Intressant att se hur tydligt tafsen syns i olika situationer, du får tydligt se hur stor skillnad det blir när du ändrar fiskeposition, tafsen syns t.ex knappt alls efter en mindre förflyttning vid ån.

Varje film innehåller även en hel del bindbeskrivningar, totalt 21 flugor, alla Morten Ølands skapelser.

Filmerna innehåller många vackra naturscenerier från olika delar i världen. Kul att se hur flugfiskaren varligt behandlar fisken efter varje fångst. Jag gillar även den lågmälda tonen i filmen, inget skrik och gapande som vi tyvärr får se i många andra flugfiskefilmer. Musiken till filmen är också lågmäld och väldigt passande, ett trevligt komplement och som aldrig upplevs för dominerande.

Summering: Mycket pedagogisk och lärorik. Kanonbra foto, suveräna insektbilder. Massor av nyttiga fisketeknik tips. Väl värd att köpa.

Av Honken 2010 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2010

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand