Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-03-08
English version
 

Varianter på Mickey Finn...
av Hans Östnell

  Inför havsöringssäsongen drabbades jag igår kväll av ett anfall av flugbindning. Tänkte binda upp lite HÖ-flugor, och då är ju Mickey Finn en självskriven fluga i HÖ-asken. När jag skulle binda fluga nummer två, så fick jag hjärnsläpp och istället för att binda rävsvanshåret i gul-röd-gul, så band jag det i röd-gul-röd. Upptäckte inte misstaget förrän det var dags att lacka huvudet. Nåväl, istället för att kassera flugan så lackade jag huvudet, och flugan går nu under namnet "Fickey Minn".

  När jag ändå hade börjat binda oortodoxa flugor enligt Mickey Finn konceptet, så fortsatte jag med att binda ytterligare två "bastarder", nämligen: "Mickey White"; där rävsvanshåret binds vit-svart-vit, och krokskaftet binds med silvertinsel och silverribb. "Mickey Black" där rävsvanshåret binds svart-vit-svart, och krokskaftet binds med guldtinsel och guldribb.

  Alla tre flugorna utgår som sagt från det traditionella Mickey Finn receptet och binds lämpligen på streamerkrok stl 6-8. Det är bara färgerna på rävhåret samt i ett av fallen tinsel/ribb som varieras. Jag har använt rävsvans till mina flugor, men det går såklart finfint att binda med bucktail, t ex då man vill fiska i lite "livligare" vatten. Lite stora huvuden på mina flugor, kanske, men jag gillar maffiga skallar.

1. Fickey Minn - inverterad Mickey Finn. Silvertinsel och silverribb. Binds röd-gul-röd.

Fickey Minn

 

2. Mickey White. Silvertinsel och silverribb. Binds vit-svart-vit.

Mickey White

 

3. Mickey Black. Guldtinsel och guldribb. Binds svart-vit-svart.

Mickey Black

  Ska bli kul att pröva dessa "Mickey-bastarder". Kanske funkar dom, kanske inte. Men flugfiske och dito bindning är ju till stora delar ett experimenterande. Dessutom är det ju kul att binda något nytt!

Av Hans Östnell 2011 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand