Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-03-26
English version
 

Sillastrimlan - En annan HÖ-streamer...
av Hans Östnell

En kamrat på ett flugbindningsforum kläckte häromdagen idéen om en sill-liknande streamer som kanske skulle kunna tänkas falla havsöringen i smaken, och eftersom jag gillar såväl sill som havsöring skred jag till verket, eller snarare till bindstädet. Resultatet blev nedanstående skapelse och skåning som jag är döpte jag den till "Sillastrimlan".

Material

Krok: Streamerkrok stl 6 (gärna större - 6 var den största jag hade hemma)
Bindtråd: Vit
Tinsel: Silver
Ribb: Silver
Vinge: Rävsvans. Först en lite mer rejäl bunt med vit, sedan en lite mindre bunt med svart och sist lite blått, eller som i mitt fall blågrått. Några strån med Chrystal Flash Pearl är inte helt fel.
Ögon: Ja. Här tager man vad man haver...

Bindbeskrivning

1. Börja med att fästa bindtråden och kör några vändor fram och tillbaks längs med krokskaftet, för att bygga upp en lite mer "bullig" kropp. Jag körde 5 gånger fram och tillbaks.

2. Fäst tinsel och ribb strax innan krokskaftet övergår till krokböj.

3. Linda tinslet kring krokskaftet och fäst det sedan med några varv bindtråd. Linda sedan ribben i ganska täta varv och fäst det sedan.

4. Bind in 4-5 strån med Chrystal Flash Pearl närmast krokskaftet, och bind sedan in de tre buntarna med rävsvans. Först vitt, sedan svart och sist blå/blågrå. Var noga vid inbindningen av håret, så att du skapar ett bra underlag för infästning av ögonen samt plats för att binda resten av huvudet.

5. Innan du binder in ögonen kan det vara smart att lägga ett par halvslag med bindtråden för att göra kreationen lite mer stabil. Bind sedan in kulögonen med "åttor" och forma resten av huvudet.

6. När du är nöjd med huvudet, avsluta med ett par halvslag och whipfinish. Jag gjorde två whipfinishar "bara för att" samt för att lugna ner min lite flegmatiska natur.

7. En droppe lack mitt emellan ögonen (var noga med att fördela lacken över hela huvudet), och - voila! En Sillastrimla är född!

Skapelsen skådas här nedan. Lycka till!

Text och bild av Hans Östnell, Biri - Norge ©

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand