Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-06-05
English version
 

"Buzzers"
Av Bengt Öste 1976

"Buzzers" kallar britterna en av de insektsfamiljer som i många brittiska s.k. reservoarvatten med regnbåge och öring svarar för lejonparten av fiskens näringsintag. "Buzzers" är helt enkelt fjädermyggor, men det är framför allt deras puppor som får fisken att vaka, och som ger våra brittiska fiskebröder många minnesvärda nymf-fiskekvällar.

Den sortens nymffiske är ovanligt här i Sverige - men i en hel del vatten skulle säkert fångsterna öka om flugfiskarna prövade imitationer av fjädermyggornas puppor. Det är ett roligt fiske, för det gäller att kasta prick på vakande fisk, och det är ofta grov fisk som tar de pyttesmå krypen - en av mina fiskebröder hängde t.ex. en kväll i Hökensås en Footballer på tafsen (Geoffrey Bucknall's version, med bakkropp av svart och vitt hästtagel, thorax av fin, svart dubbing plus huvud av ett par varv påfågelherl) och fick tre regnbågar i rad, som vägde 1,9, 1,7 och 1,6 kilo.

Bildtext: Två fjädermyggpuppor, strl 12 och 14

Fjädermyggpuppor finns det ett otal mönster för. Själv har jag fastnat för detta:

Krok: våtflugekrok 12-14.
Stjärt: fibrer av vitt hönshackel, 2 mm.
Kropp: bakkroppen, ända ned i kroksvängen, quill - som den är eller färgad svart, grön eller röd med filtpenna - från påfågelns ögonfjäder över "bädd" av svart bindsilke, framkropp 5-6 varv påfågelherl.
Huvud: ännu en bunt fibrer, ca 3 mm långa, riktade framåt-uppåt, som "andningsrör".

Fjädermyggor kläcks i många sjöar och tjärnar från tidiga våren till sena hösten, och speciellt högsommarkvällar kan regnbågen "paddla" sävligt i ytan för att sörpla i sig puppor. Det brukar vara mycket gott om dem, de finns i hundratusental, så det gäller att kasta prick...

Av Bengt Öste 1976 ©

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand