Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-06-05
English version
 

Black Dose Hairwing
Av Bengt Öste 1976


Black Dose Hairwing, bunden på en 6/0 low-water-krok.

Det händer ibland, när man bläddrar i utländska flugbindarböcker, att man ser en bild av en fluga eller läser en mönsterbeskrivning, som får en att bokstavligen hoppa till - det säger plötsligt "klick", som det heter numera.

Det händer när man hittar en fluga som "luktar fisk lång väg", ett mönster man sökt för det fiske man har i kikaren, men utan att ha riktigt klart för sig hur det skall se ut.

För min del hände det när jag för en del år sedan fick syn på beskrivningen av Old Charlie i John Veniard's "A Further Guide to Fly Dressing" (sid. 160). Den stod där som laxfluga, men för mig var den i första hand en havsöringsfluga - en av mina, och numera även åtskilliga andras, favoriter.

För två år sedan hände samma sak, än en gång. Den gången hette boken "Atlantic Salmon Flies & Fishing", och flugan fanns på en färgplansch: Black Dose Hairwing. En laxfluga även den, och fortfarande var det havsöring jag tänkte på, men den här gången den skygga fisken i klara, snabba, norska älvar. Vad jag sökte var en svart, "buskig" fluga av ett slag jag ännu inte prövat, och detta mönster fyllde även högt ställda anspråk på både svärta och yvighet. Jag band ett antal i storlekarna 4 till 8 och sjösatte dem samma sommar. Resultatet var mycket gott, och sedan dess har jag fiskat med flugan även i större nummer - exemplaret på bilden är en långskaftad 6/0 för högvatten i någon ännu så länge okänd älv...

Hur som helst, flugan är ypperlig, både för lax och havsöring och den kan med samma material bindas i alla storlekar ned till nr 10. För de små numren rekommenderas dubbla low-water-krokar, alltså med litet längre krokskaft:

Tag: rund silverstinsel, gult silke.
Stjärt: guldfasan-crest, några röda hackelfibrer.
Kropp: svart flossilke, oval silverribbing.
Kroppshackel: svart tuppfjäder, hela kroppen.
Vinge: underst tre svärdfibrer från påfågelfjäder, vända "uppochned", alltså kurvande uppåt. Över dessa en bunt svart kalvsvanshår. Jungle cock på var sida - "optianal", heter det i beskrivningen, d.v.s inte nödvändigt.
Fronthackel: svart tupp, än en gångbundet som "krage".
Huvud: svart lack.

Av Bengt Öste 1976

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand