Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-06-19
English version
 

Denna artikel presenteras av Fly-Dressing

Whipfinish

Denna artikel ingår i artikelserien
"Verktyg som används inom flugbindning"
 

Whipfinish, eller på svenska "piskknuten", är det säkraste sättet att avsluta flugan på. Denna knut låser sig själv och gömmer änden, vilket gör att risken att tråden lossnar är minimal.

Även här kan man, om man är flink i fingrarna, göra knuten för hand, men det är bra mycket enklare med verktyget. Det finns lite olika modeller på detta verktyg och vilken man väljer är ju givetvis en smaksak. Här ser ni de 2 vanligaste modellerna, standard till vänster och engelsk modell till höger.

Det finns också modeller med roterande skaft. Den högra modellen med mässingshandtag, är en roterande modell. Här är den mittre delen av skaftet en hylsa som snurrar på handtaget. Detta gör att man inte behöver rulla och vrida handtaget med fingrarna när man gör knuten, utan bara rulla runta knuten med samma grepp på handtaget.

Här är ytterligare 2 verktyg med roterande handtag. De är designade och tillverkade av Marc Petitjean, till vänster, och Tiemco, till höger. Principen för knuten är dock densamma, så om väljer någon av dessa är en smaksak.

När man skall avsluta med whipfinish, drar man ut tråden lite extra när man är färdig med huvudet.


Steg 1.

Lägg verktyget på tråden som bilden visar, och vrid upp verktyget och följ med med trådhållaren...


Steg 2.

...så att du håller whipfinishern som bilden visar, med tråden utmed krokskaftet. Tråden skall hela tiden ligga på samma sida om krokskaftet och inte tvinnas runt. Den skall kunna löpa fritt och mata fram mer tråd till knuten.


Steg 3.

Vrid nu verktyget så den yttre kroken snurrar runt krokskaftet. Hela tiden skall tråden från trådhållaren löpa fritt, fram till den kroken på verktyget som befinner sig framför krokögat.


Steg 4.

Snurra verktyget 4-5 varv runt tråden och krokskaftet.


Steg 5.

För nu in verktyget under kroken, som bilden visar, och kroka försiktigt ur den övre kroken.


Steg 6.

Dra i tråden och följ med med verktyget upp till kroken. Dra i tråden samtidigt som du krokar ur den andra kroken och säkra knuten med att dra lite i tråden. Du har nu en hållbar och säker knut som avslutning på din fluga.


Steg 7.

  

 

Alla verktyg som presenteras på denna sida ingår i Fly-dressings produktsortiment som finns att köpa hos välsorterade redskapsbutiker (se lista)

Text och bilder Fly-Dressing ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand