Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-06-19
English version
 

Denna artikel presenteras av Fly-Dressing

Hackeltänger

Denna artikel ingår i artikelserien
"Verktyg som används inom flugbindning"
 

Hackeltänger kanske inte används lika ofta nuförtiden, då många flugbindare ofta använder hackel från genetiskt odlade tuppar. Fjädrar från dessa fåglar är längre än de hackel som användes förr, och därför lindar många hacklen genom att hålla fjädern direkt i handen.

Det finns dock många tillfällen då en hackeltång är väldigt användbar och vi ska visa vilka olika modeller som finns och vilka typer av bindmoment som de är bäst lämpade för.

Traditionella

Hackeltänger mini

Roterande

Ezee Hackeltång

 

Traditionella

Vanligast är nog den tradtionellt designade hackeltången, som de flesta av oss har och kanske använder mer eller mindre. De finns i den sk Traditionella designen (till vänster i bild) och den sk Engelska modellen (till höger i bild).

Båda modellerna finns i ett antal olika storlekar och utseenden. Från stora kraftiga modeller till mini-hållare.

Om man väljer den längre Traditionella eller kortare Engelska, är i mycket en fråga om tycke och smak. Det man ska vara noga att kolla är dock om tångens käftar är raka och nyper ända ut i toppen. Kolla också så att det inte finns några grader eller kanter på käftarnas spetsar, då dessa mycket enkelt klipper av fjäderspetsen när man lindar hacklet.

Ett sätt att undvika detta, är att välja modeller där ena eller båda käftarna är försedda med gummi. Detta ger även tången ett mycket bättre grepp om fjädern än de tänger som är utan.

En annan variant på de traditonella tängerna är modellen på bilden, med tumgrepp på sidorna. Dessa räfflade metallplattor gör att tången inte glider ur greppet när man pressar ihop tången och skall greppa fjädern. En mycket enkel med smart lösning, som gör tången mycket enklare att använda.

De här vanliga traditionella modellerna är allra bäst och mest lämpade för tupphackel.

 

 

Hackeltänger mini

Det finns ett antal tänger, gjorda i lite annat material och med lite annat utseende än de traditionella, fjäderbelastade tängerna. Två av dessa syns på bilden här nedan. Till vänster ser vi den sk TearDrop-modellen (s8327) och till höger Non-Skid (S8326). Båda är tillverkade i bladstål, vilket ger mycket lättare verktyg än de som är tillverkade i trådstål.

Båda är perfekta till små och sköra fjädrar. Till minitorrflugor eller små hönshackel.

Det finns även en mini-tång i traditionell modell (S8306). Trots att den är tillverkad i trådstål, är den liten och lätt och fungerar även den perfekt till tunna och sköra fjädrar.

Från de lite exklusiaver märkena, kommer ett par tänger av mindre modell. Den vänstra är Marryats mini-tång (MHT) och den högra kommer från TMC (T017). Båda är tillverkade i blad metall och Tiemcos är försedd med en gummiring som handtag för att göra den än lättare och behändigare.

Dessa lätta tänger är suveräna till mindre fjädrar, men också till fjädrar med sköra spetsar, som t ex kroppsfjädrar och vingfjädrar från fasaner eller andra fåglar.

 

 

Roterande

En utveckling av den traditionella tången är de sk roterande hackeltängerna. Dessa består av en mindre tång i änden av ett roterande skaft. De finns i flera olika modeller och från olika märken, men principen och användningen är densamma.

Fördelen med den här typen av tänger är att man utan att byta grepp kan linda ett helt hackel. Om man lindar hacklet bakåt vill säga. Till den här typen av hackel är roterande hackeltänger perfekta. Linda bakåt, fäst in hacklet och linda tråden genom hacklet och avsluta flugan. Smidigt sätt att linda hackel på och ger ett starkt och hållbart resultat.

Särskilt bra är det till sk spiderflugor. Då man ofta använder kroppsfjäder från olika fåglar som hackel, behöver man förstärka hacklet då stammen ofta är tunn och skör. Då är tekniken att linda hacklet bakåt det allra bästa.

 

Ezee Hackeltång

En lite udda modell av hackeltång är Ezee-tången. En tång med en hållare i plast, där man låser fjädern längst ut i tångens spets med hjälp av en liten krok. Enkel, men väldigt användbar modell, särskilt till fjädrar med sköra spetsar.

Den här hackeltången är perfekt till att linda hackel som t ex Whiting Spey, vars stammar är väldigt tunna och sköra. Tångens tunna spets gör det dessutom enklare att bara låsa stammen och inte en massa hackelfibrer.

Den här hackeltången är dessutom väldigt populär som flughållare till displayer och flugställ. Ta försiktigt bort ringen och du har en perfekt flughållare!

 

 

Alla verktyg som presenteras på denna sida ingår i Fly-dressings produktsortiment som finns att köpa hos välsorterade redskapsbutiker (se lista)

Text och bilder Fly-Dressing ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand