Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-06-19
English version
 

Denna artikel presenteras av Fly-Dressing

Dubbingtwister

Denna artikel ingår i artikelserien
"Verktyg som används inom flugbindning"

 

Dubbingtwister med handtag Traditionella Dubbingtwister

 

Dubbingtwister med handtag

Dubbingtwister med handtag har blivit allt mer populära bland dagens flugbindare, vilket det finns fog för. Med dessa dubbingtwisters kan du enklare hålla kontroll på hur hårt du tvinnar och se till att materialet inte tvinnas med i öglan. Väldigt viktigt när man tvinnar dubbingöglor med t ex lång flash till gäddflugor och liknande.

Här är exempel på 3 olika modeller ur Fly Dressings sortiment; från vänster S8601, Marryat MDT och Petitjean PE-T50

S8601 har en krok i änden, där man håller isär trådarna på öglan, tillräckligt mycket för att lägga in dubbing eller önskat material. Sedan är det bara att snurra handtaget tills materialet sitter tillräckligt hårt.

Marryats twister har 2 krokar i änden. Kroka fast dessa i öglan, lägg in materialet i öglan. Sen drar man i verktyget så att öglan dras ihop och tvinnar sedan med verktyget tills man fått öglan så hårt tvinnad som man vill.

Marc Petitjean's modell påminner om Marryats, med den skillnaden att man kan låsa krokarna i toppen, så att de inte går isär om man skulle släppa på tråden.

Kroka i öglan som bilden visar. Lägg in materialet och dra sedan i verktyget för att dra ihop trådarna. Flytta upp fjädern, så att krokarna låses ihop. Då verktyget är designat i en sk roterande modell, är det bara att hålla i handtaget och sedna snurra på krokarna tills man tvinnat ihop öglan så mycket man önskar.

 

Traditionella Dubbingtwister

Dubbingtwister är för de flesta säkert synonymt med dubbingsnurra. En tyngd med en eller två krokar som används för att tvinna ihop en dubbingögla. Tekniken att använda en ögla när man dubbar, änvändes redan väldigt tidigt och för spiders och North Country-flugor är en dubbingögla av största vikt för att binda flugan på rätt sätt.
Dubbingspinner S8600

Förutom den traditionellla snurran, har Fly-Dressing även en snurra med utbytbara krokar (S8611). Som bilden visar finns den enkla kroken att använda med hjälp av snurrtekniken. Men de 2 andra krokarna gör att den här twistern även fungerar som de ovan beskrivna twistern med handtag.

När man använder en tyngd som dubbingsnurra, fäster man krokarna/kroken i öglan. Fördela sedan dubbing mellan trådarna och nyp åt med fingrarna som bilden visar. Sätt fart på snurran, så att den tvinnar trådarna.

Släpp fingrarna runt trådarna och låt dubbingen tvinnas fast i öglan. Se till att tvinnandet fördelas jämnt utmed öglan och borsta/dra ut fibrerna så du har en "dubbingborste" att linda.

 

 

Alla verktyg som presenteras på denna sida ingår i Fly-dressings produktsortiment som finns att köpa hos välsorterade redskapsbutiker (se lista)

Text och bilder Fly-Dressing ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand