Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-09-13
English version
 

Double Legs

Fiska med Double Legs

  Ibland behöver vi förtynga våra flugor med hjälp av koppartråd, bly eller hagel för att komma ned till det djup där fisken för tillfället befinner sig. Det kan vara vid högvatten, vid dåligt väder eller vid fiske i djupa sjöar och strömmar. Ett annat sätt att förtynga en streamer eller nymf på är att använda en metallkula, som träs på kroken. Den tekniken har funnits många år år och använts av europeiska flugbindare. En som konsekvent har gått in för att använda den för all sin flugbindning är Theo Bakelaar i Holland.

  När man fiskar med Double Legs i stilla vatten väntar man några sekunder efter kastet och låter flugan sjunka, ofta tas den vid det tillfället. Händer ingenting tar man in flugan med fem, sex korta dragningar, höjer sedan spöspetsen för att få flugan att röra sig en längre sträcka, låter den sjunka igen och så börjar man om med fem, sex drag i linan osv. Flugan rör sig som en jig, upp och ned och framåt. En annan teknik är att fiska den med korta snabba dragningar. Vid sådana tillfällen kommer hugget snabbt och mycket hårt.

  I starkt strömmande vatten och i de djupare partierna fiskar Theo ofta med blyhagel och någon form av flöte (strike indicator) på tafsen. Han kastar uppströms eller tvärs över strömmen och låter flugan svepa fram nere vid botten. Hugget kommer medan nymfen eller streamern driver med strömmen eller när kastet nästan är utfiskat och flugan och fluglinan befinner sig snett nedströms. När strömmen sträcker linan "simmar" flugan upp mot vattenytan. Ibland fiskar Theo med en tung nymf som ändfluga och Double Legs, som upphängare, som då ofta tas av fisken. I grundare eller långsammare strömmar behöver man inte någon extra tyngd på eller i tafsen, det räcker med flugans egen

Text: Lars-Åke Olsson
Teckning: Anders Forsling
© 1992

Besök gärna Lars-Åkes hemsida: http://www.scandiwest.com

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand