Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-09-27
English version
 

Mr Doolittle
Av Jan Faltin

  Ja, så kände jag det idag när jag parkerat uppe på vårt parkeringsdäck, där kommer det en stor gråtrut sakta gående mot mig vilket jag tyckte verkade väldigt märkligt, dom brukar ju vara väldigt skygga av sig. Den försöker att plocka upp en stor daggmask men klarar inte av det trots flera försök.

  Nu ser jag att det sitter något vitt och rött vid sidan av näbben ungefär i mittsektionen, så jag blev ju nyfiken såklart jag hukar mig ner ock lockar på fågeln och tro det eller ej, men den kommer gående mot mig trots att dom är så pass försiktiga. Den försöker att äta den mask som jag plockat upp och håller fram men det går ju inte på grund av att näbben sitter ihop bunden av en grön lina av samma sort som finns till dörjar.

  Bestämmer mig för att försöka hjälpa stackaren, samtidigt som jag går mot bilen igen lockar jag på fågeln som sakta följer med mig, det vanliga hade ju varit att den flugit iväg direkt.

  Nu öppnar jag bagaget och tar fram en fällkniv samt en wella duk som jag tar tag i fågeln med, det första som jag lyckas med är att skära av den övre linan, värre är då den undre för där har tungan också fastnat med linan över, så denna fågel har säkert inte kunnat äta eller dricka på flera dagar om man ser till linans skick, och att den kom fram till mig på detta sätt är väldigt märkligt.

  Nåväl efter flera försök lyckas jag att få bort linan även från den nedre delen av näbben, samt även runt halsen och nu blir det liv i luckan på denna trut hesa skrik och så passar den på att nypa till mig en aning.

  Jag släpper sedan ner fågeln, som flyger direkt fram till en vattensamling och börjar dricka av det vatten som finns där samt att putsa sig.

  Sedan plockar den upp dom maskar som fanns innan den flyger iväg igen.

  Såg denna fågel under ett par dagar i samma område när jag var ute och gick med hunden, och nu verkade det inte som den hade några problem att äta längre.

  Så jag kan bara konstatera en sak, och det är att aldrig lämna era fiskelinor eller bitar av dessa liggande vid våra fiske vatten eller på andra platser det är rena rama dödsfällan för fåglarna.

Av Jan Faltin 2011 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand