Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2016-09-15
English version
 

SIMO LUMMES PUPPA
Av Gunnar Johnson

  När nattsländepupporna lämnar botten och stiger mot ytan för att kläckas, inträffar årets kanske bästa fiske. Fisken röjer sig med kraftiga vak, som avslöjar var vi ska placera vår puppimitation.

  Nattsländorna är mycket vanliga i våra nordiska vatten. Det lär finnas över 200 (!) arter bara i Sverige. Denna fantastiska artrikedom gör nattsländan till viktig stapelföda för öring, harr och regnbåge.

  Nattsländorna genomgår - till skillnad från exempelvis dagsländorna - en fullständig förvandling, dvs ägg, larv, puppa och färdig insekt.

  Ett mycket intressant stadium, speciellt för fisken, är när den färdigutvecklade puppan lämnar pupphuset för att krypande, simmande eller med strömmens hjälp, ta sig till ytan för att kläckas. Då passar fisken på att äta av de begärliga pupporna. Att fisken då kan bli väldigt selektiv, behöver vi väl inte nämna.

  Den finländske flugbindaren Simo Lumme är upphovsman till en fin "nattpuppa". Den rekommenderas på det varmaste.

  Bindbeskrivning

1-3. Förtyng thoraxdelen med koppartråd. Linda över förtyngningen med vitt bindsilke. Fäst in en stump silvertinsel omedelbart bakom thoraxpartiet. Linda bindtråden bakåt så att tinslet samtidigt fästs ordentligt.

4-5. Fukta hela kroppen med lack. Linda tinslet moturs i glesa varv bakåt och fäst in det vid krokböjen. Dubba bindtråden med olivgrön dubbing. Simo Lumme använder 3/4 Fly-rite nr 3 och 1/4 gula glansiga polyamidfibrer till dubbing.

6. Linda fram dubbingen till halva kroppen.

7. Följ efter med några glesa varv av ribbingen.

8-9. Fukta den främre kroppsdelen med lack. Dubba sedan tråden med fibrer från haröra.

10. Linda fram dubbingen några varv. Forma till ett litet nätt huvud och avsluta flugan.

11. Puppan är nu färdigbunden, men ska även trimmas. Sära alla fibrer med hjälp av en nål så att puppan får ett luddigt utseende.

12. Borsta sedan puppan med en nedklippt pensel, så att fibrerna ligger bakåt. Trimma med en sax.

13. När trimningen är klar är lacket lagom klibbigt för att forma huvudet till rätt form. Det gör vi genom att klämma om huvudet med tummen och pekfingret. Då får flugan en taperad form.

Avslutningsvis borstar vi bort alla lösa fibrer med hjälp av en liten nedklippt pensel.

  Fisketips

  När fisken tar pupporna, röjer den sig med kraftiga vak. Då fiskar vi puppan strax under eller i ytan med flytlina. Fiska hem den med små korta ryck med uppehåll emellan.

Vid vissa tillfällen krävs det att vi impregnerar en oförtyngd puppa med torrflugeolja för att få den att fiska tillräckligt högt i ytan. Denna teknik, med en ytstrippande puppa, är även en utmärkt nattfiskemetod.

Text och bild av Gunnar Johnson 1982 ©

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2016

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: