Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-11-01
English version

    
Hackelstam som kroppsmaterial

Av Niklas Dahlin

  Mitt första möte med hackelstam som kroppsmaterial var i bibeln, Lennart Bergqvist´s bok "Flugbindning på Mitt Sätt", den fluga som Lennart hade med i sin bok var Art Flick´s Variant. Jag blev väldigt förtjust i materialet och under en period hade jag hackelstam på alla mina flugor. Med tiden fann jag fler vackra flugor med hackelstam som kroppsmaterial tex Red Quill också den komponerad av Art Flick. Jag använder hackelstam som kroppsmaterial främst för att jag tycker det ger en mycket visuellt tilltalande och naturtrogen kropp. För att förstärka kroppen brukar jag applicera ett tunt lager med klar superlim, detta gör att kroppen blir i stort sett oförstörbar och den får samtidigt en fin skimrande yta.


Grey Fox

  Art Flick skrev I sin Streamside Guide att han trodde sig vara först med sin Red Quill i använda hackelstam som kroppsmaterial, detta skulle enligt Flick skett 1933. Jag fann dock följande i H.G. McClelland´s bok How to Tie Flies for Trout & Grayling från 1899. "Another type of quill is obtained by stripping a long hackle or saddle hackle feather of its plume on either side. It makes a very natural looking body, which, so to speak, tapers itself automatically in the forming; the quill used being tapered, and so the joints of the body becoming wider and thicker as the winding occurs from tail to shoulder...A friend, to whom my first acquaintance with this material was due, makes a beautiful red spinner of the shaft of the saddle feather of a dark red came cock." I och med detta kan vi fastställa att hackelstam använts som kroppsmaterial I över 100 år.


Red Fox

  Jag använder en hel del hackelstammar då jag binder flugor, speciellt på mässor. Därav har jag försökt finna ett bra sätt att få fram hackelstam på ett enkelt sätt. Från början rev jag bara av fibrerna, det är inte att rekommendera så du då även river av en del av stammen, vilket gör hackelstammen mer känslig. Sedan följde jag Art Flick´s sätt, att lägga fjädrarna i blöt under natten, detta gör det lite bättre, inte helt tillfredställande heller. Det sätt jag presenterar nedan är ett tips jag fick av A.K Best, detta sätt är det jag tycker jag fungerat allra bäst. Innan jag använder hackelstammarna ser jag till att lägga dem i ljummet vatten, detta minimerar risken att de spricker.

  Preparering av hackelstam:

1. Två tuppnackar som efter lite omsorg lämnar ifrån sig fina hackelstammar, Rhode Island Red och Ginger.

 

2. Jag väljer ut 12 st av vardera färg, tycker 12 är ett lämpligt antal, brukar i regel knåpa ihop 6 eller 12 av varje fluga då jag väl är igång. Jag tar bort det allra fluffigaste för att få en ren yta i stammens rot.

 

3.  Jag lägger hackelfjädrarna nu ovanpå varandra för att få dem så ”städade” som möjligt. Greppar dem och lindar ihop dem med bindtråd, ett rejält antal varv till jag känner att det sitter bra, sår då några knutar för att det ska hålla ihop. Lite lack eller superlim ser till att det håller.

 

4.  Blandar till en lösning av 50% klorin och 50% vatten, lägger ned mina hackelfjädrar i detta och efter några minuter är alla fibrer upplösta. Se till att röra om lite då och då.

 

5.  När fibrerna är upplösta är det klart. Se till att skölja hackelstammarna ordentligt i vatten. Belöningen efter ca 15 minuter arbete, 72 st härliga hackelstammar redo för att skapa sköna flugkroppar.

Av Niklas Dahlin © 2011

Besök gärna Niklas Blogg
http://mulhonken.blogspot.se

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2013

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats