Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2011-12-04
English version
 

Cul de Canard
av Leon Links 

  Tänk dig följande: du är inbjuden att fiska två veckor i ett strömvatten, som du väljer själv, var som helst på jorden. Du får ta med dig vilken utrustning du vill som spön, rullar, linor och annat. Det enda undantaget är flugorna!

  Men du får ta med dig städ, krokar, bindtråd och ett bindmaterial. Du kommer att behöva en del material eftersom du skall binda nymfer, kläckare, torrflugor och streamers.
- Nå, vilket material väljer du att ta med dig?

  En svår fråga? Själv har jag inte problem med den över huvudtaget. Det enda material, enligt min blygsamma mening, som klarar av detta är CDC. Cul de Canard fjädrar är så användbara att du enkelt kan forma alla delar på en fluga med dem; stjärt, kropp, hackel, vingar, vingsäckar, ben etc.

  Det är dessutom enkelt. Du kan använda CDC på ett antal olika sätt; göra hackel av plymerna, binda in hela fjädrar, dubba fibrerna och mycket annat. Jag är inte den enda som tycker att CDC i allra högsta grad är ett universellt flugbindnings material. Många andra flugbindare har samma åsikt. Under de senaste åren har jag bytt idéer och experimenterat en hel del med ett antal framstående flugbindare från Amerika, Japan, Frankrike och mitt egna hemland som är känt just för sina fina CDC-mönster. Jag kontaktade dem för några år sedan för jag hade börjat skriva på en bok om CDC och erfor att hjälp från andra var en förutsättning. I september 2002, till sist, blev denna bok om CDC:ns historia, mästarna och deras mönster, tips och bindinstruktioner mm släppt av Merlin Unwin Books i England.


Marc Petitjean fishing the Soca for marmorata trout, June 2001

  Den mest betydelsefulla av dessa flugbindare, utan någon som helst tvekan, är Marc Petitjean från Fribourg, Schweiz (www.petitjean.com) som jag besökte flera gånger för att intervjua. Du kan inte ana vad han vet om CDC, dess historia, mönster och annat. I slutet av åttiotalet presenterade han en serie mycket fina flugor bundna enbart med CDC vilket också etablerade honom som professionell flugbindare. Under årens lopp har han sedan presenterat nya flugor varje år, och nu, år 2002, har han en ansenlig mängd mönster för alla fiskesituationer. Typiska drag på hans flugor, både torra och våta, är den enkla designen och det faktum att de är bundna av 100 % CDC.

Mina egna experiment

  Det bästa som har hänt mig under mina tjugo år som flugbindare är när jag upptäckte CDC som flugbindningsmaterial. Jag lärde mig uppskatta materialet och binda flugor för alla möjliga situationer under årens lopp. CDC är ett underbart material som är bra för att binda små, enkla, flugor som lockar de skyggaste fiskarna men samtidigt kan man binda stora flugor som fortfarande ser delikata och transparenta ut.

  Det faktum att jag är fascinerad av att CDC kan användas på så många olika sätt och att så gott som alla delar av en insekt kan imiteras på ett naturtroget sätt är angenämt.  I många av mina nya mönster de senaste åren har jag med CDC. Dels har jag blivit inspirerad av andra flugbindare, speciellt Marc, och dels har mina, och andras, CDC-mönster ökat min fångststatistik ganska rejält.

  Detta gjorde att jag fortsatte med mina experiment. Jag har stött på svåra fiskesituationer i Belgien , Frankrike och Slovenien. I Slovenien fiskade jag i området runt Mostna Soci, en perfekt bas för fiske i den fascinerande floden Soca, bergens prinsessa, och dess biflöde Idrijca.  Baca, Kneze, Tolmika och Trebuscica är andra utmanande vatten i området och det gör inte det hela lättare. Alla dessa vatten är extremt klara. Ibland kan man se fisk som äter på botten på upp till fyra meters djup. Svårt fiske kräver mycket av fiskaren, inte bara vad det gäller kast- och fisketeknik utan minst lika mycket på det entomologiska planet och förmågan att återskapa insekterna vid bindstädet.


Early morning over the Soca at Žaga, June 2002

  För att över huvud taget ha en chans att lyckas med detta fiske måste man ha bra imitationer av dagsländor, bäcksländor, myror och nattsländor som fisken lever av. Bra imitationer har rätt storlek och siluett, de ser attraktiva ut och rör sig naturligt. CDC hjälper dig att återskapa dessa egenskaper.

  Marjan Fratnik och the F Fly

  De flesta av oss stöter på nya strömmar och vatten att fiska i lite då och då. Det i särklass bästa sättet att lära känna ett nytt vatten är i sällskap med enlokal fiskare, speciellt de som är duktiga flugfiskare och som kan sina vatten som sin egen bakgård. Jag var mycket glad åt att jag fick fiska i vattnen runt Mostna Soc i tillsammans med min vän Marjan Fratnik som föddes i byn 1919 och fångade sin första öring på fluga där Baca och Idrijca möts 1935!

  Marjan Fratnik är mycket känd inom flugfiskekretsar för sina artiklar, kontaktnät och den revolutionerande F Fly. I början av åttiotalet blev Marjan fadern till det moderna sättet att använda CDC då han började binda sina flugor på helt nya sätt mot tidigare. Istället för att hackla fjädern band han in den baklänges över kroken för att skapa en extremt enkel och lika effektiv fluga.

  Marjan skapade F Fly för sina älskade vatten kring Mostna Soci och testade den med mycket gott resultat. F Fly och dess varianter är kända för att vara mycket effektiva, inte bara i Slovenien utan över hela världen.

  Varför?

  Jag tror att det beror på några få saker. Först och främst för att den flyter i ytfilmen, den imiterar också en hel radda av insekter såsom nattsländor, bäcksländor och alla dagsländekläckare. Det finns en anledning till; den är bunden med CDC vilket gör den mjuk och transparent och därmed mycket insektslik.

  Min erfarenhet av F Fly i Slovenien är positiv. Men andra i ytfilmen-mönster som Van Klinken’s Klinkhåmer Special, Once & Away, vår gemensamma fallskärms-Rhodani imitation och min egna L Compara och nattsländemönster fungerade också mycket bra. Detta inspirerade mig att binda fler experimentella "i ytfilmen flytande" flugor, och ibland blev resultatet en mycket användbar fluga

  Hans de Groot Nymph

  Ett av mina relativt nya mönster som har fångat många fiskar i de mer lugnflytande delarna av Idrijca och Baca de senaste åren är Hans de Groot Nymph. Det är en ytfilmsnymf som har sitt namn efter Holland’s flugfiskepersonlighet och mest framstående flugbindare den framlidne Hans de Groot. Jag kallar också mönstret för HdG Nymph eller bara De Groot Nymph. Jag binder denna nymf med flexibody som är mycket användbart tillsammans med CDC. Flugan skall fiskas i ytfilmen eller just under denna. Ibland fiskar jag flugan djupare med hjälp av blyhagel på tafsen. Flugans framgång beror troligtvis på den goda silhuetten och rörligheten som kommer med CDC. Flexibody var återintroducerat på marknaden av mäster bindaren Oliver Edwards i ett antal olika färger. Flexibody är bra för bakkroppar på vissa dagsländor och olika Gammarus arter. Hans van Klinken använder det för sin Caseless Caddis som är en av mina favoriter.

 

  Att binda Hans de Groot Nymf

Material
Krok: Tiemco 200 # 8-16
Stjärt: CDC fibrer
Kropp: Flexibody
Vingsäck: Haröredubbing och CDC
Vingsäck bakre: Påfågel stripp

 

1. Bind in en bunt CDC fibrer som stjärt.

2. Forma en bit flexibody som bilden visar

3. Bind in remsan vid stjärtbasen.

4. Linda kroppen med flexibody.

5. Bind in lite påfågel och CDC fjädern, konkavt mot påfågeln.

6. Dubba framkroppen med haröra.

7. Linda några varv CDC över framkroppen och fäst fjädern med bindtråden.

8. Vik påfågelfibrerna över framkroppen och fäst bindtråden.

9. Bygg upp ett fint huvud, gör två whipfinish knopar och klipp CDC fibrerna i önskad längd.

 

  Kombinera CDC med andra material

  Jag är en sann vän av CDC men tycker också om andra material,både naturliga och syntet i kombination med CDC. Min Hans de Groot Nymph tycker jag är ett exempel på en mycket trevlig blandning av material. En annan framstående flugbindare som har betydd mycket för utvecklingen av bindtekniker med CDC är Gerhard Laible från Tyskland. Han var aldrig en anhängare ”bara CDC” mönster. Från sin första artikel om CDC i den Tyska flugfisketidningen Der Fliegenfischer har han alltid kombinerat CDC med andra material för att utnyttja fördelarna med CDC. Som exempel ser vi två av hans mönster till höger på denna sida; GL Adult Stone fly med syntetisk vinge och GL Fluttering Stone fly med hjorthårsvinge.

 
L Shrimp är bunden med CDC dubbing, flexibody och monofilament

  CDC är ett fantastiskt material som många flugfiskare har lärt sig att uppskatta de senaste decenniet. Naturligtvis! Det låter dig binda mycket effektiva flugor. Ändå använder många flugfiskare mycket få eller inga CDC-mönster alls. I min nyligen publicerade bok ”Tying flies with CDC” har jag försökt samla en mängd intressant information om CDC. Ta dig gärna en titt på boken och tack för att du läste min artikel.


GL Adult Stonefly


GL Fluttering Stonefly

 

Text och foto av Leon Links ©

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2011

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand