Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2012-07-01
English version
 

Björkvattnet
Av Johan Hemmingsson

  Trots att jag under ett flertal säsonger arbetat åt STF (Svenska turistföreningen) har jag aldrig förknippat dem med fiske. Föreningen brukar ha ett flertal aktiviteter för familjer och barn. Fiske brukar ingå där, men oftast som en trevlig utflykt. De många stugorna STF har i fjällen ligger ofta vid vackra sjöar och åar, men sällan brukar vattnen vara vidare fiskrika. STF:s fjällstugor är koncentrerade till Lapplandsfjällen och södra Jämtlandsfjällen. I norra Jämtlandsfjällen finns endast ett STF-boende; Björkvattnets vandrarhem. Men det är en pärla i sig.

 Jag hittade vandrarhemmet av en slump. Jag skulle bege mig till Raedetivaare Sameby i nordvästra Jämtland, men två dagar innan avfärd när jag skulle lösa fiskekort fick jag veta att mina tilltänkta vatten var avlysta. Det här var en vecka innan midsommar, och efter några rundringningar fick jag veta att snön ännu låg tjock på fjället och vissa tjärnar ännu var istäckta.

  Jag började blunda och peka på en karta, och plötsligt hamnade fingret på Björkvattnet. Jag googlade och hittade ett nummer till vandrarhemmet. Jag ringde och fick prata med föreståndaren. På typiskt jämtländskt vis var han lagom begeistrad över mina frågor om fiskevattnen, insektsliv och storfiskregistrering. Men jag bestämde mig. Björkvattnet fick det bli.

  Det tog tre och en halv timme att bila upp från Östersund, men belöningen lät inte vänta på sig. Den lilla byn ligger sällsamt vackert i skogskanten med mildvid utsikt över sjö och fjäll. Jag var den förste som löste fiskekort för säsongen, och när det var gjort begav jag mig genast upp på fjället. Det var överkomliga 4 km till tjärnen jag planerat att besöka. Marken var blöt, myrarna gungade och snö låg ännu i drivor längs leden. Det var gott om spår efter vilt, och min hund Isis vädrade gång på gång i skogen. Jag hörde älgar flytta på sig när vi kom, och orrar flaxade bland grenarna.

  Jag kom fram till tjärnen och slog upp tältet. Vinden lade sig, och medan jag gjorde mat på spritköket började vakringar sprida sig på sjön. Enligt förteckningen höll sjön endast röding, och jag måste erkänna att jag var lite skeptisk. De som fiskat fjällröding vet hur nyckfulla och lynniga de är. Kräsna så det förslår och fler än en gång har de frestat mitt tålamod till det yttersta. Så jag hade inte skyhöga förväntningar när jag började kasta.

  Men i tredje kastet högg det resolut; en sexhektos röding krönte min resa innan den knappt hade börjat. Sedan rullade det på, och innan kvällen var över hade jag tagit fem rödingar mellan fyra och sex hekto. Medan temperaturen sjönk och vaken avtog nöp jag mig i armen. Kunde det verkligen vara sant? Det rensade rödingskelettet som låg intill spritköket bekräftade att det kunde det. När solen gick ned kröp jag in i tältet, innan jag hunnit lägga mig till rätta var den på väg upp igen. Den vackra försommaren i Jämtlandsfjällen är fantastisk på många sätt.

  Om Björkvattnet:

  Björkvattnet, två mil väster om Gäddede, är en den näst äldsta byn i Frostviken i Jämtlands nordvästligaste hörn. Här ligger STF:s vandrarhem med en vidunderlig utsikt. Vandrarhemmet har bastu, tv-rum, båtuthyrning och en liten kiosk. Priserna är väldigt humana och personalen trevlig.

  Men det som sätter pricken över i:et är Björkvattnets FVO. Fiskevårdsområdet har en större sjö, en å och sju tjärnar till förfogande. Och det finns något för alla. Somliga tjärnar ligger alldeles intill vägen, så barnfamiljer kan besöka området med lätthet. Några tjärnar ligger på fjället, men de är inte svårtillgängliga och avståndet är lagom. Dessutom är stränderna fria från sly, så nybörjaren med flugspö har inga problem att kasta.

  De arter som finns i området är öring och röding. I sjön Björkvattnet finns även inplanterad bäckröding, men trots att jag lyckades lokalisera dem kunde jag inte kroka någon. Den närmsta bekantskap jag stiftade var åsynen av deras vackra ryggar när de plockade insekter från ytan strax utanför ett näckrosbälte.

  Några av tjärnarna är stängda fram till midsommar, och då jag besökte området så tidigt kunde jag inte prova dem.

  När jag lämnade byn Björkvattnet efter några dagar tittade jag gång på gång i spegeln. Hit kommer jag återvända. Många gånger.

Av Johan Hemmingsson 2012 ©

Länk till Björkvattnet

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2012

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand