Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2012-08-21
English version

 

Spent spinner med en äggsäck
av Johan Klingberg

  Jag hade tidigare aldrig fiskat den berömda Derbyshire wye i England. Men i år skulle det äntligen bli av. Tillsammans med Jussi och Ulf från Mountain Media träffade vi Phillip White som tidigare varit anställd som "river keeper" vid ån. Besöket skulle filmas och bli en del av nästkommande film i serien "modernt flugfiske" som skall handla om torrflugefiske. Phillip har fiskat i ån sedan många år och livnär sig i dag som guide, med torrflugefiske i strömmande vatten som specialitet.

  Vid det lilla samhället Rowsley med gångavstånd ifrån det legendariska hotellet "Peacock Hotel" delas ån till två grenar. Den ena blir till en kanal och har använts som kraftkälla till en kvarn. Den andra delen rinner opåverkat vidare och används bland annat som en exklusiv flugfiskesträcka. Fisket i ån styrs av strikta regler. Bland annat råder totalt vadningsförbud och endast torrflugefiske med "riktiga" torrflugor är tillåtet. Uppfattningarna om vad som är en "riktig" torrfluga går dock isär. Traditionalisterna menar att torrflugan både skall ha stjärtspröt och ett traditionellt fronthackel. Medan andra till och med kan tänka sig att fiska med en klinkhåmer! Det skall tilläggas att tonen mellan de båda lägren stundtals kan vara skarp. Phillip som hör till de förstnämnda höll hårt på sina traditionellt bundna hackeltorrlugor.

  Dagtid bjöds vi på tryckande värme och därtill ett trögt fiske. Men under kvällen blev det desto bättre. Harr och regnbåge vakade idogt över hela ån och under perioder bjöds vi ett riktigt hyggligt fiske. En kväll då fisken verkade hopplöst selektiv kom Phillip med lösningen, en "spent spinner" försedd med en ilsket grön äggsäck. Flugan testades och togs genast av en harr som tidigare hade vägrat alla mina försök. Den gröna äggsäcken har egentligen två funktioner. Dels så imiterar den naturligtvis en äggsäck, men den kan också fungera som en tag eller huggmärke. Phillip menar att fisken i Derbyshire wye ibland är så selektiv att den enbart tar spent spinners med en äggsäck.

  Även om harr, öring och regnbåge här i Sverige sällan är lika noggranna som sina artfränder i England så tycker jag att flugan ändå väl förtjänar sin plats i asken. Jag har prövat phillips spent spinner med den gröna tagen i både Norge och Sverige med ett gott resultat. Bäst har flugan fungerat under kvällar då fisken valt att äta just spent spinner. Dessutom så tror jag att den gröna tagen gör att flugan utmärker sig och syns bättre i svagt skymningsljus.

  Phillip hade flera, olika spent spinner i asken. Alla var bundna på samma sätt men i varierande storlek och utseende. Exemplet som beskrivs här skall imitera en röd strömslända. Men självklart skall Du binda dina imitationer i de färger och storlekar som bäst överensstämmer med de dagsländor som finns i just ditt vatten.

Bindbeskrivning:
Spent spinner med en äggsäck

1. Dubba bindtråden med ytterst lite dubbing till äggsäcken.

 

2. Linda dubbingen till en liten boll längst bak på krokskaftet och fäst därefter in två stjärtspröt om var sida av dubbingen.

 

3. Gör en dubbingögla av bindtråden och linda sedan fram tråden till krokögat och fäst in ett hackel så som bilden visar.

 

4. Linda bak tråden och dubba på kroppsmaterialet till en jämn ”spole”.

 

5. Linda dubbingen till en jämn kropp över hela krokskaftet, fram till krokögat och tillbaks över thorax igen. Linda därefter ribbingen i jämna varv fram till där bindtråden hänger.

 

6. Linda bak hacklet i täta varv över hela thorax. Fäst hacklet och linda sedan fram bindtråden igenom hacklet fram till krokögat.

 

7. Avsluta med att linda ett litet trådhuvud och en avslutningsknut. Klipp sedan flugan på över och undersida så att hacklet enbart sticker ut från sidorna.

 

8. En fin imitation för sommarens harr, öring och regnbåge.

Text & foto: Johan Klingberg ©
Besök gärna Johans hemsida och Blogg

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2012

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats