Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2012-10-24
English version

 

Förlåt mig kära å. Niklas H. Andersson ©

Likt öringen som luras av våra insektsimitationer så lurades jag av den trollska fjällån. Jag hade byggt upp så höga förväntningar under ett års tid så att jag glömde bort det viktiga.
Att njuta av stunden.

Text & foto: Niklas H Andersson

Förväntningar.
  För exakt ett år sedan stod jag här och tittade på ån för första gången. Vi hade egentligen avslutat fisket, men bestämde oss ändå för att titta på ån som vi annars snabbt kört förbi. Från vägen såg ån inte särskilt märkvärdig ut, men i det ständiga sökandet efter det perfekta öringvattnet var det i alla fall värt att gå bakom nästa sväng och kolla. Och mycket riktigt. Promenaden uppströms den lilla ån avslöjande ett sagolikt landskap. Där fanns lummig grönska med fjällbjörk, starr och enbuskar om vartannat. I bakgrunden reste sig det majestätiska fjället som fortfarande höll kvar de sista resterna av vinterns snö på den östliga sluttningen. Mitt i detta konstverk ringlade sig ån. Ömsom forsande, ömsom lugn. Oftast inte bredare än ett halvt flugkast. Det dröjde inte länge förrän vi såg flera öringar avslöja sin närvaro med vakringarna som blev till små animationer på den blanka vattenytan. Först runda med perfekt symmetri för att sedan i strömmen bli avlånga och försvinna helt. Ett av vaken låg på perfekt kastavstånd från vår åskådarplats. Fisken som vi siktat in oss på var ingen troféfisk, en lagom fin bäcköring på några hekto.

  Det kristallklara vattnet och det faktum att ån på detta stället var förhållandevis lugn fick oss att hukande smyga fram till åkanten för att inte skrämma fisken. Mitt resesällskap hade inte med sig sina spön. Vi skulle bara snabbt slänga ett öga på ån och hade inte räknat med att den skulle förtrolla oss på detta sätt. Jag hade greppat spöt i sista stund innan vi lämnat bilen och fått med mig asken med kläckare och nattsländepuppor. Jag knöt på en olivgrön kläckare. Det pirrade i kroppen.

  Det var åar som denna jag drömde om att få fiska när jag började flugfiska som nioåring. Så fantastiskt att få uppleva vatten som dessa. Och det mitt i Sverige. Nu var det dags. Jag presenterade flugan några spölängder uppströms mot andra kanten, fortfarande ihopkrupen vid åkanten. Flugan gled gång på gång förbi platsen där det nyligen vakat utan en tillstymmelse till stigning. Jag lät fisken få vara ifred ett tiotal minuter. Kanske var det tjugo. Ny fluga, denna gång en nattsländepuppa i ytfilmen. Flugan gled återigen förbi fisken och hoppet sinade. Då, en blixtsnabb attack nedströms och öringen var krokad. Pulsen som nyligen varit förhöjd började åter få normal sinusrytm. Det var detta ögonblick jag gett allt för under dryga halvtimmen. Först hitta en fisk att rikta fisket mot, sen välja rätt presentationsteknik och nu till sist få in den i håven. En fantastisk känsla även på en liten fisk. Öringen fick simma tillbaka till sin ståndplats. Jag tittade på Klas och Oskar för att se om de hade samma tankar som jag. Det hade dom, vi visste nu var vårt midsommarfiske skulle förläggas nästa år.

  Vintern kom och den lilla ån fanns med som ett spöke i tankarna hela tiden. Bilder på vakande öring gjorde sig påminda på bisarra platser som i duschen där vattnets hårda träff mot klinkersen blev till skvätt från forsen. Det var bara att blunda så spelades scener från ån upp innanför ögonlocken. Tråkiga möten på jobbet förvandlades till dagdrömmar där jag satt hukad vid vattnet och väntade på vak. Även de roliga mötena hemsöktes av dagdrömmar om kläckande sländor som gnistrar i solljuset. Våren tog tid på sig, men till slut var den här och nu började det att närma sig på allvar. Tre veckor innan avfärd hade vi planeringsmöte i flugbindarhörnan på den lokala fiskebutiken. Oskar som kränger prylar i butiken hade från några kunder fått höra berättelser om öring på närmre två kilo i den lilla ån. På digitala kartor hade vi spanat in djuphålorna där den stora fisken stod. Nu var det bara att åka upp och njuta av fisket, vi var förberedda upp till tänderna med tält, gasolkök och varma sovsäckar. Vi ville inte missa en sekund av fisket i den lilla ån.

  Det kändes nästan overkligt att sätta foten på stigen mot ån igen. Ett år av förväntningar skulle nu mynna ut i ett crescendo av glädje, lugn och allmän harmoni. Jag visste direkt vart jag skulle gå. Jag visste till och med vilken tuva jag skulle sikta in mig på och använda som pall när jag letade efter ett vak att rikta fisket mot. Det var ju på den tuva jag för exakt ett år sedan känt ett enormt välbehag över att ha hittat min drömå. Sakta kom ån allt närmre och till slut var den helt inpå. Himlen täcktes denna gången av en jämngrå molnmassa, det var inte på tal om att se någon gnistrande dagssländedans i solens motljus.

Om dilemmat förra året var att välja vilken av de vakande fiskarna jag skulle försöka mig på att lura, så var det tvärtom detta året. Det var bara en fisk som vakade. Och inte såg det ut att vara någon kilosfisk. Jag fick öringen att stiga mot en kläckare, men var för snabb med motrycket. Det gjorde ingenting, jag skulle få fler chanser på andra fiskar. Trodde jag. Grästuvan och öringen lämnades i fred och jag vandrade uppströms. Ingenstans var det någon vakfest så som jag under den mörka årstiden hela tiden sett framför mig när jag tänkt på ån. En och annan liten fisk landades, men ingen som vittnade om att ån höll ett bestånd av grövre fisk. Jag vandrade uppströms och nedströms, men ingenstans hittade jag den känsla som infunnit sig här för ett år sedan. Ån var heller inte någon jungfru som jag tidigare trott. På vandringen längs med ån mötte jag både muntra maskmetare och fumligt klampande flugfiskare.

  Besvikelse är ett kraftfullt ord som jag vill använda mycket sparsamt. Jag hade lagt så mycket tid på att längta och bygga upp förväntningar så att mötet i verkligheten föll ganska likt en pannkaka, platt mot marken. Besvikelse. Ungefär som när man har höga förväntningar på en restaurang, och maten som kommer in är kall, tråkig och smaklös. Fast tio gånger värre eftersom fiske är min passion näst efter god mat. Mitt resesällskap, Klas och Oskar, hade även de byggt upp tankar på hur ån skulle bemöta oss. Inte heller deras inre bilder verkade stämma överens med verkligheten, så vi beslöt oss för att packa ihop och åka vidare.

  Nu sitter jag här igen, 70 mil från ån. Framför datorn. Jobb upp över öronen och kan inte förstå hur någon människa, framförallt inte jag, kan bli besviken på att få vistas vid en kristallklar liten fjällå med fisk uppemot två kilo. Oavsett om det vakar eller inte. Oavsett om det är fler som fiskar där. Oavsett om vädret inte såg ut exakt som i fantasin. Jag skulle vilja be den lilla ån om förlåtelse för att jag inte hade ro i kroppen att se den skönhet som fortfarande och för alltid kommer att finnas där.

  Så nästa år. Nästa år ska jag åka tillbaka till den lilla tuvan. Då förväntar jag mig ingenting, då ska jag bara njuta av det som ån har att bjuda på för stunden och fascineras över de skiftningar som naturen kan åstadkomma. Jag kanske till och med lämnar spöt i bilen.

Text & Foto: Niklas H Andersson
Besök gärna Niklas blogg
http://multifiskare.wordpress.com

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2012

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats