Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2012-12-12
English version

   
Sländor i öringvatten del 5.

Röd strömslända
Av Tommy Bengtsson och Kenneth Boström


Efter parningen pressar honan ut äggen till en boll
och lägger dem alla på gång i vattenytan

  Efter att i tidigare artiklar av Svenskt Fiske beskrivit en krypande och en simmande dagsländenymf har vi kommit fram till Ephemerella ignita som tillhör de krälande formerna. Den är mycket vanlig i hela landet liksom i Storbritannien där den kallas Blue-Winged Olive, som brukar förkortas till B. W.O. Som spinner kallas honan Sherry Spinner och hanen Rusty Spinner. Vi har därför döpt den till röd strömslända

  Innan vi kommer in på röd strömslända ska vi säga några ord om gul forsslända som vi beskrev i artikel nr 2. Några fiskare har hört av sig och menar att man inte ska underskatta betydelsen av att fiska sländan som dun. Ulf Löfdal från Ängelholm har med framgång fiskat en dunimitation i åarna i nordvästra Skåne.

  Ulf binder en parachute dun på krok 12 eller 14. Stjärten av sadelhackel låter han vara ganska lång. Kroppen, som han vill ha ganska kort, byggs upp av dubbad ljus poly. Vingarna är av ett ljusgult hönshackel. Ett ljusgult tupphackel binds in runt vingfästet. Som du ser står gul forsslända högt på vattnet och tupphacklet kan även bindas på vanligt sätt runt kroken.

  Man kan alltså konstatera att gul forsslända har betydelse för öringfisket även om den kläcks sparsamt. Utöver nymfen, som är svår att binda och som inbjuder till experiment med nya bindmetoder, bör man förse sig med imitationer av dun och spent spinner.

  När vi fiskade i Toskströmmen i Jämtland i slutet av juli vakade öring och harr när gul forsslända kläcktes. Några av fiskarna hade tagit öring på en gul torrfluga. Per Olof "FlugPelle" Persson från Rörvattnet tog en grann harr som bland annat innehöll några nymfer av gul forsslända. Den innehöll inga dun. Men det var den harren. En annan kanske bara innehöll dun.


Hona av Röd strömslända i dunstadiet

  Även i sjöar

  Tillbaka till Ephemerella ignita (uttalas effemérella ignita, ignis=eld), eller röd strömslända som vi kallar den. Denna slända tillbringar omkring 10 månader i äggstadier. Först fram i maj-juni kläcks äggen. Nymfen växer mycket snabbt och efter drygt en månad är den fullt utvecklad. Insekten är inte lika pH-känslig som de flesta dagsländor. Den lever i alla typer av rinnande vatten och kan även förekomma i sjöar.

  Med sina kraftiga ben klamrar sig nymfen fast på växter. Man finner den ofta i vattenmossan på en sten. Den tycks föredra det ganska lugna vattnet i växterna bakom en sten, som ligger i snabbt rinnande vatten. Nymfen har lämplig kroppsform för att ta sig fram i tät växtlighet. (Hur nymfen ser ut kan du se i artikel nr 1.

  När nymfen ska kläckas ligger den ganska länge i vattenytan. Själva kläckningen tar också lång tid. Det är en av de dagsländor som har svårast att ta sig ur nymfbuden.

  I grunda strömmar kan man se den klamra sig fast vid växterna i ytan när den ska kläckas. Röd strömslända börjar kläckas kring midsommar och kläcks fram i oktober. Vissa år har den ovanligt lång kläckningsperiod. Om detta beror på att det utvecklas ännu en generation eller inte är oklart.


Hanens ögon är karakteristiskt halvklotformade. Dun.

  I skymningen

  Under de varmaste månaderna kläcks den i skymningen. Under eftersäsongen, och i viss mån under försäsongen, kläcks den större delen av dagen. I fjol, i södra delen av landet, kläcktes den emellertid i skymningen även i oktober månad.

Röd strömslända svärmar över ån men ofta försvinner svärmen upp till ett 50-tal meter från ån. Vid vissa tillfällen finner man i stor omfattning hannar på vattenytan. Detta är mycket ovanligt för dagsländorna. John Goddard (läs hans bok "Trout Fly Recognition", London 1971) har gjort iakttagelsen att hannarna faller ned på ytan innan honorna börjat lägga ägg. Han är emellertid osäker på om detta är ett vanligt fenomen.

  Efter parningen pressar honan ut äggen till en klump, som blir hängande under bakkroppen. Honan andas in luft strax innan och skapar härigenom ett större tryck. Genom den stora ansträngningen blir bakkroppen krökt på ett karaktäristiskt sätt. Det kan mycket väl vara så, att denna uppböjning av bakkroppen är en förutsättning för att sländan skall få jämvikt när hon flyger och lägger äggbollen på vattnet.

  En av bilderna visar en hona med äggboll som vi fångat 150 meter från ån. Hon lägger hela äggbollen på en gång på vattnet och blir själv liggande kvar i ytan.


Hona i spinnestadiet

 

Röd strömslända (Ephemerella ignita) kännetecknas som nymf av:

1) Kompakt kropp, 8-10 mm lång. Saknar gälar på de två främsta segmenten av bakkroppen vilket gör att bakkroppen, sedd från ovan, har form som en cigarr.

2) En mörk teckning på gälarna i form av ett treklöver.


T.v: Bakvinge hos vuxen insekt.
Bild 1-3: 1:a, 3:e och 5:e gälarna hos nymfen.

Kännetecknas som vingad insekt av:

1) Kompakt kropp, 8-12 mm lång. Vingarna, som i dunstadiet är blågrå, är längre än kroppen. I spinnerstadiet har den genomskinliga vingar. Hanens ögon är röda och ovansidan är halvklotformad.

2) Stående bakvingar. Utvidgning i framkantens nedre del.

3) Tre stjärtspröt.

I nästa artikel imiterar vi röd strömslända. Vi presenterar bl a en imitation uppbunden efter G.E.M. Skues' originalmönster. Vi berättar också om hur du fiskar med imitation av röd strömslända.

Av Tommy Bengtsson och Kenneth Boström 1977-79 ©

Till:
Del.1  Del.2  Del.3  Del.4  Del.5  Del.6  Del.7 
Del.8  Del.9  Del.10  Del.11  Del.12  Del.13 
Del.14  Del.15  Del.16  Del.17  Del.18  Del.19  Del.20  Del.21

  Läs historien och om männen bakom denna artikelserie

 

Rekommenderad läsning för de som vill lära sig mer
Fälthandböckerna:
Dagsländor i öringvatten
Nattsländor i öringvatten

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2012

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats