Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2013-05-22
English version

   

Figaros Fisk
Av Johan Hemmingsson

Tuvorna gungar under mina fötter. Med jämna mellanrum ligger hålen i myren djupa, och ett snedsteg kan bli kostsamt. Jag har redan klivit snett en gång och blött ned mig upp till låret. Ute på vattnet vakar fisken, tunga sugande plums skvallrar om att det är stora fiskar som bor här.

Jag kastar, placerar fisken i vakringen och väntar. Men inget händer. Jag byter fluga, spanar på insekterna i luften för att ta reda på vad som står på menyn, men fisken vill inte ta. Den visar av sig; stora öringar välver i ytan för att retas.

Jag kliar mig i min svettiga hårbotten. Det är inte riktigt så här jag föreställer mig ett put and take-vatten. Men sedan är det heller inte ett vanligt put and take-vatten som Torbjörn Figaro förestår. Vägen till tjärnen var gropig, mera stig än väg, och jag var glad över min fyrhjulsdrift.

Plötsligt välver det till under min fluga. Jag lyfter, kastar igen och väntar. En enorm kaskad står upp runt flugan och det känns som om jag krokad i en tunna någon släppt ned för en backe.

Sekunden senare rätar spöet ut sig. Jag svär tyst för mig själv, men kan ändå inte låta bli att vara glad. Jag får tampas med enorma fiskar medan svanarna simmar strax utanför och en ryttlande vråk tittar på.

Vilket ställe, tänker jag. Men vägen hit har varit lång. Torbjörn Figaro utbildade sig till fiskkonservator 1993, och där fick han kontakt med projektet Västerbottenslax. När han hjälpte till att fiska avelsfisk i Sävarån fick han idén till att själv prova på det där med odling. Samma år grävde han en naturdamm och gjorde i ordning ett par kläckbackar av Skogaholms plastlådor. Idag har han 12 egna dammar och ett eget kläckeri där han föder upp öring, röding och regnbåge. Att han endast använder naturdammar framhåller Torbjörn som viktigt.

Både utseendet och beteendet blir annorlunda om man använder dammar istället för kassar. Fisken får ett naturligt beteende i dammarna och börjar äta insekter från botten och luften. Då behöver de kortare tid för att acklimatisera sig i de sjöar där de planteras ut, berättar han.

Dessutom är det viktigt för Torbjörn vilken fisk han odlar fram. Rödingen till exempel är rostoröding, som växer mer på höjden. Rödingen som matfiskodlingar använder, den så kallade arctic superior, är han inte intresserad av. Den har enbart tagits fram för snabb tillväxt.

Tanken var från början att odla fisk för eget bruk, och 1997 arrenderade han en tjärn där han planterade in sin fisk. 1999 började han ta emot gäster, och snart kom förfrågningar från fiskevårdsområden om han inte ville sälja fisk till dem. Intressenterna blev fler, och idag levererar Torbjörn fisk till 10-12 fiskevårdsområden. I början odlade han ingen regnbåge, det var först efter att allt fler förfrågningar kom som han började med det.

- Rätt odlad är regnbågen trots allt en riktigt fin sportfisk, säger han. Men han kläcker inte regnbågen själv, som han gör med öringen och rödingen. Den köper han in då den väger 50-60 gram. På så sätt kan han föda upp den utan att det blir slitage på fenorna.

Tjärnen han arrenderar är kallkällmatad, och sikten är förvånansvärt bra. Sedan tidigare finns gädda, abborre och mört i tjärnen. Mörten och abborren är tacksam, för när öringen och rödingen övergår till fiskdiet växer den snabbare. Och nog kan de växa till sig i tjärnen; de största flugfångade fiskarna är en röding på 3,6 kg, och en öring på 4,2 kg. Gäddan har en funktion den också, en renhållare som städar undan sjuk och skadad fisk.

Runt vattnet finns en tydlig vildmarkskaraktär, området har tidigare varit skyddat från avverkning. Det finns inte en stubbe någonstans. Däremot kan man ibland få se spår av björn vid vattnet. Och det finns en annan rackare, som ställer till det för Torbjörn.

 - Jag kan inte hata ett djur, säger han. Men jag har lite problem med uttern. Ett år rensade den ut en hel damm för mig. Uttern är skyddad och får inte jagas. Istället har Torbjörn satt upp strömförande nät runt dammarna. Som fiskodlare finns ingen försäkring, och ingen ersättning går ut om produktionen blir förstörd. Det är förresten inte bara uttern som förstör. För några år sedan hade han påhälsning av tjuvfiskare som slängde ut ett nät i odlingen. 400 kg röding fick de med sig.

Men det är inte bara fiskodlingen och tjärnen som Torbjörn erbjuder. Just nu är han i full färd med att rusta upp byns gamla bygdegård. Det ska bli en kombinerad konferens- och boendelokal, med upp till 20 bäddar.

- Vi har bara 300 meter till Öreälven, berättar han medan vi står i det som ska bli en lounge på övervåningen. En öppen spis håller på att ta form, och runt den kan man samlar på kvällen, ta en whiskey och ljuga lite om fisket. Om det nu behöver ljugas. Öreälven har ett fint bestånd av både lax och havsöring, och för bara något år sedan tog en gädda på 18 kilo i vattnet.

- Som konservator får man ju reda på var det stora fiskarna går, och då kan man alltid komma med lite tips, säger Torbjörn med ett finurligt leende.

Till slut krokar jag en öring. Det är en slank men färgrann pjäs på strax under kilot. Snart får jag en till, strax över. Båda två tog på torrfluga och gav mig fina fighter.

- Lite synd är det att vi inte fick någon större, säger Torbjörn. Jag vet ju vilka pjäser det finns här.
Ett enorm vak mitt på tjärnen bekräftar att han har rätt.

Nå, den finns ju kvar till nästa besökare.

 

Av Johan Hemmingsson 2013 ©

Red's anm: Figaros Fisk ligger i nordöstra Ångermanland
strax nordöst om Nordmaling
Länk till: Figaros Fisk

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2013

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats