Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2013-06-15
English version

 

Öringnatt
Av Sune Adolfsson

När mörkret sänker sig brukar de flesta packa ihop och åka hemåt. Men det är då det verkligt spännande fisket börjar. Det är då du har chans att fånga drömfisken.

  Kvällens sista solstrålar går ned vid horisonten. På ängen vid ån dansar dagsländorna i silhuett mot den färggranna solnedgången. Det envisa myggsurrandet har tilltagit och en uggla hoar svagt bortifrån trädtopparna. Det är i början av juni och sommarnatten närmar sig.

  Fiskebroder Björn och jag har bestämt oss för att stanna kvar vid ån och fresta de skygga öringarna. Det ligger förväntan i luften och mycket talar för att det kan bli en givande öringnatt. Nattsländorna svärmar vid strandbuskagen och i det svaga skymningsljuset kan vi se några försiktiga vak på forsnacken uppströms.

  Då ser jag den knappt märkbara rörelsen bakom flugan och lyfter spöt. Öringen hugger och för en kort sekund står tiden stilla. Fisken hinner rusa tvärs över ån, innan jag hämtar mig från chocken och börjar drilla den livliga nattöringen.

  Några minuter senare glider fisken lugnt och fint in i håvgarnet. Jag blickar upp mot forsnacken. Där står Björn, också han i färd med att drilla en grann öring. Det blir ytterligare en del fiskar den natten. Vi behåller två, de övriga får gå tillbaka för kommande fiskeäventyr. Natten går sakta över i morgon.

  Drömfisken

  Det här fisket vid ett öringvatten i Västmanland, blev en mycket minnesvärd upplevelse. En stilla sommarnatt med vakande öringar och svärmande sländor, bättre kan inte en flugfiskare ha det.

  Uppmaningen är alltså: satsa några timmar på nattfisket. Det är då de större, skygga fiskarna går närmare strandregionen, inom räckhåll för oss. Natten är rätta tiden att fånga drömfisken. Vattnet, som på dagen verkar dött, kan på natten förvandlas till ett verkligt fiske-eldorado. Speciellt vid midsommartid har jag själv upplevt den här förvandlingen vid flera vattendrag i Skandinavien.

  Den insekt som är vanligast vid skymnings- och nattfiske är nattsländan. Den kan stundtals svärma i enorma mängder. Nattsländan är en mycket tacksam insekt för'oss flugfiskare att imitera. Dess beteende är livfullt och de kommer som små racerbåtar in mot strandkanten.

  Även dagsländor förekommer om natten, i större omfattning än vi kanske tror. Tyvärr har dagsländearterna reducerats betydligt på grund miljöförstöringen. Försurningen är det stora problemet. Dagsländorna är mer känsliga för förändringar i vattenmiljön än vad nattsländorna är.


Även dagsländorna svärmar långt in på natten.
Här den alltmer kända åsandsländan.

  Höjdpunkt

  Trots dåliga odds finns det fortfarande en del vattendrag där dagsländearter förekommer. Veckorna runt midsommar är den mest intressanta dagsländetiden. Då kan den stora dagsländan (åsandsländan, sjösandsländan) uppträda vid strömmar och sjöar. Detta är en av flugfiskesäsongens höjdpunkter. Iaktta vilka sländor som förekommer på dagen - ofta är det samma insekter som är aktuella långt in på natten. Att fiska fluga på natten kan vara ganska besvärligt och krävande. Det bästa är om man kan planera besöket i dagsljus. En rekognoseringsrunda vid den aktuella fiskeplatsen gör nattfisket betydligt lättare.

  Leta rätt på lämpliga kast och drillningsplatser, kontrollera var det finns besvärlig växtlighet där flugan kan fastna, och välj ut några lämpliga flugor för nattens fiske. Det ökar fångstchanser avsevärt.

  Jag brukar undvika att vada nattetid, eftersom jag tror det skrämmer mer än det gör nytta. Om du trots allt behöver vada, så planera vadningen noga, i dagsljus. Ett mycket praktiskt hjälpmedel vid nattfisket är en liten lampa att fästa på västen. Den är oumbärlig då det är dags för flugbyte i nattmörkret.


En fullvuxen öring, fångad på Black Bug en natt i juni

  Att beskriva någon speciell metod för det här fisket är svårt.

  Det är det befintliga ljuset vid fisketillfället som bestämmer både teknik och flugval. Ju ljusare natt, desto mer avancerat kan vi fiska våra imitationer.

  Att bedriva torrflugefiske på natten är i praktiken omöjligt. Det är för mörkt att hinna med mothugget. Är natten ljus, som runt midsommar, brukar torrflugan fungera bra. Men det förutsätter att man verkligen ser flugan. Även i hårt strömmande vatten, där fisken ofta krokar sig själv, kan det löna sig att testa med torrfluga.

  Däremot är nymfen ett betydligt mer praktiskt flugval, då det gäller fiske på natten. Gör korta kast och sträva efter att hela tiden ha sträckt lina. I strömmande vatten går det att fiska på traditionellt våtflugevis, med kast snett nedströms.

  I stilla vatten bör nymfen fiskas in med långa, halvmeters drag, så att man hela tiden har kontakt med flugan. Med en nymf på tafsen har du betydligt större chanser att få behålla fisken efter krokningen.

  De flesta inbitna flugfiskare anser att svarta flugor är bra. Black Zulu, Black Gnat, Black Nymph och Montana är några välkända svarta mönster.

  Särskilt svarta nymfer brukar fungera bra på natten. Vad det är som är så speciellt med svarta flugor, har ju strängt taget bara fisken svar på. En teori är att fisken lättare ser en svart fluga mot den ljusare natthimlen. Fisken tittar ju nästan alltid nedifrån botten och upp mot ytan.


Två utmärkta nattflugor: nymferna Black Bug och Black Martinez.

  Under några säsonger har jag tillsammans med fiskevänner provat åtskilliga svarta flugor. Det är speciellt två nymfer som visat sig framgångsrika nattetid vid öring- och regnbågsvatten.

  Black Martinez heter en av nymferna och är ursprungligen en Nordamerikansk fluga. Den härstammar från Yellowstone och upphovsmannen heter Don Martinez.

  Hans skapelse är periodvis mycket effektiv, särskilt runt midsommar, vid dagsländesvärmningar. Den är känd mest som regnbågsfluga och den är ett utmärkt komplement till den mer kända Montana Nymph.

  Black Martinez (Länk till annan artikel om Black Martinez)

Krok: Mustad 3906 B nr. 8-12
Förtyngning: 1-2 lager tunn koppartråd
Bindtråd: Svart Monocord
Stjärt: Fjäderstrålar från pärlhöna
Bakkropp: Svart African Goat (sälsubstitut)
Ribb: Oval guldtinsel
Framkropp: Svart Chenille
Vingsäck: Dubbelvikt sektion från mörkgrön vingfjäder
Ben: Krickand eller gräsand, endast på sidorna.

  Black Bug

  Den andra nymfen har fått namnet Black Bug och är en egen svart variant av Frank Sawyers kända Killer Bug. En enkelt bunden nymf för de flesta vatten, då förekomsten av nattsländor är god. Så här binder du den:

Krok: Mustad 94840 nr. 8-14
Bindtråd och förtyngning: Tunn koppartråd
Kropp: Svart yllegarn

Fäst koppartråden vid krokböjen. Linda fram i jämna varv till krokögat och sedan tillbaka igen till krokböjen. Fäst svarta det yllegarnet och låt koppartråden hänga kvar vid krokböjen. Linda garnet först fram till ögat och sedan tillbaka till krokböjen. Bind fast med koppartråden och avsluta med whip finisher. Sträva efter att nymfen får en spolformad kropp.

Text och bilder av Sune Adolfsson 1994

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2013

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats