Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2013-09-21
English version

 

Muddler - den fulländade flugan
Av Sune Adolfsson 1999

Jag har provat åtskilliga flugor under årens lopp. Många har bara hängt med någon säsong för att sedan blivit bortglömda. Men en fluga som jämnt haft en given placering i asken är gamla klassiska Muddler Minnow. Den har till och med utökats till tre flugfavoriter och blivit ännu effektivare.


I Forsen. En Muddler Orange kan locka den kräsnaste öring till hugg.

Flugan ploppade ned bakom den stora stenen och sedan bar det av i strömvirvlarna ned mot forsnacken. Där hade jag tidigare sett en rörelse vid ytan från en av den lilla skogsåns verkliga tungviktare.

Spöt böjdes likt en spänd pilbåge. Fast fisk. Öringen rusade nedströms och jag blev minst sagt överraskad av motståndet. Fajten var intensiv. Efter en del trixande mellan stenar och uthäng började öringen lugna ned sig. Sakta gled den in mot min hand, stadigt grepp över ryggen och jag lyfte den upp ur ån. Kraftig och några hekto över kilot, bedårande, grönskimrande med stora röda prickar.

Den här fiskeupplevelsen är från ett småvatten och flugan den dagen var en Muddler Minnow. Oftast vid den här typen av vatten är det mest småöring man får kontakt med och snabbt släpper tillbaka. Det är därför extra minnesvärt när man får närkontakt med lillåns grovöring. Jag tillhör den kategori av flugfiskare som använder väldigt få olika flugor. Däremot har jag provat en del varianter av mina flugfavoriter. Vid några tillfällen har till och med varianterna överträffat originalet.

Många flugor har kommit och gått i mina flugaskar under årens lopp. En som definitivt kom för att stanna är numera klassikern Muddler Minnow. Muddler är en riktig fiskefluga och inte bara en "skönhet" att titta på.

Jag fiskade under lång tid många olika varianter på Don Gapens originalmuddler med gott resultat. Men för några år sedan genomgick mina Muddlers en renässans och blev mer renodlade.

Idag är det speciellt tre Muddlers jag fiskar med, det så kallade originalet, en orange och en oliv variant. Alla tre har fiskat utmärkt både i strömmande och stilla vatten.

Den oliva Muddlern har fungerat speciellt bra i regnbågstjärnar. Medan den orangefärgade och originalet har fiskat bäst i öringströmmar.


Storbåge. Håvning från flytring en varm sommardag.

Mitt streamerfiske är sällan ett monotont kasta-ut-och-dra-in-fiske. Jag försöker att fiska mina streamers med varierande teknik och helst som imitationsflugor. Det blir både ett roligare fiske och framför allt effektivare.

Många gånger fiskar jag mina Muddlers som vid vanligt nymffiske, med handtvist i sjöar och fickfiske mellan stenarna i öringforsen.

Jag har även vid regnbågssjöar testat att ta in streamer med mycket snabba decimeterlånga drag. Jag kallar fiskemetoden för "super speed". Förvånansvärt många gånger har jag fått fisk på denna speedteknik i mina hemmavatten i Västmanland.

För en tid sedan besökte fiskebroder Björn och jag natursköna Sverkestaån i Bergslagen. Åns tidigare relativt goda rykte som exklusivt öringvatten har för länge sedan upphört. Tiderna har förändrats och med den tyvärr också många av våra öringströmmar.

Vädret var strålande, solsken från molnfri himmel och 26 grader i skuggan. Fisket var trögt och öringen minst sagt svårflirtad. Vi hade provat de flesta nymferna i asken utan något som helst resultat. Fisken fanns där, men vägrade att ta vad vi än bjöd på.

I ett sista försök bestämde vi oss för att prova några hullinglösa, orange Muddler, som jag bundit upp några dagar tidigare. Jag kastade ut flugan mitt i forsen och tog hem den långsamt mellan stenarna. Plötsligt kom hugget och öringen gjorde en kort rusning utför strömmen. Äntligen.


Fast fisk. Drillning av öring som lurats att ta på en Muddler Minnow.

Efter en stund var den inom räckhåll och jag kunde lossa flugan ur fiskmunnen. Den var åter en fri öring. Jag blickade upp mot forsnacken, där stod Björn och även han drillande en öring.

Till slut hade vi lyckats med flugvalet och den här gången var en färggrann Muddler den rätta medicinen. Den dagen fiskade vi hullinglöst och all fisk gick tillbaka. Vi fick ytterligare några fina öringar innan sommarnatten närmade sig.

Enligt mitt sätt att se finns det tre anledningar till att Muddlerflugor oftast fiskar effektivt:

Flugan är stor och syns bra. Den efterliknar ett flertal vattenlevande bytesdjur, till exempel fiskgli, trollsländelarver, stor nattsländepuppa. Flugans stora hjorthårshuvud ger ljud i vattnet, som för fisken är lockande och tilldragande.

Muddlers är en av de få flugor som har allt man kan begära av en effektiv fiskefluga. Trots att den har många år på nacken, är den "still going strong". Med andra ord, den är den fulländade flugan.


Vass trio. Fr v Muddler Minnow, Muddler Orange och Muddler Olive.

Bindmönster

Här följer bindmönstren på mina tre Muddlerfavoriter och som rönt framgång i ett flertal öring- och regnbågsvatten i Mellansverige. Jag brukar förtynga alla mina streamer med 1-2 lager tunn koppartråd.

Lycka till med Muddlerfisket

Muddler Minnow

Krok: nr. 8-10 J.S. Sea Streamer Hook "Grey Shadow"
Bindtråd: Brun Monocord A
Stjärt: Dubbelvikt sektion från Påfågelns vingpenna
Kropp: Flat guldtinsel
Undervinge: Svart ekorrehår
Vinge: Påfågelns vingpenna. Kan ersättas med annan vingpenna som är kraftigt markerad med ljusa och mörka partier.
Huvud: Naturligt hjorthår

 

Muddler Orange

Krok: nr. 8-10 J.S. Sea Streamer Hook "Grey Shadow"
Bindtråd: Brun Monocord A
Stjärt: Brunsvart ekorrehår
Kropp: Flat guldtinsel
Vinge: Brunsvart ekorrehår
Huvud: Orange hjorthår

 

Muddler Olive

Krok: nr. 8-10 J.S. Sea Streamer Hook "Grey Shadow"
Bindtråd: Brun Monocord A
Stjärt: Rött garn
Kropp: Flat guldtinsel
Vinge: Rödbrunt ekorrehår
Huvud: Olive hjorthår

Av Sune Adolfsson 1999 ©

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2013

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats