Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2013-11-30
English version

    
Det magiska ögat
Av Rolf Ahlkvist 1999

Vissa fjädrar har en nästan magisk inverkan både på fisk och fiskare. En sådan är påfågelfjädern med sina rikliga magiska nyanser. Den ingår i en rad fiskfångande flugmönster. Här bjuder Rolf Ahlkvist på några av de bästa flugorna

  En tidig sommarmorgon ringer en granne i angeläget ärende. Hon har suttit vid sitt köksbord i gryningen och lyssnat på dagens första nyhetssändning i radio.

  Den vanliga mixen av ekonomi, upplopp, helgväder och politik. Tunga ämnen som man gör klokt i att ta till sig i små portioner, i varje fall om man just har kommit ur sängen. Nej, det är en betydligt lättviktigare nyhet som får henne att haja till. Berättelsen om hur några vettvillingar under nattens lopp halshuggit två påfåglar i Folkets Park i en mellansvensk stad. Så kommer det sig att hon ett par minuter senare är på telefonen för att väcka upp den ende flugbindare hon känner för att vidarebefordra nyheten.

  Vid middagstid vi i bilen, min fru och jag, och glider fram genom ett ljuvligt sommarlandskap på väg österut. Parkföreståndaren hade varit välvillig när jag efter diverse blindspår fick tag i honom per telefon. Nymornad visserligen och en smula skrovlig på rösten, men välvillig.

-Jodå, det skulle nog gå bra. Ett litet bidrag till kaffekassan kanske ...?

  Vi möts på avtalad plats och skakar hand med en glatt leende parkföreståndare. Han har svårt att förstå vår begeistring över ett par fågelkadaver, men konstaterar filosofiskt att folk är av olika sort. Somliga finner ett nöje i att ta livet av påfåglar medan andra med glädje tar hand om de döda kropparna.

  Vi lyfter ut en stor och förvånansvärt tung plastsäck ur redskapsbodens dunkel, släpar ut den på gräsmattan och vänder den upp och ner. Vi vet vad som väntar oss men är ändå oförberedda på den fors av gnistrande färger som formligen väller ut ur säcken.

  Naturligtvis har vi sett påfåglar förr, men på så här nära håll och i hällande solsken är upplevelsen extrem.


Harren har tagit påfågelnymfen och leds mot håven

  Nackens och ryggens olika nyanser av blått och grönt, släpets fantastiska svärds- och ögonfjädrar, vingarnas strama linje. Ett naturens eget konstverk eller om man så vill, ett evolutionärt mirakel.

  Den blå påfågeln (Pava cristatus) kommer ursprungligen från Indien och Sri Lanka där den som vild gärna vistas i tät djungel och kuperade landskap.

  Bästa chansen att få se dem är mornar och kvällar när den tar sig ut i gläntor och öppnare terräng för att leta efter mat. Indierna har sedan urminnes tider hållit tama påfåglar både för deras vackra fjädrars skull och som levande symboler för guden Krishna. Som tam driver den omkring på fält och åkrar under dygnets ljusa timmar, men söker sig ofta till en trygg plats i en trädkrona när natten sänker sig.

  Påfågeln har ett välgrundat rykte som ormfångare av stora mått. Speciellt förtjust är den i unga kobror och kan i vissa fall utrota arten helt i områden där den vistas. En särskilt värdefull egenskap i ett land där många människor dör varje år till följd av ormbett. Genom sitt skarpa läte varnar den också för tiger och leopard, även det en egenskap att sätta pris på.

  På våra breddgrader känner vi påfågeln mest som en prydnadsfågel i parker och trädgårdar, och som levande dekoration har den en lång historia.

  Redan för 4000 år sedan fanns den i Mesopotamien och därifrån spred den sig så småningom till medelhavsländerna och vidare norrut.

  Exakt när den första gången dök upp hos oss i Norden är svårt att säga. De äldsta lämningarna av en påfågel har man hittat i det så kallade Gokstadskeppet, en båtgrav från 800-talet, där den i motsats till hästar och hundar placerats inuti skeppet, förmodligen som färdkost åt den hädangångne.

  Påfågeln var sannolikt ganska hårdtuggad men utgjorde säkert ett anslående blickfång när den serverades på silverfat tillsammans med valda delar av fjäderdräkten. Man vet till exempel att "Paahöns med utslagen stiärt" bjöds vid Linköpingsbiskopen Hans Brasks bord vid slutet av medeltiden.

  Som maträtt försvann den emellertid efterhand i konkurrens med den betydligt mjällare kalkonen. Påfågeltuppens vackra dräkt ansågs under medeltiden föga harmoniera med dess ormlika huvud, förskräckliga läte och smygande rörelser vilket gav upphov till gåtor av typen: Vem har en djävuls röst, en orms huvud, en mördares gång och en ängels fjädrar?

  Jag ringde upp en påfågeluppfödare i Uppsalatrakten och bad henne berätta litet om sina skyddslingar. Påfåglar är mycket trevliga att umgås med, förklarade hon. De är vackra att se på, har ett milt sinnelag och en utpräglad "leva och låta leva" attityd. Speciellt besvärliga att odla är de inte heller, fast de emellanåt slarvar en smula med ruvningen.

  För att försäkra sig om att äggen (vanligen 5-6 st) blir ordentligt skötta brukar hon ibland engagera en villig tamhöna att göra jobbet. Vid tre års ålder visar sig tuppens attraktiva stjärtfjädrar för första gången. De börjar växa strax efter jul och når sin fulla volym under våren. Släpet som kan bli 160 centimeter långt, håller sig till frampå höstkanten då hela grannlåten ramlar av. Påfågelhönan har en betydligt blygsammare framtoning, är en vacker fågel på sitt sätt men saknar hannens färgprakt.

  Fjädrarna från påfågelhannen har haft många användningsområden genom åren. De har fått pryda hjälmar, damhattar och till och med stridshästar. De har också tjänat som flugviftor och solfjädrar och sist men inte minst som flugbindningsmaterial.

  När fjädrarna först kom till användning i fiskeflugor är naturligtvis omöjligt att veta. Dame Juliana Berners beskriver redan på 1400-talet flugor med inslag av påfågel, men redan då var materialet etablerat så man kan förmoda att det använts betydligt tidigare.

  Som ett kuriosum kan nämnas en gäddfluga från början av 1800-talet där två hela "ögon" bildar vinge. Man kan i alla fall konstatera att som flugbindningsmaterial har påfågelsherl behållit sin popularitet genom åren.

  En av orsakerna är förstås det stora användningsområdet. Det ingår i våtflugor, nymfer, torrflugor, nattsländelarver, puppor och även som exempelvis topping i streamers. Framför allt är det stjärttäckarna, de så kallade ögonfjädrarna som är av intresse. Lysande blått, guld, grönt och brons är de färger som bildar ögat. Herl från ögat kan i befintligt skick lindas kring krokskaftet för att bilda kropp, men oftast används det som quill befriat från allt fluff. Quillen som man får från ögondelen av fjädern har nämligen en mörk kant på ena sidan, vilket ger en vackert segmenterad kropp åt exempelvis en torrfluga.

  Att rensa herlet från fluff kan göras på olika sätt. Man kan dra herlet mellan tumnageln och pekfingret eller man kan lägga det mot en hård yta och dra ett suddgummi "mothårs". Själv brukar jag använda en tredje metod. Jag värmer upp paraffin till flytande form i ett litet kärl, doppar herlet i paraffinet, lyfter upp och låter det stelna. Sedan är det lätt att skrapa bort fluff plus paraffin från herlet.

  Nedanför ögondelen är herlet oftast mörkgrönt med en nästan metallisk glans och ingår i massor av mönster som exempelvis Coch-y-Bondhu, Coachman och Red Tag. Listan kan göras hur lång som helst. Vill man ha ett hearl i en mer markerad bronsfärg kan man lämpligen placera några fjädrar i ett soligt fönster. Under ljusets inverkan sker då en blekningsprocess som tar fram bronsfärgen i materialet.

  Svärdsfjädrarna sitter på ömse sidor om de långa ögonfjädrarna. De har korta, starka och mycket glansiga herl som ofta används till stjärtmaterial i nymfer, men i vissa mönster även till hela vingar. Ett berömt exempel på detta är Alexandra, en fantasifluga med rykte om sig att besitta en magisk dragningskraft på fisk.

  Så välfångande ansågs den vara att enskilda fiskerättsägare lär ha förbjudit den på sportsliga grunder. Sant eller falskt? Ja, marknadsföring är inget nytt begrepp. Vem vill inte köpa en fluga som är så fisklig att den inte ens får användas?

 

Påfågelnymfen

Påfågelnymfen kan tillskrivas Rolf Smedman. Den föddes under ett nattligt fiske efter harr i Ljungan i början av 50-talet, och är i själva verket resultatet aven sönderfiskad Coachman, berättar Rolf. Först ramlade vingarna av, därefter hacklet, men det gjorde inte flugan sämre - snarare tvärtom. Allra bäst tycks påfågelnymfen fungera i samband med nattsländekläckningar.

Den är lätt att binda. Börja med att täcka krokskaftet med bindtråden och bygg därefter upp en "bulle" av koppartråd strax bakom krokögat. Antalet påfågelherl som kommer till användning beror på krokens storlek. Till krok 16 räcker kanske ett, medan krok 10 kräver tre-fyra. Klipp bort de yttersta sköra spetsarna och fäst därefter in herlen ovanpå kroken. Vira herlen 34 varv medurs runt bindtråden, och linda sedan herl plus bindtråd från krokböjen fram till krokögat. Klipp bort överflödigt herl och forma ett nätt huvud.
Krok: 10-18
Bindtråd: Svart
Kropp: Påfågelherl

 

Bradshaw's Fancy

Mr. Henry Bradshaw från Yorkshire, England, var en känd flugbindare vid slutet av förra århundradet. Han skapade under sin levnad åtskilliga fantasimönster som vann uppskattning och berömmelse i vida kretsar. De flesta har försvunnit i historiens dunkel, men ett par-tre har överlevt in i våra dagar, mest känd av dessa Bradshaw's Fancy. Flugan anses vara speciellt bra för harren. Kroppen binds på samma sätt som Påfågelnymfen.
Krok: 10-14
Bindtråd: Svart
Stjärt och huvud: Rött ullgarn, Antron eller motsv.
Kropp: Påfågelherl
Hackel: Blue Dun hönshackel

 

Spruce

Om streamern Spruce vet jag inte mycket annat än att originalmönstret (läs mer *) kommer från Oregon, USA. Den dyker upp då och då i olika fiskepublikationer, och med tanke på att den har ett gott rykte både i Staterna och i England är den definitivt värd att pröva.
Krok: 8-10 streamer
Bindtråd: Svart
Stjärt: Några herl från svärdsfjäder
Kropp: Två tredjedelar guldribbat påfågelherl. en tredjedel rött floss
Vinge: 2 eller 4 badger tupphackelfjädrar
Hackel: Badger tupphackel

 

Royal Trude

Lee Wulff uttryckte sig en gång ungefär så här: "Mina flugor representerar en idé som det står var och en fritt att arbeta vidare på". Royal Trude är ett bra exempel på just det. Flugan har ungefär samma utförande som en Royal Wulff, med den skillnaden att den delade upprättstående vingen har ersatts aven liggande. Vingen ger flugan en kraftig silhuett och en särskilt god flytförmåga, genom att den ganska långa spretiga vingen stöttar mot vattenytan. Flugan föreställer ingenting speciellt utan fungerar som en lockfluga dagar då fisken inte vakar. Den tycks för övrigt vara lika attraktiv vare sig vädret är mulet eller klart, blåsigt eller lugnt. På två ställen ingår påfågelsherl i flugkroppen. För bästa resultat, fäst in två herl baktill, linda dem tillsammans c:a fyra- fem varv, fäst in och klipp bort överflödigt. När den röda mittdelen är klar, utför samma procedur framtill.
Krok: 8-14
Bindtråd: Svart
Stjärt: Tippet
Kropp: Påfågelherl med ett mittparti av rött floss
Vinge: Vit kalvsvans
Hackel: Två eller tre bruna tupphackel

 

Blue Upright

Ursprungligen en våtfluga som tillskrivs en viss R.S.Austin från Devon, England. Problemet med många flugmönster är som bekant att beskrivningarna ofta varierar starkt beroende på missuppfattningar eller personliga preferenser. Jag har sett Blue Upright i flera varianter, men väljer min egen favorit. Flugan är en allmänt bra representation av olika dagsländor. Det ljusa hacklet i kombination med den slanka kroppen ger ett nätt och fint intryck. Kroppsmaterialet, quillen, kan skapa problem. Se först och främst till att bindtråden ligger jämnt på krokskaftet, underlaget är viktigt om flugkroppen ska bli snygg. Låt quillen ligga i blöt en stund så blir den lättare att hantera. Fäst in och linda i täta, men inte överlappande, varv till drygt halva kroppslängden. Fäst och klipp bort överflödigt material och kroppen är klar. Observera att quillen från ögonfjädern är kort. Till de minsta krokarna räcker kanske en quillstam, medan större kroknummer kräver att man lindar två eller flera tillsammans.
Krok: 12-16
Bindtråd: Svart
Stjärt: Blue Dun tupphackelfibrer, spridda
Kropp: En eller flera strippade herl från ögondelen av påfågelfjädern
Hackel: Blue Dun tupphackel

 

Röd-vit streamer

Kombinationer av två olika färger i streamervingar är vanliga, nästan alltid med den mörkaste färgen överst. Jag har valt rött och vitt, en konstellation ämnad att väcka uppmärksamhet både i klart och färgat vatten.
Krok: 6-12 streamer
Bindtråd: Svart
Kropp: Flat silvertinsel
Rib.: Oval silvertinsel
Vinge: Färgat rävhår, vitt med rött över
Topping: Två eller flera spetsar av påfågelherl

 

Fittinghauken

Jag blev vid ett tillfälle uppringd aven man som just hade läst Hans Lidmans "Fiskefeber". I boken finns omnämnd en fluga, Fittinghauken, men utan bindbeskrivning. Kunde jag hjälpa honom? Jag kontaktade i min tur den norske flugbindaren och författaren Erling Olsen som omgående skickade mig ett blad ur sitt dataarkiv. Fittinghaukens skapare är en annan norrman, Magnus Olsen. Flugan kom till omkring år 1930 och har använts för såväl havsöring som vanlig brunöring. "Navnet på flua kommer fra et insekt som lever i Fulufjellet", skrev Erling i sitt svarsbrev. Vingen är svår, för att inte säga omöjlig att få riktigt snygg, så lägg inte ner någon möda på den. Enklaste metoden är att snörpa fast en bunt herl - och hoppas på det bästa.
Krok: 8-12
Bindtråd: Svart
Kropp: Claret (mörkt rödvinsfärgat) sälhårssubstitut eller motsvarande.
Rib: Oval guldtinsel
Vinge: En bunt svärdsfjäderherl

 

Av Rolf Ahlkvist © 1999
Besök gärna Rolfs hemsida: www.ahlkvist.net/

*Red's not: Flugan Spuce upphovsmän är Bert and Clarnece Milo Godfrey, ca 1918-1919. Flugan kan bindas som både Light Spruce (använd Badger saddle hackle) och Dark Spruce (använd Furnace saddle hackle)

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2013

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats