Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2014-02-17
English version

     

Ett dödligt vapen
Av Tomas Hägg


Vit eller färgad? Välj nyans efter övertygelse.

  Marabou eller kaninhår? Det finns minst två uppfattningar om vilket material som egentligen passar bäst för borstmask- imitationer. I artikeln "En nytänkande flugbindare" presenterade jag Robert Lais variant. Nu är det dags för redskapshandlarkollegan Keyhan Borges skapelse - en riktig killer.

  Det är kanske för mycket sagt att kalla flug- och materialutvecklingen i Storgöteborg för en brännhet kamp. I öster, Partille, använder Robert Lai så många av dygnets timmar som möjligt till att sälja redskap, fiska, testa och binda flugor. Någon natt sover han också, sägs det.

  En och en halv mil västerut ligger det gamla varvsområdet Eriksberg på Hisingen. Där hittar vi ytterligare en entusiast. Keyhan Borge säljer också redskap, har flugfiskat sedan tolvårsåldern och bundit flugor yrkesmässigt i sex, sju år. Varför kaninhår?

  - Borstmaskens små, små ben rör sig flimrande. Kaninhåren har bättre imitationsförmåga. Sen är det också lättare att arbeta med, anser Keyhan.

  Han har testat flugans egenskaper, som krokningsförmågan, sedan i mitten på januari. I skrivandets stund är det den orangefärgade som lockat till flest hugg. Nu är det upp till oss andra att testa. En sak är dock säker - både Masken och Killer fångar fisk.

Killer

Krok: Räkkrok, stl.12, Daiichi.
Bindtråd: Anpassa färgen efter kaninhåren. Välj vilket fabrikat du vill.
Kropp: Kaninhårsremsor, maskinskurna, 2 mm.
Ryggrad: Dynacore (0,12). Lite mjukare än andra liknande trådar, enligt Keyhan.
Förtyngning: Guldskalle.
Verktyg: Plattång och stoppnål.

Bindbeskrivning:

1. Klipp av två remsor, sju-åtta cm, och lägg dem mot varandra så att kaninhåren pekar åt samma håll.

 

2. Fäst samman remsorna med dynacoretråd (rygg raden). Börja 1 cm från änden. Gå inte igenom remsorna med det första stygnet, trä försiktigt på insidorna och dra samman. De resterande stygnen låter du gå tvärs igenom remsorna med 1,5-2 cm mellanrum. Spara 1 cm i främre änden, fäst och dra samman på samma sätt som det första stygnet. Änden av tråden ska sticka ut mellan remsorna både bak och fram.

 

3. Placera kroken i städet. Knyt fast ryggraden i öglan. Fäst bakre remsändan med ca tio bindtrådsvarv. Säkra med snabblim. Lossa flugan och sätt i en ny krok, med guldskalle på, i städet.

 

4. Dra tillbaka kaninremsorna och trä ryggradens framända i tur och ordning genom guldskallen, krok öglan och tillbaka genom guldhuvudet. Dra fram kroppen och fäst ryggraden med bindtråd. Linda några varv, vik bakåt, linda, vik framåt, linda, o sv. Fyra, fem ggr räcker.

 

5. Fäst sedan remsornas främre ände med ca tio varv bindtråd.

 

6. Bind in ett rödbrunt tupphackel. Linda hacklet framåt, samtidigt som du för fibrerna bakåt. Fäst med några varv bindtråd och klipp av överskottet.

 

7. Bind in två svarta strutshearl. Linda framåt och avsluta med whipfinish.

8. Klipp av den främre kroken vid böjen. Innan du använder flugan första gången, tvätta den gärna med diskmedel för att ta bort kaninhårens flytegenskaper. Kaninhårsremsorna är 2 mm breda och 25 cm långa. Förpackningen (fyra remsor) kostar 28 kronor (1999). Överskottet kan med fördel användas till streamers.

 

Text av Tomas Hägg 1999
Foto: Sören Håkanlind 1999

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2013

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats