Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2014-02-20
English version

 

En rosa räka till havsöringen

  Under de senaste åren har vi åkt till den Danska ön Bornholm för att möta våren. Vid slutet av februari är det vinter här hemma medan Bornholm ibland kan bjuda på verkligt "skönväder". Men förutom vårkänslor, god dansk mat och dryck så är det naturligtvis öns storvuxna havsöringbestånd som är den främsta orsaken till vår visit.

  Eftersom det fortfarande är vintertempererat vatten så är sällan fisken särskilt aktiv. Men den är där och träffar man rätt i tid, flugval och presentation så finns chansen att kroka på en verklig drömöring. Även om fisket är trögare än annars så har det tidiga vårvinterfisket vissa fördelar. Längre fram invaderas nämligen ön av fiskare ifrån såväl Tyskland, Danmark och Sverige. Fisken är visserligen mer i "nappartagen" då än under februrari, men i gengälld kan det vara svårt att få plats. Under tidig vårvinter är det mest lokala som fiskar runt ön och konkurrensen om de bra fiskeplatserna är betydligt mindre.

  Trots att fisket ibland varit mer än lovligt svårt så har vi faktiskt aldrig helt blivit utan fisk under någon av våra resor. Dessutom så har flera av fiskarna varit av ganska hyggligt format. Visst, en stor del av öringen är fortfarande färgad, men det förekommer också att en och annan silverblank biter på våra flugor.

  Öns lokala flugfiskare har ofta varit behjälpliga med såväl goda råd om fiskeplatser som gångbara flugmönster. Flugorna som används lokalt imiterar inte sällan "räkdjur". Somliga av dem är traditionellt bundna medan andra har en modernare "look".

  En kväll hade vi perfekta förutsättningar för ett lyckat fiske vilket gjorde att vi dröjde oss kvar långt efter skymningen. Fisket var verkligen bra och vi både kände och krokade flera fiskar under kvällen. Den fluga som fungerade bäst för mig var en rosa räkimitation bunden med smältlim, icedub och lite styva strån av nylonfibrer. Jag fiskade räkan som upphängare ungefär en meter framför en stor grå kaninhårszonker.

  Sedan den händelsen har jag alltid ett par rosa räkor i min flugask för havsöring. Här om kvällen satt jag och experimenterade och lekte med lite olika material. Resultatet blev denna fluga. En rosa räka som till viss del påminner om den fluga som jag använde på Bornholm men som är betydligt lättare att binda.

Krok: Partridge Salt # 10
Bindtråd: Powersilk, 8/0
Antenner: H2O Frizz Fibre- Pearl
Ben: Hönssaddel, grizzly
Hackel: Tupp, grizzly
Kropp: Rosa, glitterchenille # L
Rygg: Nymph skin, transparent

1. Fäst fast ca 10 Frizz fibrer så att de skjuter ut som en stjärt. Fäst in och linda sedan ett saddelhackel en bit in på krokskaftet.

 

2. Stryk alla hackelfibrer bakåt över krokböjen. Linda därefter över dem med bindtråden så att de ligger strukna bakåt.

 

3. Fäst fast ett tupphackel och en decimeterlång bit ”glitterchenille” strax framför krokböjen.

 

4. Linda Chenillet tätt över krokskaftets bakre tredjedel. Tänk på att stryka bak fibrerna före du lindar nästa varv. Annars finns risk för att fibrerna ifrån föregående varv fångas under nästgjorda.

 

5. Täck hela krokskaftet med chenille. Linda därefter fyra täta hackelvarv över kroppens bakre tredjedel. Linda sedan bak resten av hacklet med bara två varv och lås fast det vid krokögat. Klipp av hacklet på thorax översida och utmed hela bakkroppen.

 

6. Fäst fast en remsa ”Nymph skin” framför krokögat.

 

7. Sträck remsan och linda fast den över flugans ryggsida med hjälp av bindtråden.

 

8. Klipp till den överskjutande ryggfilmen så att den blir spetsig.

 

9. Färdig fluga

 

Text & foto: Johan Klingberg ©
Besök gärna Johans hemsida och Blogg

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2014

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats