Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2014-08-31
English version

    Bild på hår-matuka, teckning av Gunnar Johnson 1984 ©

Hår-Matukan
Av Gunnar Johnson 1984

Matukan är en välprövad flugtyp, som binds med parlagda saddlehackel liggande som vinge ovanpå krokskaftet. Här får du lära dig att Matukan också kan bindas med en hårvinge, som blir fylligare och pulserar mer i vattnet.

  För några år sedan fick jag en Hår-Matuka av en amerikansk flugfiskare, som menade att den skulle imitera en igel. Fisken var tokig i den, påstod han. Jag tackade artigt och stoppade ner flugan i min ask. Det här var på höstkanten, och flugan satt mer eller mindre bortglömd till sommaren därpå.

  Men eftersom regnbågen tycks äta iglar med stor förtjusning, så provade jag flugan i några av mina hemmavatten. Den tog ett par regnbågar i rask följd redan första dagen - och sedan var intresset väckt. Även några av mina fiskekamrater band egna Hår-Matukas efter min amerikanska förebild, och tillsammans provade vi olika material till pälsvingen.

  Flugan pulserar i vattnet och har därmed en egenrörelse, som förmodligen hjälper till att locka fisken. Om vingen är stor och yvig, ger den god flytkraft och hjälper till att bromsa flugan, så att den sjunker långsamt och fiskar i mellanvattenläge. En tunnare vinge i kombination med förtyngd krok - eller laxkrok - ger en stabilare och djupare gång.

  Men det var först när också gäddan visade intresse för Hår-Matukan, som jag i den nya flugan såg ett alternativ till de iglar jag annars binder, och som jag berättade om i denna artikel

  Kanin och räv

  Det har visat sig vara svårt att finna lämplig päls till flugor i mindre krokstorlek. Först använde jag mink, men det är inte alla skinn som är användbara. Många har varit allt för täta och korthåriga. Kaninskinn visade sig vara ett alternativ. Det går dessutom lätt att färga till önskad nyans. Till de större flugorna har jag i första hand stannat för skinn från vanlig rödräv, som är mjukt och långfibrigt med en tät, kortare underull.

  Skinnen skär jag från baksidan i styvt millimeterbreda remsor. Till det använder jag en skarp hobbykniv. Det gäller att skära remsorna i exakt rätt riktning, så att alla hårfibrerna blir svagt svängda bakåt. Skär man remsan det allra minsta diagonalt mot hårens riktning, kommer dessa att böja ut mot sidan när man binder in skinnremsan, och flugan blir vare sig vacker att titta på eller går bra i vattnet.

Bild på bindbeskriving av Hår-Matukan, teckning av Gunnar Johnson © 1984

  Vi binder en Hår-Matuka

1. Du kan binda din Hår-Matuka med eller utan förtyngning. Fäst in en heldragen, tunn metallwire längs krokskaftet. Dubba därefter bind tråden ...

2 .... och linda kroppen fram till någon millimeter från kroköglan. I stället för dubbing kan du välja att linda kroppen med ullgarn eller chenille.

3. Skär ut en hårremsa och klipp av den, så att den blir cirka en och en halv gång så lång som flugans kropp. Fäst in den framme vid huvudet. Tag gärna först bort håren på den första millimetern av remsan och snedklipp den dessutom, så är det mindre risk att huvudet blir klumpigt. Låt bindtråden hänga fritt tills vidare.

4. Sträck remsan över ryggen och bind ner den med två varv av metallwiren vid krokböjen. Fortsätt sedan med wiren som rib fram mot huvudet. Vik undan pälshåren för varje varv, så att du inte binder ner några fibrer som sedan kommer att sticka ut snett från flugan.

5. Fäst wiren med bindtråden. Lirka sedan wiren fram och tillbaka tills den går av. Då bildas en liten kant, som hjälper till att hålla fast den. Om man klipper av wiren, så riskerar man alltid att den glider och snurras upp under fisket. Avsluta din Hår-Matuka med ett stort, mjukt fronthackel och ett snyggt huvud.

  En variant

  Hår-Matukan är kusin till den vanliga Matukan, som binds med parlagda saddlehackel som vinge. Båda varianterna kan naturligtvis bindas i en mängd olika färgvariationer och med olika kroppsmaterial. Det är bara att göra en djupdykning i flugbindningslådan.

Av Gunnar Johnson 1984 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2014

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats