Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2014-12-26
English version

 
Bild på flugbindningsinredning, foto av Anders Isberg 2004 ©

Ordning i flughörnan
Av Anders Isberg

  Flugbindning innebär anskaffning, förvaring och hanterande av en mycket stor mängd olika sorters material. Det räcker med att binda tre-fyra olika sorters flugor en kväll för att hela flugbindarbordet ska vara täckt av material. Och sen ska allt tillbaks igen.

  Hur man än gör blir det lätt lite rörigt. Och nästa gång hittar man inte det man vill. Det kanske jag inte är ensam om. Att binda flugor, som innebär att hantera en mycket stor mängd olika sorters material i relativt små mängder, kan vara en riktig utmaning för ordningsmänniskan.

  Sortera kategorivis

  Lösningen är i korthet att var sak har sin plats, annars blir det rörigt. Jag har under årens lopp testat ett antal olika varianter, lite beroende på hur mycket material jag velat ha tillgängligt. Det som fungerar bäst är en ganska enkel uppdelning på kategorier i märkta lådor. I varje låda finns sedan en finsortering i genomskinliga plastpåsar med "blixtlås", eller motsvarande. Grovsorteringen kan se ut så här; en låda är märkt "Tuppnackar", en annan "Hönsnackar", en tredje "Dubbing", en fjärde "CDC", en femte "Marabou" och så vidare. I respektive låda ligger sedan en finsortering där materialet har olika storlek, eller är preparerat i olika grad. På det viset hittar jag snabbt till exempel tupphackle av rätt sort på ett ögonblick.

  Fram och tillbaka

  Det går också lika fort att sortera tillbaka. Vissa lådor är speciella, som lådan med vax av olika sort och en annan med bara bindtråd av äkta silke. Krok, tinsel, förtyngning, kulögon med mera har jag också kategorivis i lådor framför mig på flugbindarbordet. Men du kan ju också sortera efter de typer av flugor du oftast binder, till exempel "Guldribbat haröra", eller "Svarta havsöringsflugor", och så finns allt i lådan för dessa typer av flugor.

  En annan viktig princip är att man har många hyllplan på något sätt, så att man snabbt hittar det man ska ha utan att man först behöver flytta undan en massa andra saker. Med många hyllplan minskar man "plocket".

Bild på flugbindningsinredning, foto av Anders Isberg 2004 (C

  Fynda på Ikea

  Det billigaste och bästa alternativet för hyllplan och lådor är Ikea. De har ett stort antal olika system för hyllor och olika typer av lådor. Genomskinliga plastpåsar med blixtlås, typ såna som flugbindningsmaterial ofta är förpackade i, kan köpas hos grossistfirmor som säljer förpacknings-/kontorsmaterial. Kolla i gula sidorna. Man brukar få handla där även som privatperson. Eller så frågar du din flugbindningshandlare om du kan få köpa ett storpack plastpåsar av en viss storlek, de går åt fort. Vanliga frys påsar från ICA är också bra för till exempel färgade hårbitar, rådjurshår med mera.

  Lådorna märks förslagsvis upp med sin kategori, någon finsorteringen behövs egentligen inte eftersom man ser genom plasten.

  Armlängds avstånd

  Har man det så bra att man kan ha en egen flugbindarhörna är det praktiskt att det mesta av det man använder oftast också är placerat på armlängds avstånd.

  Då kan man plocka ner lådan med hönsnackar utan att behöva resa sig, och man hittar snabbt den rätta nacken och fjädern på en gång. Lika fort går det sedan att lägga tillbaks nacken och ställa tillbaka lådan, så blir det ordning och reda på en gång och du slipper klagomål från övriga familjemedlemmar. Med bra ordning tar materialet mindre plats, man hittar sakerna mycket fortare och det blir roligare att binda.

Text och foto av Anders Isberg 2004 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2014

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats