Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2014-12-26
English version
 

Flies on the rocks
Av Niclas Andersson

Varför låta flugspöt stå och damma bara för att det blivit kallt? På med neoprenvadarna och bind upp några isflugor, så står du redo för fiske i det kalla vintervattnet.

Vinterfiske från flytring, av Niclas Andersson 2003 ©

  När vattnet är kallt och endast ett fåtal timmar solljus når ner på vår del av jordklotet minskar produktionen av växt- och zooplankton. Minskad produktion av plankton ger i sin tur minskad produktion av bytesdjur åt fisken. I kombination med att fiskar är växelvarma djur och därmed får lägre kroppstemperatur, innebär detta att jaktlusten och behovet av att äta minskar hos fisken.

  Med andra ord ställs en fördel mot en nackdel när det gäller flugfiske i kalla vatten. Fördelen är att fisken har betydligt färre naturliga bytesdjur att välja bland. Men samtidigt får vi leva med nackdelen att fisken blir "trög" när vattnet är kallt och därmed har ett minskat behov av att ta våra flugor. Därför kommer vårt val av flugor och fisketekniker att skiljas sig åt från de metoder som används när vattnet kryllar av insekter och dagarna är längre än nätterna.

Bild på vinterflugor. On the rocks flugor av Niclas Andersson © 2003

  Burriga flugor

  När det gäller valet av flugor för fiske i kallt vatten skiljer det sig inte nämnvärt från de varmare årstiderna. För även i kallt vatten finns det bytesdjur som fisken äter av. Främst handlar det om små märlor, räkor, bäcksländelarver och inte minst fjädermygg. Men även småfisk utgör byte för större fiskar under vintern.

  Alla dessa bytesdjur (och troligen ett rejält gäng fler) kan vi imitera med våra flugor och ha framgång med i det kalla vattnet. När vattnet är varmt ger imitationer av fiskens verkliga föda bäst resultat, rena fantasiflugor fungerar bara undantagsvis. I och för sig kan man ju alltid diskutera vad som är imitationer och inte. Hur ser fisken på en naturfärgad wolly bugger till exempel?

  Men när vattnet är kallt blir det inte lika mycket för fisken att välja på. Under sådana förhållanden blir det hela omvänt. Nu är det tid att plocka fram burriga, färgglada, stora och rörliga fantasiflugor som glittrar, förför och lever rövare i vattnet. Sådana flugor fångar fisk i kallt vatten, flugor som liknar just ingenting, men som ser smaskens ut.

  Tröga fiskar

  När vattnet är kallt är fisken "trög" och behöver retas till hugg, och retas är just vad dessa flugor tycks göra. Under den varmare perioden finns ett överflöd av mat, vilket gör fisken mer präglad på sin naturliga föda, och därmed misstänksam mot saker som avviker.

  Personligen brukar jag därför köra en rigg med två eller tre flugor på tafsen. En stor färgglad fantasifluga i änden och en eller två små flugor som imiterar till exempel fjädermyggslarver med 30-50 centimeters mellanrum. Ju kallare det är i vattnet, desto oftare tycks fisken föredra den stora fantasiflugan.

  Egentligen är det ruskigt svårt att finna några klara fakta som pekar på varför fisken skulle föredra färgglada streamers under det kalla halvåret, men inte under det varmare. Å andra sidan är det som med så mycket annat inom flugfisket. Det är iakttagande, tester och försök från en själv och andra flugfiskare som leder fram till mycket av det som senare anses vara "fakta"

  En handfull isflugor

  Med hjälp av flera duktiga flugfiskare från söder till norr, väst till öst, har jag skrapat ihop en handfull flugor för fiske i kallt vatten. Flugor som täcker allt från havsöring på kusten till regnbåge i sjöarna:

Rukan

Bild på flugan "Rukan" av Niclas Andersson © 2003

Bra färger: Brun, grå, vit, orange, gul, röd, och chartreuse.
Krok
: Streamer krok #8-12 (Mustad 80400 BLN)
Ögon: Kulögon som binds in strax bakom krokögat. För ökad vikt och hetsigare gång i vattnet kan man använda blyhantlar.
Stjärt: Grizzly färgad marabou.
Kropp: Ice dub.
Kroppshackel: Hönshackel.

Kommentar: Detta är en personlig variant på Rukan, ett mönster som jag fick för många år sedan av Martin Rudin som arbetade på en sportfiskebutik i Göteborg. Martin är tveklöst en av de duktigaste flugbindare jag någonsin stött på. För några år sedan flyttade han till Stockholm och efterlämnade detta flugmönster som i dag är en av mina absoluta favoriter.

 

Chilly Zonker

Bild på flugan "Chilly Zonker" av Niclas Andersson © 2003

Bra färger: Vit, natur grå, orange, oliv, fluo röd.
Krok: Streamer krok #6-10 (Mustad 80400 BLN)
Förtyngning: Bly tråd, eller miljövänligare alternativ som lindas runt krokskaftet.
Undervinge: Remsa av kaninskinn, så kallad Zonker stripes.
Övervinge: Remsa av kaninskinn, så kallad Zonker stripes.
Kropp: Ice dub.
Flashabou: Krystal flash som binds in på bägge sidor om flugan.

Kommentar: En variant på en zonker som har visat sig vara en riktig killer. Kan behöva rejält med förtyngning om den fiskas på en flytlina. Få flugor lever om i vattnet som denna. En bra variant kan vara att göra under- och övervingen i två olika färger. En personlig favorit är dock en helt vit med krystal flashabou i silver.

 

Fox & Bunny

Bild på flugan "Fox & Bunny" av Niclas Andersson © 2003

Bra färger: Hot orange, fluo röd, vit, svart, rosa.
Krok: Streamer krok #6-12 (Mustad 80400 BLN)
Kropp: Ice dub. Ribb: Koppartråd.
Vinge: Rävhår.
Flashabou: Mirage flashabou eller liknande.Binds in på bägge sidor av vingen.
Fronthackel: Kanin som spinns i en ögla, eller en remsa av kaninskinn (zonker stripes) som lindas runt kroken samtidigt som håret stryks bakåt.

Kommentar: En fluga som rör sig mycket fint i såväl strömmande som stilla vatten. Kan färgmässigt varieras in i oändlighet. En bra kombination är dock en mörkare kropp av ice dub med svart vinge och fluoröd kanin längst fram. Mönstret är framsprunget från vinterflugfisket efter steelhead i British Columbia.

 

Winter Shrimp

Bild på flugan "Winter Shrimp" av Niclas Andersson © 2003

Färger: Vit, orange, rosa, oliv, chartreuse.
Krok: Streamer krok #10-14 (Mustad 80400 BLN)
Stjärt: Några fibrer av grizzlyfärgat hackel.
Bakkropp: Ice dub.
Ribbing: Nylonlina (tafsmaterial). Lindas endast över bakkroppen och den del av ryggskölden som finns där.
Framkropp: Ice dub.
Ryggsköld: Scud back i clear eller färg som matchar flugan i övrigt.

Kommentar: Ett "traditionellt" räkmönster som med hjälp av ice dub får en lite vintrigare attityd. Flugan kan även bindas på mindre traditionella nymfkrokar och användas som upphängare tillsammans med något av de andra mönstren i artikeln

 

Mr. Mogge

Bild på flugan "Mr. Mogge" av Niclas Andersson © 2003

Färger: Enligt mönsterbeskrivningen.
Krok: Enkelkrok #9 silver.
Butt: Orange räv.
Kropp: Holografiskt tinsel över vilken clear v-rib har lindats.
Undervinge: Röd räv.
Övervinge: Svart räv med ice dub i passande färg.
Hackel: Röd tupp.
Huvud: Görs av epoxylim.
Ögon: Epoxy eyes i valfri färg.

Kommentar: Morgan Evans har här tagit fasta på några karaktäristiska drag hos små bytesfiskar som attraherar den större fisken, som till exempel ögonen. Med utgångspunkt från dessa karaktärsdrag har han sedan kombinerat färger och material som definitivt är svåra för rovfiskar att motstå en frusen marsdag.

Av Niclas Andersson 2003 ©

Besök gärna Niclas hemsida
http://www.flyfishphoto.com/

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2016

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: