Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2015-03-08
English version

  

Ransarpuppan
Av Jonas Gavelin

Bild på Ransarpuppan

  När man jagar röding i norra Sverige så springer man förr eller senare på flugan som sägs vara det enda rätta för att lösa alla situationer med den lynniga och så åtråvärda rödingen.

  Flugan som alla hör talas om förr eller senare är Ransarpuppan, mönstret kan härledas till det famösa rödingfisket i Ransarån som många vallfärdar till. Det är dock inte lätt att få tag i en vettig bild på eller bindbeskrivning av detta mönster. Mitt forskande gav mig denna variant som jag kallar just variant eftersom att jag vet att det förekommer ett antal versioner där ute bland bindstäden.

  Denna variant fann jag på en liten bild i ett nummer av Fiskejournalen daterat tidigt 2000-tal men sedan dess har jag sökt i fiskepress för att finna den enda sanna bindbeskrivningen. Jag letar än.


Ransarpuppan presenterat i en gammal Fiskejournalen

  Nu är det midvinter med start redan i slutet av november (!), sjutton minus men två decimeter torr snö gör att isarna ligger osäkra och mina havsöringsgrejor ligger och väntar på blidväder i skärgården så att inte fluglinorna fryser av på mitten. Inspirerad av flugfiskefilmen The Source – Iceland som jag såg i måndags på RISE Flyfishing filmfestival pallrade jag mig hem och ägnade mig åt brasfiske och tankar om röding 2011… jajamen… då binder jag denna puppa.

Rödingar som ska avnjutas på stormköket
Rödingar som ska avnjutas på stormköket

  Jag har haft fantastiskt rödingfiske med detta mönster och visst har det utklassat andra flugor som använts vid samma tillfälle. Kanske är det färgerna tillsammans med formen av en nattsländepuppa (mycket mat) som gör den så framgångsrik. Jag har fiskat den fri driftande eller med Induced take i strömmar likväl som med aktiv handtvist för att reta till hugg. Helt klart är att flugan särskiljer sig från mängden och rödingen är känd för att vara förtjust i färgglada flugor.

  Bindbeskrivning:

Krok: Våtflugekrok strl 12
Kropp: Grå dubbing med kopparribb
Stjärt: Flou röd tag
Thorax: Flou gul dubbing
Huvud: Guld- eller kopparskalle 3 mm
Bindtråd: Svart

Får jag bara ha med mig en fluga på rödingfiske… ja då är valet enkelt!

Av Jonas Gavelin ©
http://tjalmeflyfishingfriends.blogspot.se/

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2015

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: