Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2015-04-23
English version

 

Skumplastpuppan
Av Gunnar Johnson 1984

Skumplastuppan

  Både Simo Lummes nattsländepuppor och Pete Hidys flymfer har på olika sätt angripit problemet att imitera den silvriga glansen hos kläckande insekter. Simo Lumme binder sina nattsländepuppor med glansigt nylongarn, medan Pete Hidy litade till alla de små mikroskopiska luftbubblorna i sina flymfkroppar, som han därför ville dubba med naturliga hårfibrer från olika djur. Naturliga material har helt unika egenskaper när det gäller att hålla kvar luft i en flymfkropp, menade Pete.

  En annan amerikan, Gary La Fontaine, kom för några år sedan ut med en mycket uppmärksammad bok, Caddis Flies, där också han understryker vikten av att fiska med imitationer av nattsländepuppor "fyllda med ljus". Han har under en följd av år gjort en lång rad undersökningar av kläckande nattsländor, och han har bland annat studerat dem iklädd dykarutrustning för att verkligen se dem ur fiskens perspektiv. Den gasfyllda, ljusskimrande kroppen är mycket karaktäristisk och en av nycklarna till framgång i fisket med nattsländepuppor, säger Gary La Fontaine, och han rekommenderar också några mönster i sin bok. Han arbetar efter ungefär samma ide som Simo Lumme - d v s väljer glänsande nylonfibrer, men säger liksom Pete Hidy, att luftbubblorna mellan kroppsfibrerna har en stor del i slutresultatet, eftersom de fångar en mängd små, ljusreflekterande luftbubblor.

  En svensk puppa

  Men också här i Sverige har flugfiskare experimenterat med nya modeller av nattsländepuppor. Så har t.ex Tomas Olson sedan flera säsonger fiskat en egen puppa, vilken han binder med kropp av skumplast.

  Plasten måste vara finporig och ha öppna celler. Efter impregnering med flytmedel stöter skumplasten bort vattnet, och en tunn, silvrig hinna bildas på puppan nere i vattnet. Jag har testat Tomas puppor både i mitt insektsakvarium och vid praktiskt fiske, och jag kan garantera att det hela fungerar.

  Vi binder en skumplastpuppa

  Skumplast kan lätt färgas med vanliga Dylon-färger, men förfärgad skumplast kan också köpas i välsorterade sportfiskebutiker.

Bindbeskrining Skumplastpuppan

  1. Skumplasten håller ju en del luft. För att få puppan att sjunka väljer vi därför en krok med tjock tråd (a). En tunn och lätt torrflugekrok (b) är helt olämplig. Tryck kroken genom ett hörn på skumplastbiten och klipp loss ett litet stycke.

  2-3. Frisera plasten till en cigarrformad bakkropp, men gör den inte allt för tjock - då vill puppan inte sjunka. Förtyng gärna med några varv bly tråd om du tror att puppan blir för lätt.

  4. Fäst bindtråden och linda några varv in på skumplasten, så att denna fixeras.

  5-6. Dubba tråden (gärna med haröra) och linda bröstpartiet. Avsluta med whip-finish vid huvudet.

  7. Peta ut några hårfibrer, så skapar du intryck av ben och antenner. Din skumplastpuppa måste impregneras med flytmedel för att få det rätta "silvriga" utseendet under vattnet. Det är flytmedlet som stöter bort vattnet och bildar en "lufthud" runt puppan.

  (8). Puppans grundfärg skymtar endast delvis igenom luftlagret, så du kan gärna välja rena och kraftiga färger på skumplasten. Den ilsket gröna puppan på min akvarell är ett exempel på detta.

  Tänk också på att plasten trots allt suger en del vatten. Därmed kan den inte längre hålla kvar lufthöljet. Torka den därför med några extra blindkast med jämna mellanrum. Du kan också pressa ut vattnet genom att nypa om puppan med fingrarna. Sedan fiskar den på nytt. Speciellt i starkt strömmande vatten är det viktigt att då och då inspektera flugan, eftersom pressen från vattnet lätt förstör det tunna luftskiktet.

Av Gunnar Johnson © 1984

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2015

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats