Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2015-05-24
English version

  
Flugor för det breda fisket

Tomas Olson hör till landets avgjort skickligaste flugbindare och fiskare. Som så många andra genuina flugfiskare använder han flugspöt till mer än laxartade fiskar. Abborren är en favorit som Tomas uppvaktat med fluga sedan början av 70talet. Hans flugserie täcker abborrfiske i både skärgårdsvallen och småländska sjöar. Tomas flugor präglas av originalitet och trohet till abborrens födoval. All flugorna dessutom är utsökt bundna i Tomas egen teknik har naturligtvis inte varit någon nackdel.

Här presentera Tomas 4 flugor för abborrfisket:

Annorlunda poppers

Två av flugorna är av poppermodell, en flugtyp som starkt attraherar ytjagande abborrar. Många har experimenterat med dykande och planande popper tillverkade av hjorthår, men det är svårt att uppnå den avsedda funktionen eftersom vatten tränger in i hjorthåren. Genom att täta och förstärka hjorthårshuvudet framtill med uretanlim eller en pålimmad plastfilm , har Tomas skapat popper som alltid planar eller dyker.

Den dykande poppern binds på långskaftad torrflugekrok i storlekar från 4 till 10. Kroken har i sin främre del böjts upp för att skapa rätt vinkel på popperns neddragande front. Kroppen består av hjorthår förstärkt och tätat framtill med uretanlim. Stjärten är av rävhår och några flashstrån.

Den planande poppern är bunden på vidgapad torrflugekrok. Kroppen är av hjorthår med en pålimmad sköld av plastfilm i fronten. Stjärten är tupphackel och flugan har ben av resårgummi. Den kan lätt förses med krokskydd i form av 0,30 nylon.

Båda poppermodellerna fiskas med korta ryck på flytlina och tafs på 7-10 fot.

 

Asellus

Tomas har noterat att märlkräftor hör till skärgårdsabborrens viktigaste bytesdjur. I insjöar äter abborren stora mängder av sötvattengråsuggan Asellus. Båda matchas fint med denna fluga, som bäst fiskas med flytlina och tafs på 10-14 fot.

Flugan binds på märlkrok eller omformad nymfkrok som förtyngs på ovansidan (flugans rygg) med en bit blytråd. Kroppen görs av dubbing i färgerna grå eller beige för Asellus och oliv eller skär för märlkräftimitationen. Benen består av filoplume (finns på saddleskinn av tupp och höna) som tvinnas i trådloop . Benen skall spreta ut åt sidorna på asellusimitationen, medan märlkräftan har benen på räkvis ihoptryckta från sidorna. Ryggen förstärks med lim.

 

Kräftimitation

Det har designats massor med kräftimitationer. Tyvärr passar flertalet bäst som dekoration i flugsken. Tomas Olson säger att en bra imitation skall fylla tre krav: likhet med kräfta , livfull vid intagningen och kunna fiskas längs bottnen utan att fastna för lätt. Tomas kräftfluga är bunden på kölkrok eller omformad streamerkrok i storlek 4-8. Den förtyngs med bly- eller tenntråd på krokens ovansida.

Kropp och klor görs av kaninstrimla i färgerna brun, svart eller mörkolive. Mörkt hönshackel. Krokskydd av 0,35 mm nylon som ligger i en båge runt kroken och därför inte hindrar krokningen.

Tomas använder kräftflugan med sjunklina eller sinktip och kort tafs på 4-6 fot alternativt flytlina och tafs på 9-14 fot.

 

Kaninhårsmatuka

Abborren jagar ofta småfisk. Inte sällan blir den specialiserad på olika arter. Kombinationen kaninhår och flashdubbing ger en livfull och anpassningsbar imitation av småfisk. Tomas version är bunden på streamerkrok 4-10. Kroppen görs av vit dubbing med Lite-Brite eller liknande flashmaterial över, samt en butt av fluogrön eller röd dubb. Vingen är en kaninhårsremsa i naturfärg eller färgad svart, brun eller mörkt oliv. Kragen består av kaninhår i samma färg som vingen. Flugan kan förtyngas med koppartråd under främre delen av kroppen.

Tomas rekommenderar att flugan fiskas med flytlina och 7-10 fots tafs, alternativt med sinktip och tafs på 4-6 fot. För livligare rörelse i vattnet bör flugan fästas till tafsen med en öppen ögla - ett tips som också är användbart vid fiske med andra streamerflugor.

Tomas Olson © 1995

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2015

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats