Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2015-08-04
English version

  
Denna artikel presenteras av Fly-Dressing

Vingfjädrar

  Quill kan betyda mycket inom flugbindningen. Det är t ex benämningen på renskrapade hackel- eller påfågelherlsstammar, som används som kroppsmaterial, på framförallt torrflugor. Quill är dessutom benämningen på vingpennor och vingfjädrar som används för att göra vingar på flugor. S.k. quill-vingar, tillverkade av sektioner från vingpennor, är väldigt vanligt på klassiska våt- och torrflugor. Då de är lite knepiga att binda in på ett snyggt sätt och när klassiska mönster som Coachman och Black Gnat minskat i popularitet, har detta vingmaterial försvunnit allt mer. Men under de senaste 10 åren har alltfler flugfiskare återupptäckt de gamla våtflugorna och därför har fler och fler börjat använda vingpennor i sin flugbindning.

Väldigt många flugor som föreskriver quill-vingar, använder sektioner från ankvingpennor. De är lagom långa för att räcka till vingar på våtflugor i de vanliga storlekarna. Dessutom använder man oftast vingpennor från tamänder och då dessa är vita, kan man färga fjädrarna i alla möjliga nyanser. Andfjädrarna är dock för korta och styva för att passa till flugor större än stl. 12, utan då får man välja andra alternativ (se nedan).

Deep Purple Duck Coachman

Det är inte bara tamanden som får släppa ifrån sig vingpennor till fiskeflugor. Gräsanden, och här är det framförallt hanens vingar, har grå vingpennor, som är väldigt populära som vingar på gråvingade våtflugor, som t ex Blae & Black.

quill från anka

På gräsandens vinge finns dessutom metalliskt blå, s.k. vingspeglar. Dessa djupt, mörkblå fjädrar med vit spets används också på klassiska våtflugor. Den helblå delen blir vinge på Butcher-flugorna, medan den vitspetsade delen används till Heckhamserien.

Ex. på vingspeglar på gräsandens vinge

Mallard Butcher Mallard Heckham

Som jag skrev ovan, räcker färgad anka till våtflugor i de vanligaste storlekarna. Om man binder större våtflugor eller mindre streamer och vill ha quillvingar, är det färgade vingpennor från Kalkon som krävs. Används på samma sätt som anka, men har längre fibrer.

Färgade kalkonvingpennor

 

Naturfärgad, s.k. ekbrun kalkon är originalmaterialet till den populära streamern Muddler Minnow.

Naturfärgade kalkon vingpennor

Muddler Minnow

Ett alternativ till färgad anka, är skulderfjäder från gås. Detta är mjukare fjädrar, med längre fibrer, men som lättare hakar i varandra, gifter ihop, vilket är en stor fördel om man vill binda flugor med flera färger i vingen som den amerikanska våtflugan Parmachene Belle är exempel på.

Gås-fjädrarna används även till klassiska laxflugor, där man gifter ihop sektioner av olika färger till en hel vinge.

Färgade gåsfjädrar

Blue Doctor Goose

Även gåsens vingpennor är av intresse, och då framförallt från Grågåsens vinge. Dessa stålgrå vingfjädrar är, tillsammans med koppar eller guldwire, det enda materialet till Sawyers Grey Goose nymf. Här bildar fibrer från gåsvingen flugans stjärt, kropp, vingsäck och thorax.

Vingpennor av Grågås

Grey Goose Nymph

På vingpennan sitter också en mängd korta, platt, styva fibrer, som på flugbindarspråk kallas för Biots. dessa finns på alla vingpennor, men det är framförallt fibrer från kalkon och gås som används till flugbindning. Dessa styva fibrer används till ben, stjärtspröt eller vingsäckar på flugor. Men har också blivit populärt som kroppsmaterial på torrflugor.

Goose Biots

Kalkon Biots

Biotnymph Biotdun

 

 

Text och bilder Fly-Dressing ©

Alla material som presenteras på denna sida ingår i Fly-dressings produktsortiment som finns att köpa hos välsorterade redskapsbutiker (se lista)

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2015

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

   

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Julklappstips på presenter.se

Annons för www.settern.se

Huntyard & Berras Allt inom flugfiske

Annons för UNI-products, www.uniproducts.com

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Salmon fishing on river Spey, Scotland

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats