Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2016-09-16
English version
 

Bradshaw's Fancy - med varianter
Av Gunnar Johnson 1982

En fantasifluga, som fått några småländska flugfiskare att sortera bort allt annat ur streamerasken - vore inte det något att prova...

 

Bradshaw's Fancy, tecknad av Gunnar Johnson 1983

  Det mesta av vårt flugfiske bygger på att fisken tar våra flugor för matnyttiga småkryp, men det finns också flugor som retar fiskens hugginstinkt på annat sätt. En stor färggrann fluga kan väcka irritation, och den ska därför jagas bort från reviret. Men så finns det också en "mittemellantyp" av flugor, som inte är direkta imitationer, men heller inte kan hänföras till den senare gruppen.

  Bradshaw's Fancy är en sådan. I streamerversion kanske den kan tas för en flicksländenymf eller något annat i födväg, men framför allt är det en fluga, som appellererar till regnbågens och öringens hugginstinkt tack vare den rörelse vi ger flugan. De två färgglada tofsarna ger dessutom Bradshaw's Fancy stort uppmärksamhetsvärde - fisken ser den i vattnet. Den blir som en signal, och därmed ökar chanserna att fisken verkligen ser vår fluga.

  En gång fiskade vi id tillsammans med en god vän från Danmark. Vi stod utvadade på ena sidan en åmynning och vår fiskekamrat stod på andra sidan. Med våra Bradshaw's Fancy tog vi 15 eller 16 idar, medan vår gode vän inte fick kontakt med en enda fisk. Till slut förbarmade vi oss, vadade iland och gick över en bro till hans sida av ån. Han fick några BF-flugor av oss, och redan efter några få kast hade han fast fisk.

  Sedan följde nya tunga idar i vart och varannat kast, och det var helt tydligt för oss alla tre, att just Bradshaw's Fancy var den enda fluga som iden accepterade - åtminstone den kvällen...

  Röd, gul, vit och grön

  Den gången hade vi röda tofsar av fluorescerande garn på våra flugor. Men vid andra tillfällen har gult, vitt eller ilsket ljusgrönt föredragits av fisken. Även hackelfärgen har vi "fuskat" med. Den har varierat mellan badger, vitt och ljust blue dun.

  Vi binder våra varianter på vanlig våtflugekrok i storlek 12 och 14, men har, framför allt under senare år, även använt streamerkrok nummer 10 eller 8. Några av våra vänner, som också hört talas om och provat den här flugan, har till och med sorterat bort det mesta i streamerväg ur sina askar, och istället ersatt dem med BF-varianter. De binder dem på en streamerkrok och med olika alternativa färger på garntofsarna.

Bradshaw Fancy bindbeskrivning

  Lätt att binda

  Bradshaw's Fancy är lätt att binda, och vi ska bara visa på några detaljer. Hacklet bör vara ett mjukt hönshackel i någon av de tidigare nämnda färgerna, och det binds in först, så att hackelstammen döljs under kroppsmaterialet och inte bildar någon bulle, som syns genom påfågelherlet.

  Ta till den fluorescerande garnstumpen lite extra lång, och trimma den sedan flugan är färdig. Det blir lättast på det viset. Även garnet ska bilda en jämn bädd under kroppsmaterialet för att kroppen inte ska bli bullig.

Lacka gärna kroppen innan du lindar påfågelherlet, så blir din fluga mer hållbar. Alternativt kan du tvinna påfågelherlen runt bindtråden, och därefter linda dem tillsammans fram till hacklet. Hacklet ska vara sparsamt - helst bara två varv - och huvudet ska avslutas framför den främre tofsen. Därför var det bra att du tog till tofsen lite extra lång från början. Då går det lättare att få fatt i den - och lyfta upp den - medan du avslutar huvudet.

Text och bilder av Gunnar Johnson © 1982

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2016

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: