Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2017-01-18
English version
 

Björkabaggen
Av Gunnar Johnson 1973

  En julikväll förra sommaren stiftade fiskarkompisen L-O och jag en ny och trevlig bekantskap. Vi hade gått och "slitit" spö vid Björkadammen utanför Sjöbo nere i Skåne.

  Fisken var trög och alla säkra och osäkra kort i flugasken prövades utan annat resultat än att kastarmen fick lite extra träning. Samma sak hände de övriga fiskarna runt dammen. Alla utom en. Han fick full pott och släppte med försiktig hand tillbaka åtskilliga.

  Vid en paus uppe i ljugarstugan fick vi se vad han hade på tafsen. Det var en "bagge", inte olik Richard Walkers chompers, men bunden på längre krok, en skånsk kromosomcorixa. Han berättade att flugan var en av hans favoriter och att han fiskar den med en 4 meter lång tafs!

  Vi har sedan bundit den på streamerkrok nr 8 och 10. Baggen har gett utmärkt resultat i åtskilliga vatten runt om i Sverige. Vi fiskar den omväxlande med nymf- och streamer-teknik.

  Bästa färgkombinationen tycks vara grå ryggsköld och gul buk.

Bindbeskrivning av BjörkabaggenHär följer bindbeskrivningen:

1. En 5-7 mm bred sektion ur en grå fjäderpenna av gås binds fast ovanpå krokskaftet och får sticka ut bakom krokböjen. Sedan fäster man ett knippe gula, luddiga fibrer från en maraboufjäder.

2. Kroken förtyngs något med tunn koppartråd.

3. Maraboufibrerna viras framåt till kroköglan och en bit av koppartråden lindas åt motsatt håll som ribbing.

4. Ryggskölden viks fram och fixeras vid huvudet med hjälp av bindtråden. Lacka både huvud och rygg två gånger och din Björkabagge är färdig att fresta tjuriga och sommartröga öringar med. För att inte tala om kvällshungriga, jagande regnbågar.

Text och teckningar av Gunnar Johnson 1973 ©

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: