Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2017-04-12
English version
 

En flicksländenymf till vårens regnbågsfiske
Av Johan Klingberg 2009

Fin regnbåge tagen på imitation av flicksländenymf

  Jag glömmer aldrig då en av de äldre killarna i fiskegänget visade upp ett nytt flugmönster, en flicksländenymf. Det var en imponerande syn, den såg nästan verklig ut med sin tunna lite transparenta kropp gjord av Swannundaze. När han berättade att materialet till kroppen användes av "nymfexperter" i USA, kändes det som att flugan var helgad på något vis!

  Hemma försökte jag förgäves hitta ett substitut till Swannundaze, men ingenting gick att använda. Så det blev till att binda flicksländenymfer med dubbade kroppar i stället, som senare skulle visa sig fungera precis lika bra. Jag hade inte enbart fått en ny fluga som var skojig att binda, jag hade också fått en ny favoritfluga för regnbåge.

  Under åren har olika imitationer av flicksländenymfen avlöst varandra. Ibland binder jag dem detaljrika och realistiska, medan jag andra år gör dem mer spartanska. Jag kan inte säga vilket som är bäst, bara att flicksländenymfen är en av mina viktigaste flugor för stillvattenfiske under vår och försommar.

  Nymfen är en ganska god simmare och "paddlar" sig fram genom att vicka kroppen i sidled, samtidigt som den skjuter på med de stora gälbladen ytterst på kroppen. Eftersom rörelsen sker i horisontalplan är den i princip omöjlig att efterlikna. Tack och lov nöjer sig fisken med att flugans rörelse sånär påminner om den äkta.

  Enklast imiterar man nymfens gång genom att använda flytlina, en superlång tunn tafs och en lätt fluga som långsamt handtvistas hem. Vid långsam hemtagning kan det vara svårt att upptäcka ett försiktigt napp. Därför "fettar" jag som regel in fluglinespetsen och låter den agera nappindikator. Oftast ser man nappet långt före man hinner känna det i handen.

  Just nu tycker jag att en flicksländenymf med mycket "liv" fiskar bäst. Därför binder jag den gärna med kropp och stjärt av marabou eller chickabou. Nymfen som beskrivs här är bunden enbart med chickabou och blir därför extra livfull i vattnet. Visst, ögonen är en smula överdrivna till sin storlek, men jag tror att dem kan trigga fisken till att hugga.

  Eftersom chickabou är ett mycket lätt material får flugan nästan samma densitet som vattnet. Rätt bunden ser den viktlös, nästan svävande ut då den fiskas hem. Dessutom sjunker den extremt långsamt vilket i sig är en förutsättning för att kunna fiska flugan långsamt även i grunt vatten utan att fastna.

Krok: Tiemco 2312 # 10-12.

Bindtråd: Uni thread, 8/0 olive.

Stjärt: Chickabou, Grizzly Olive.

Kropp: Chickabou, Grizzly Olive.

Ribbing: Wire, silver.

Vingsäck: Chickabou, Grizzly Olive

Thorax: Chickabou, Grizzly Olive.

Hackel: Rapphöna.

Ögon: Glas/ plastpärlor och 0,40mm nylonlina.

 

Johan Klingberg ©

1. Trä två stycken pärlor på en ca 5 cm lång 0,40mm nylonlina. Bränn nylonets båda ändar så att ögonen inte kan glida ut. Avståndet mellan ögonen bör vara ca 3mm.

 

Johan Klingberg ©

2. Fäst fast en Chickaboufjäder så att den skjuter ut över krokögat så som bilden visar.

 

Johan Klingberg ©

3. Linda bak bindtråden till slutet av krokskaftet och fäst sedan in en hel chickaboufjäder så att spetsarna sticker ut som en kort stjärt. Fäst därefter in ribbingen framför stjärten.

 

Johan Klingberg ©

4. Linda chickaboufjädern tillsammans med bindtråden till en kropp, över hela krokskaftet. Ribba därefter hela kroppen med metallwiren.

 

Johan Klingberg ©5. Fäst fast ögonen strax bakom krokögat på krokskaftets ovansida. Fäst sedan rapphönshacklet tätt bakom ögonen.

 

Johan Klingberg ©

6. Linda hacklet 1- 2 varv bakom ögonen.

 

Johan Klingberg ©

7. Samla ihop fjäderfibrerna hos den framskjutande chickaboufjädern och vik dem sedan över thorax ovansida till en vingsäck.

 

Johan Klingberg ©

8. Lås fast vingsäcken med några halvslag och stärk sedan knuten med en droppe snabblim. Trimma vinganlagen bakom vingsäcken till lagom längd.

 

Av Johan Klingberg 2009 ©
Besök gärna Johans hemsida och Blogg

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Blue line

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Black line

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Black line

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: