Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2017-12-15
English version

 

March Brown
Av Johan Klingberg 2010

  I ett av mina hemmavatten finns den ovanliga dagsländearten "Rhithrogena Germanica" eller March Brown som den också kallas. Sländan är stor med en imponerande kroppslängd på ca 15 mm. Under dem senaste åren har arten ökat och spelar en allt större roll för det sena april och tidiga maj-fisket. Men det är inte enbart i detta vatten som sländorna har blivit fler. Även i andra strömmar har det gjorts liknande iakttagelser. Ett sådant exempel är i Tidan- Baltak utanför Tidaholm där den under senare år har blivit allt vanligare. Vad som ligger bakom denna plötsliga ökning och spridning är svårt att sia om. En förklaring kan vara att arten främjats av klimatförändring och bättre vattenkvalitet.

  Eftersom sländan är ganska ovanlig här i Sverige saknas det därför lokala imitationer. Visserligen finns det många utländska mönster men dessa stämmer ofta dåligt överens med hur våra sländor ser ut.

  Karaktäristiskt för sländans utseende är dess "kraftiga" kroppsbyggnad, nästan som en stor simslända. Vingen är brungrå och tydligt vattrad med mörka markeringar. I mina ögon ger sländan ett ganska stort och "kralligt" helhetsintryck. Om det är anledningen till att stora nästan överdimensionerade imitationer fungerar bäst, vet jag inte. Men helt klart är det så att stora buskiga hackeltorrflugor ofta har varit lösningen då öring eller regnbåge haft siktet inställt på just dessa sländor.

  Under senaste året har mitt intresse för den Nordamerikanska "Catskillflugan" ökat. Stilen tilltalar mig mycket, både att se på och att fiska med. Därför har jag också låtit "Catskillflugorna" stå som förebild till min favoritimitation av March Brown.

  Kroppen har jag valt att binda med Fly-Rite vilket är tämligen nytt för mig. Visst använde jag materialet en hel del tidigare men övergick med tiden till att uteslutande använda naturmaterial. Det senaste året har jag återigen upptäckt syntetdubbings många fördelar. Dels finns det att köpa i nära femtio olika färger som ju lär täcka in dem flesta tänkbara insektsfärger. Dessutom är syntetdubbingen både enkel att hantera och att dubba fast på tråden.

  Naturligtvis finns det en färg som Fly Rite kallar för March Brown. Men dem sländor som jag har sett kläcka här hemma är betydligt mörkare. Därför använder jag hellre färg nummer 20, Dark Tan i stället.

  Vingen är bunden av brown mallard som finns att köpa hos flera av våra välsorterade flugfiskebutiker. Vill man i stället använda en billigare fjäder så finns det även bra substitut. Till det här mönstret föredrar jag att ha en kraftig vinge. Därför binder jag in den som en rejäl bunt lösa fibrer direkt på krokskaftet. Metoden skiljer sig ifrån originalmetoden men till just den här flugan tycker jag att resultatet blir bäst så här.

  Hacklet består av två olika färger, cree och brun. Jag gillar skarpt den färgkombination som dessa hackel ger tillsammans. Stora hackeltorrflugor har dock ett fisketekniskt problem, nämligen att tafsen kan tvinnas då de kastas med. För att förhindra att så sker gör man bäst i att gå upp i tafsgrovlek till 0,18- 0,20 mm.

  Mönsterbeskrivning March Brown

Krok: Partridge SUD # 8
Bindtråd: Cream 6/0
Stjärt: Coq de leon, Pardo Dark
Kropp: Fly Rite # 20
Ribbing: Bindtråd
Hackel: Tupp, Brun och Cree eller grizzly
Vinge: Brown Mallard

Mönsterbeskrivning March Brown, bindmoment 1.

1. Fäst en rejäl bunt mallardfibrer på krokskaftets ovansida, justera vinglängden genom att dra i rotändarna.

 

Mönsterbeskrivning March Brown, bindmoment 2.

2. Klipp av rotändarna strax bakom vingen och linda sedan en jämn underkropp. Linda därefter bindtråden tätt mot vingens framkant så att denna till slut reser sig upp. Vingen delas till två lika buntar med hjälp av bindtråden.

 

Mönsterbeskrivning March Brown, bindmoment 3.

3. Fäst in en ganska rejäl bunt hackelfibrer till en lång stjärt.

 

Mönsterbeskrivning March Brown, bindmoment 4.

4. Gör en dubbingögla av bindtråden framför stjärten. Fäst sedan fast tupphacklen framför vingen, strax bakom krokögat.

 

Mönsterbeskrivning March Brown, bindmoment 5.

5. Linda bak och dubba sedan tråden med Fly Rite. Tänk på att dubba med små portioner i sänder.

 

Mönsterbeskrivning March Brown, bindmoment 6.

6. Linda dubbingen till en rejäl kropp, fram till strax bakom vingen. Ribba därefter dubbingöglan i jämna varv över hela kroppen.

 

Mönsterbeskrivning March Brown, bindmoment 7.

7. Linda vardera hackel 2- 3 varv framför vingen och 2 varv bakom vingen. Fäst fast dem med bindtråden bakom vingen.

 

Mönsterbeskrivning March Brown, bindmoment 8.

8. Linda därefter fram bindtråden igenom hacklet och avsluta flugan med att göra en knut framför hacklet. Glöm inte att klippa bort de överskjutande hackelspetsarna. Klart.

Text och bilder av Johan Klingberg 2010 ©

Besök gärna Johans hemsida och Blogg

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2017

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: