Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2018-01-15
English version

 

Gräshoppor
Av Gunnar Johnson och Pelle Klippinge 1983

Jack Hemingway's favoritgräshoppa / Henry's Fork Hopper

Gräshoppor finns vid många svenska åar och sjöar. Men det är sällan vi ser någon som fiskar med dem. Kanske är det dags att ändra på den saken.

  Gräshoppsfiske är ganska vanligt i USA. Men trots att gräshoppor också förekommer ganska rikligt hos oss, så är de för de flesta ett oprövat kort. Själva har vi sett hundratals av dem vid en av våra sydsvenska favoritåar på sensommaren. Det är ett parti där ån kantas av gräsängar.

  Det finns många bra amerikanska gräshoppsmönster. Några av de vanligaste är Joe's Hopper och Dave's Hopper. Men vi väljer att binda Jack Hemingway's favoritgräshoppa - eller Henry's Fork Hopper, som den också kallas efter ett berömt fiskevatten i USA.

  En gräshoppa måste flyta bra, och det gör den om materialet är hjorthår. Fibrerna är ihåliga och ger en fantastisk flytkraft. Men kom alltid ihåg att impregnera din gräshoppa i god tid innan du börjar fiska. Flytmedlet måste torka helt om det ska göra avsedd verkan.

  Amerikanska gräshoppor har oftast gula undervingar. Därför brukar gult ingå i färgkompositionen, antingen på kroppen eller i vingen. I övrigt är de oftast grå eller beigebruna. Vi binder här en grundmodell, men rekommenderar dig att variera den efter de "Hoppor" du finner vid din egen sjö eller å.

Bindbeskrivning

  Bindbeskrivning

1. Linda en bädd med gul bindtråd på en streamerkrok nummer 8, 10 eller 12, och fäst samtidigt in en bunt långa hjorthårsfibrer längst bak. Linda sedan fram bindtråden 4-5 mm.

2. Vik fibrerna framåt. Se till att de fördelar sig jämnt runt krokskaftet. Slå två varv runt kroppen just där bindtråden hänger, och gå sedan i gles spiral fram till kroköglan. Linda därefter 5 mm bakåt med täta varv.

3. Fäst in några få gulfärgade hjorthår som undervinge.

4. Ovanpå dessa fäster du övervingen. Välj ett tätt hönshackel eller en avrundad sektion av kalkonfjäder. Jack Hemingway använder antingen ljusbeige eller mörkbrun spräcklig vinge till olika färgvarianter.

5. Vik tillbaka hjorthåret på nytt, och avsluta flugan med 4 eller 5 halvslag. En droppe lack säkrar knutarna.

6. Klipp slutligen bort de fibrer som pekar neråt, så att din "Hoppa" blir flat på undersidan. Då flyter den alltid rättvänd på vattnet.

  Fisketips

  Välj ut stränder klädda med gräs och kika efter gräshoppor som hamnat i vattnet. Gräshoppor kan inte bara hoppa. En del glidflyger också, men tas lätt av vinden. Hamnar de då i vattnet blir de rejäla munsbitar för öring och regnbåge. Gräshopporna sparkar rejält till att börja med, men de tycks tröttna fort och flyter sedan livlöst.

  Kasta nära stranden och gör några småryck, så att det blir ringar på vattnet. Låt därefter "Hoppan" flyta fritt. Upprepa proceduren - ryck med paus emellan.

  Ett litet trick vid smala åar kan vara att kasta gräshoppan upp i gräset på andra stranden, och sedan rycka lätt i tafsen så att flugan "hoppar ner" i vattnet. Risken finns att du sätter en och anna fluga med den här metoden, men samtidigt kanske det ger dig sommarens största fisk. Gräshoppor är stora, så stora att det verkligen lönar sig för också den stora fisken att stiga till dem.

Av Gunnar Johnson och Pelle Klippinge 1983

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2018

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: