Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
20
17-12-16
English version

Bindteknik
Flugbindning

Materialkunskap | Verktyg

Tillbaka till flugbindning startsida

   
   
   
Snyggare flugkroppar
Visst är det bra med en vass, spetsig sax för att kunna klippa av material nära inbindningspunkten, men ibland tjänar man på att låta överskottet av bindmaterialet bidra till flugkroppens tapering. Av Anders Isberg 2005. (2016-03-06)
   
Skumplastpuppan
Artikel om Tomas Olssons nattsländeimitation, en puppa gjord av skumplast. Av Gunnar Johnson 1984.
(2015-04-23)
   
Flymfer av Peter Hidy och andra
Gunnar har ett stort förtroende för allmäninsektlika livfulla flugor, och menar att presentationen sedan är nyckeln till framgång vid fisket. Här berättar han om de män, som haft betydelse för utvecklingen av denna typ av flugor - från den tidiga mjukhacklade våtflugan fram till våra dagars flymf. Av Gunnar Johnson 1984 (2014-12-18)
   
Bindtipsen för rätt flugdesign
Det går att med ganska små medel höja kvaliteten på dina flugor. Anders visar en del knep som du kan ha nytta av vid bindstädet. Av Anders Isberg 2001. (2014-09-25)
   
Få ordning på hacklet
Flugbindning innebär ofta att man måste linda ett hackle. Ett problem som kan uppstå är att man binder fast för många material på samma lilla område på flugkroken. Det blir lätt tjockt och bulligt även om bindtråden är tunn. Av Anders Isberg 2004 (2013-09-29)
   
Dränk din torrfluga
För att göra torrflugefisket i strömmande vatten roligare och mer effektivt gäller det att tänka till redan vid bindstädet. Det är där skillnaden mellan en störtbombare och en graciös ballettdansare föds. Anders visar hur du får flugan att stå pall i strömvirvlarna. Av Anders Isberg (2013-08-02)
   
Mina bästa öringflugor - And-Ändan
Flugan har sitt ursprung i Jurabergen i Schweiz och Frankrike och har därför franskt namn. Cul de Canard betyder, något grovkornigt, andända. I ändan har andfåglar en fettkörtel som producerar det fett som de med hjälp av näbben impregnerar sin fjäderdräkt med. Av Anders Möllervärn 1994  (2013-06-17)
   
Glittra för gäddan
Gäddor biter inte bara i feta wobblers. Det tar också på flugor modell större. Varför inte prova en glitterfluga istället som omväxling och ta ditt gäddfiske till nya höjder. Om att använda flash i flugor. Av Anders Isberg 2001 (2013-04-15)
   
En nytänkande flugbindare
Artikel om nydanaren Robert Lai och hur man binder hans borstmaskimitation "Masken". Av Tomas Hägg 1999 
(2013-02-16)
   
Svenska Flugan artikelserie. Sländor i öringvatten
Del. 10.
Imitera simslända
Tommy Bengtsson och Kenneth Boström visar här hur du imiterar den i Storån vanliga simsländan (Siphlonurus). Av Tommy Bengtsson och Kenneth Boström 1978 (2013-03-09)
   
Flugbindning med proportioner
Proportioner är för flugans utseende en vital egenskap, den kan förvisso i många fall vara av ringa betydelse för dess funktion. En något för kort vinge på en våtfluga inverkar exempelvis inte negativt på dess funktion, medan däremot samma fel på en streamer kan få denna flugtyp att uppföra sig annorlunda i vattnet. Av Tomas Olson 1985.  2012-07-22
   
"Fältbinderi” för flugfiskaren" - Hjälp i nödens stund
(
Klassiska flugfiskeartiklar)

Hur flitig man än varit under vintern, och hur många flugaskar man än har med sig, tycks alltid vara minst en fluga som fattas - Den Enda Rätta Flugan för det vattnet, den dagen. Skaffa er därför ett ”fältbinderi” som får plats i fiskevästen! Av: Bengt Öste 1980. (2012-04-09)
   
Att binda in olika typer av fronthackel. Presenterad av Flydressing (2012-03-29)
   
Hackelstam som kroppsmaterial
Jag använder hackelstam som kroppsmaterial främst för att jag tycker det ger en mycket visuellt tilltalande och naturtrogen kropp. Av Niklas Dahlin (2011-11-01)
   
Vingar av ålskinn
Nya flugbindningsmaterial är ofta per definition nästan alltid syntetiska – men så behöver det inte vara. Av Johan Klingberg (2011-07-10)
   
Myra
Bind en myrimitation av överbliven epoxilim. Av Johan Sjunnestad (2011-05-20)
   
Fallskärmsflugor (Klassiska flugfiskeartiklar)
Gamla favoriten G.R.H.E, (Gold Ribbed Hare's Ear), men med ny genial bindmetod. En kväll, när jag satt och band polyvingade fallskärmsflugor, dök plötsligt en tanke upp... Av Tomas Olsson 1983
   
Angle fluer
Bindmetod för torrflugor, av Geir Kjensmo. 090725
   
Tørrfluevinger av organza
Jeg begynte først å eksperimentere med tørrfluevinger med brente vinger fra hønsehackle og andre villfuglekroppfjær, nå snart 20 år siden. Flugbindarartikel av Garth Coghill
090502
   
Ephemera vulgata dun
Jeg har utviklet en teknikk for å binde inn haler på forlengede bakkropper med AB's Polychenille som både er rask, enkel og ikke krever ekstra verktøy.
Text och foto av André Brun.
090214
   
Variationer på ett grundtema - Imitationssystem för vingade nattsländor -
Bygg upp ett system för dina vingade nattsländeimitationer baserat på två grundmönster, som du sedan varierar i storlek och färg efter vad den aktuella fiskesituationen kräver. Artikelförfattaren har valt en fluga som flyter högt och "dansar" på vattnet och en som han fiskar stripande. Av Josef Davidsson 2008-11-15
   
Bind en våt Européa
Gräsandshonans diskreta fjäderdräkt i olika bruna färgtoner ger vingen till välkända torrflugan Européa 12, som har blivit många flugfiskares favorit vid våra harrvatten. Tanken slog mig att en våtfluga med samma vinge borde fiska väl så bra. Av Gunnar Johnson 2008-08-31
   
En flätad flicksländenymf, premiär i regnbågstjärnen? Tidig vår lever många insekter fortfarande som larver och nymfer och väntar ännu på värmen, men flicksländenymferna börjar redan oroligt simma omkring med sina mycket karaktäristiska "wigglande" rörelser. Av Johan Klingberg (080502)
   
Styla palmérflugan i en plasttub
Flugbindningstips av Gunnar Johnson (06-10-14)
   
Enkla flugor med CdC
I södra Europa har man sedan generationer utnyttjat CdC-fjädrarnas unika egenskaper och flugor bundna med dem anses idag vara självklara klassiker. Flugbindningsartikel av Johan Klingberg (06-09-06)
   
Varför använda vax?
En rätt vaxad tråd blir sträv och biter fast materialen bättre. Det gör att man kan binda starkare flugor med färre antal trådvarv, vilket samtidigt ger nättare och vackrare flugor. Flugbindarartikel av Anders Isberg (051127)
   
Binda vid strandkanten
Med ett fältbinderi riskerar du aldrig att sakna "dagens" fluga under sommarens fjällfiske. Av Gunnar Johnson. (05-10-03)
   
Enkelt sätt att fixera hackelfjädern med den här metoden är det lättare att fixera hackelfjädern så att den alltid hamnar exakt på önskad plats och dessutom i rät vinkel mot krokskaftet.  Av Gunnar Johnson (2004-10-10)
   
Fore and aft', flugbindn.artikel av Tomas Olson (04-05-16)
   
Pälsgarnsstreamern, "nytt" material för streamers av Ulf Hagström (2003-03-29)
   
Material & Metoder II, att utnyttja naturmaterialens egenskaper, artikel av Anders Isberg. Införd 2002-09-28
   
Sätt färgkod på dina nymfer, artikel om att binda och fiska med förtyngda nymfimitationer, av Niclas Andersson. Publicerad 2001-07-02
   
Så fäster du tuben i bindstädet, tips av Anders Isberg. Införd 2001-04-14
   
Livfulla flugor av räv och kanin, så binder du livfulla flugor med gälar som andas. Av Anders Isberg. Införd 1999-07-27
   
Kaninhårsstreamers, artikel av Niclas Andersson och Henrik Larsson. Införd 1999-06-01
   
Simmande flugor. Att känna till bindmaterialets egenskaper i vattnet i förhållande till olika kroktypers vikt och balans är nyckeln till att kunna binda simmande flugor.
Artikel av Tomas Olson. Införd 970817
   
Gör ditt eget spinningblock. Med den här dubbingmetoden blir flugan fylld av liv och färgspel. Artikel av Gunnar Johnson. Införd 970726.
   
Hur man gör förlängd bakkropp till bl.a. harkranksimitation med Tomas Olson metod.
   
Bindtekniktips från Tomas Olson, Mjuka duniga flugor, Utnyttja hela höns-sadelfjädern. Införd 970628.
   
Artikel om Integrerat hackel. Förena hållbarhet med god funktion. Teknik för att binda in hackel tillsammans med dubbing. Av Tomas Olson. Införd 970616
   
Hur man binder in vass-skydd, ingår i artikel om gäddfiske. Av Gunnar Johnson. Införd 970616
   

  
Till Flugfiskemagasinets startsida

  

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Om du har några kommentarer eller frågor angående Flugfiskemagasinet Rackelhanen så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster

Mats SjöstrandAnnonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Jönköping 2019

Annons för www.settern.se

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta Mats