Till startsida Rackelhanen Flugfiske Magasin Flugfiske Magasinet Rackelhanen Uppdaterad
20
17-11-30
English version
Hoffman tuppnacke

Materialkunskap
Flugbindning

Bindteknik | Verktyg

Krokar

Tillbaka till flugbindning startsida
 

 

   
Fyra revolutioner vid städet
Den moderna flugbindningen lämnar inget åt slumpen. Jakten på nya material pågår ständigt. Anders Isberg berättar om fyra materialtyper som revolutionerade flugbindningen och fick flugskrået att fälla tårar av lycka. Av Anders Isberg 2005 (2016-03-07)
   
Permaflote?
Vi är många flugfiskare av den "gamla" generationen som undrar var flytmedlet till flugor som hette Permaflote blivit av.
Redskapstips från Honken (2016-01-28)
   
Vingfjädrar
Artikel med information, fakta och tips om hur man använder vingfjädrar inom flugbindning, materialkunskap m.m. (2015-08-04)
   
Samlade flugbindartips
En samling av Johans flugbindningstips, allt från verktygs- till materialtips. Av Johan Sjunnestad  (2015-04-02)
   
Ordning i flughörnan
Flugbindning innebär anskaffning, förvaring och hanterande av en mycket stor mängd olika sorters material. Hur man än gör blir det lätt lite rörigt. Att binda flugor kan vara en riktig utmaning för ordningsmänniskan. Av Anders Isberg 2004 (2014-12-26)
   
Flymfer av Peter Hidy och andra
Gunnar har ett stort förtroende för allmäninsektlika livfulla flugor, och menar att presentationen sedan är nyckeln till framgång vid fisket. Här berättar han om de män, som haft betydelse för utvecklingen av denna typ av flugor - från den tidiga mjukhacklade våtflugan fram till våra dagars flymf. Av Gunnar Johnson 1984 (2014-12-18)
   
Bindtipsen för rätt flugdesign
Det går att med ganska små medel höja kvaliteten på dina flugor. Anders visar en del knep som du kan ha nytta av vid bindstädet. Av Anders Isberg 2001. (2014-09-25)
   
Flugkroken i fokus
Även den mest väl bundna fluga kan vara helt värdelös om den bundits på en olämplig krok. Förståelsen för krokens funktion i relation till flugans beklädnad och användning är basen i allt flugbindningskunnande. Av Tomas Olson 1988 (2014-04-28)
   
Hacklets historia
Tupphacklen du binder flugor med i dag har knappast kommit av en slump. Anders har följt spåren bakåt i tiden till det genetiska tupphacklets vagga och alla spår leder till Catskillområdet i 1950-talets USA. Till en entusiastisk flugbindare och två passionerade advokater. Av Anders Isberg 2005 (2014-04-13)
   
Det magiska ögat
Vissa fjädrar har en nästan magisk inverkan både på fisk och fiskare. En sådan är påfågelfjädern med sina rikliga magiska nyanser. Den ingår i en rad fiskfångande flugmönster. Här bjuder Rolf Ahlkvist på några av de bästa flugorna. Av Rolf Ahlkvist från 1999 (2013-11-30)
   
Dränk din torrfluga
För att göra torrflugefisket i strömmande vatten roligare och mer effektivt gäller det att tänka till redan vid bindstädet. Det är där skillnaden mellan en störtbombare och en graciös ballettdansare föds. Anders visar hur du får flugan att stå pall i strömvirvlarna. Av Anders Isberg (2013-08-02)
   
Mina bästa öringflugor - And-Ändan
Flugan har sitt ursprung i Jurabergen i Schweiz och Frankrike och har därför franskt namn. Cul de Canard betyder, något grovkornigt, andända. I ändan har andfåglar en fettkörtel som producerar det fett som de med hjälp av näbben impregnerar sin fjäderdräkt med. Av Anders Möllervärn 1994  (2013-06-17)
   
Glittra för gäddan
Gäddor biter inte bara i feta wobblers. Det tar också på flugor modell större. Varför inte prova en glitterfluga istället som omväxling och ta ditt gäddfiske till nya höjder. Om att använda flash i flugor. Av Anders Isberg 2001 (2013-04-15)
   
Vad är vad i syntetflugan
Under 1990-talet tog  olika syntetiska material över uppgifter som man tidigare traditionellt använde hår eller fjäder för. Artikeln ger tips om de viktigaste syntetmaterialen och deras användbarhet. Av Tomas Olson 1995
   
SFS - Superpuppa Foam
En puppa i foam tappar inte färgen efter att ha varit i ett dussin fiskmunnar. Av Johan Sjunnestad 2012-06-23
   
Hacklet gör torrflugan (Klassiska flugfiskeartiklar)
Tupphackel av hög kvalitet är helt avgörande för en torrflugas flytbarhet och hållbarhet. Tyvärr är sådant bindmaterial också det särklass dyraste. Av Tomas Olsson 1985. (2012-05-11)
   
Att binda in olika typer av fronthackel. Presenterad av Flydressing (2012-03-29)
   
Cul de Canard som flugbindningsmaterial
Uppmaning: - Ta bara med dig ett bindmaterial. _- Enligt min mening finns det då ett enda tänkbart material, nämligen CDC. Artikel av Leon Links (2011-12-04)
   
Hackelstam som kroppsmaterial
Jag använder hackelstam som kroppsmaterial främst för att jag tycker det ger en mycket visuellt tilltalande och naturtrogen kropp. Av Niklas Dahlin (2011-11-01)
   
Vingar av ålskinn
Nya flugbindningsmaterial är ofta per definition nästan alltid syntetiska – men så behöver det inte vara. Av Johan Klingberg (2011-07-10)
   
Crazy Eye Family
Mina dammvippestreamers. Av Johan Sjunnestad (2011-05-20)
   
Fallskärmsflugor (Klassiska flugfiskeartiklar)
Gamla favoriten G.R.H.E, (Gold Ribbed Hare's Ear), men med ny genial bindmetod. En kväll, när jag satt och band polyvingade fallskärmsflugor, dök plötsligt en tanke upp... Av Tomas Olsson 1983
   
Blekning och färgning av fjäder och hår
Utdrag ur Lennart Bergqvists bok "Laxflugor - på mitt sätt". Lennarts bok är liksom hans tidigare fylld med mängder av uppgifter om verktyg och material samt försedd med vackra och instruktiva steg för steg foton i färg. Den här gången delar han med sig av sin teknik att binda moderna hår- och fjädervingade laxflugor, men också klassiskt fulldressade. Av Lennart Bergqvist 2010-01-17
   
Tørrfluevinger av organza
Jeg begynte først å eksperimentere med tørrfluevinger med brente vinger fra hønsehackle og andre villfuglekroppfjær, nå snart 20 år siden. Flugbindarartikel av Garth Coghill
090502
   
AB's Polychenille Ephemera vulgata dun
Jeg har utviklet en teknikk for å binde inn haler på forlengede bakkropper med AB's Polychenille som både er rask, enkel og ikke krever ekstra verktøy.
Text och foto av André Brun.
090214
   
Variationer på ett grundtema - Imitationssystem för vingade nattsländor -
Bygg upp ett system för dina vingade nattsländeimitationer baserat på två grundmönster, som du sedan varierar i storlek och färg efter vad den aktuella fiskesituationen kräver. Artikelförfattaren har valt en fluga som flyter högt och "dansar" på vattnet och en som han fiskar stripande. Av Josef Davidsson 2008-11-15
   
Styrande knutar och kroken Salar
Användandet av styrande knut, kroköglans utformning, vår bindteknik och hur flugan rör sig och fiskar i vattnet hänger ihop med varandra. En bra bindteknik gör att flugans huvud hamnar precis lagom långt bakom kroköglan för att man skall kunna göra en styrande knut. Den styrande knuten möjliggör i sin tur att man kan fiska flugan så att den går rätt i vattnet och inte hamnar i okontrollerad vinkel mot tafsen. Men för att få full kontroll över de olika delstegen krävs att man binder på en krokmodell som är korrekt utformad. Text & foto: Anders Isberg 2007-07-08
   
Flugor av foam, olika typer av foammaterial har skilda egenskaper. Några suger vatten och gör att flugorna sjunker, andra har slutna celler fyllda med luft och ger flugorna god flytkraft. Av Johan Klingberg 2007-06-16
   
Enkla flugor med CdC
I södra Europa har man sedan generationer utnyttjat CdC-fjädrarnas unika egenskaper och flugor bundna med dem anses idag vara självklara klassiker. Flugbindningsartikel av Johan Klingberg (06-09-06)
   
Varför använda vax?
En rätt vaxad tråd blir sträv och biter fast materialen bättre. Det gör att man kan binda starkare flugor med färre antal trådvarv, vilket samtidigt ger nättare och vackrare flugor. Flugbindarartikel av Anders Isberg (051127)
   
Pälsgarnsstreamern
"Nytt" material för streamers av Ulf Hagström (2003-03-29)
   
Material & Metoder II, att utnyttja naturmaterialens egenskaper
Artikel av Anders Isberg. Införd 2002-09-28
   
Fiske med kläckare, artikel om att binda och fiska med kläckarimitaioner, av Henrik Larsson. Publicerad 2001-07-01
   
En "äkta" fjäder gör ingen fluga... Artikel om materialkunskap inom laxflugebindning. Bl.a. hur du färgar substitutfjädrar. Av Anders Isberg. Införd 2001-01-22
   
Från tekopp till bindtråd, artikel om silkets historia och dess användning inom flugbindning. Införd 1999-09-25
   
Livfulla flugor av räv och kanin, så binder du livfulla flugor med gälar som andas. Av Anders Isberg. Införd 1999-07-27
   
Kaninhårsstreamers, artikel av Niclas Andersson och Henrik Larsson. Införd 1999-06-01
   
Att utnyttja naturmaterialens egenskaper och välja rätt storlek på fjäder och hår, Material & Metoder I, artikel av Anders Isberg. Införd 1999-04-11
   
Superhackel till torrflugor, artikel om Hoffman tuppnackar och sadelskinn. Av Lennart Bergqvist. Införd 980908
   
Rådjur, elk och antilop, artikel om hjorthår som flugbindningsmaterial. Hjorthårsflugor.
Artikel av Gunnar Johnson. Införd 980622
   
Simmande flugor. Att känna till bindmaterialets egenskaper i vattnet i förhållande till olika kroktypers vikt och balans är nyckeln till att kunna binda simmande flugor.
Artikel av Tomas Olson. Införd 970817
   
Hönshackel - vadå? Artikel om hur viktigt det är att välja ut rätt kvalitet på hönshacklet till våtflugorna. Av Gunnar Johnson. (Införd 970712)
   
Bindteknik tips från Tomas Olson, Mjuka duniga flugor, Utnyttja hela höns-sadelfjädern. (Införd 970628)
   

 

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

Tillbaka till flugbindning startsida

 

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar  

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten. Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

© Mats Sjöstrand 2017

Om du har några kommentarer eller frågor angående Flugfiskemagasinet Rackelhanen så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webmaster

Mats SjöstrandAnnonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer:

Sportfiskemässan i Stockholm/Älvsjö 2018

Annons för www.settern.se

Annons för fiskeflugor.se

Laxfiske på Bårdshaug Herregård, Norge

Intresserad av att annonsera här?
Kontakta oss!