Välja fiskeväska: En komplett köpguide

Klara

Att hitta rätt fiskeväska är en avgörande del i varje fiskares äventyr. Denna lilla men viktiga utrustning kan definiera hur effektiv och bekväm din fiskeupplevelse blir.

I denna artikel kommer vi att djupdyka in i vad som gör en fiskeväska rätt för olika behov och situationer.

Vi kommer att utföra ett test av olika alternativ på marknaden och presentera våra slutsatser. Detta kommer att bli din guide i jakten på den perfekta fiskeväskan.

Berkley pumpkins

Berkley pumpkins

Berkley Pumpkins är en högkvalitativ betesväska som kombinerar praktik med stil. Den moderna designen med en blandning av röda, gråa och svarta färger ger en estetisk känsla medan dess 600D starka nylontyg garanterar produktens hållbarhet. Berkley, som redan är känt för sina fiskeprodukter, har visat ännu en gång att de kan leverera i både form och funktion.

En av de mest framträdande egenskaperna vid vår testning var väskans förvaringskapacitet. Med måtten 28L x 18,5W x 19,5H centimeter ger den rikligt med plats. Betesväskan inkluderar fyra betesboxar, vilket är utmärkt för organisation. Det stora facket är tillräckligt rymligt för att hålla dessa boxar, medan de mindre fickorna på framsidan och båda kortsidorna erbjuder extra förvaring.

Justerbart komfortbälte var en annan positiv överraskning under vår testprocess. Det möjliggör anpassning baserat på användarens komfort, vilket gör det enklare att bära väskan under längre perioder. Dessutom verkar väskans design vara skapad med tanke på mobilitet. Den är enkel att flytta runt, vilket kan vara särskilt användbart för fiskare som ofta byter position eller plats.

Väskans kylväska-funktion tillför ytterligare värde, särskilt för de som vill hålla sina drycker eller mellanmål kalla under en lång fiskedag.

Dock upptäckte vi en liten brist under vår testprocess. Även om väskans dragkedjestängning generellt är tillförlitlig, fann vi den ibland lite svår att stänga när väskan var särskilt full. Detta är dock en mindre nackdel i förhållande till alla dess andra fördelar.

Sammanfattningsvis är Berkley Pumpkins en utmärkt betesväska för den seriösa fiskaren. Den kombinerar design, hållbarhet och funktion på ett imponerande sätt. Med tanke på kvaliteten och de extra funktioner som den erbjuder, anser vi att denna produkt ger mycket valuta för pengarna.

Plano Guide

Plano Guide

Plano har sedan länge varit känt för sina förvaringslösningar, särskilt inom fiskevärlden. Deras senaste produkt, Plano Guide, håller den traditionen vid liv.

Från den första anblicken imponerade väskan med sitt hållbara och stiliga utseende. Det robusta 1680 Denier-tyget garanterar inte bara hållbarhet utan också att väskan behåller sin form under lång tid. För den flitige fiskaren som spenderar mycket tid på vattnet, lovar detta en produkt som varar.

Under vår testprocess fann vi att väskans överdimensionerade gjutna dragkedjor var särskilt uppskattade. Dessa erbjuder inte bara hållbarhet utan gör även väskan enklare att använda. Väskan är inte bara vacker att se på, utan den har också många praktiska funktioner.

Den innehåller fem 3700-storleks Stowaways och en 3600-storlek, vilket ger överlägsen tackelorganisation. Dessutom uppskattade vi tilläggen av en vattentät mobiltelefonhållare, licenshållare och karbinhake.

Men det är inte bara inuti väskan som Plano har tänkt på detaljerna. Den halkfria TPR över gjutna fotkudden ser till att väskan står stadigt i en båt, även i krävande förhållanden. Detta blev särskilt tydligt när vi utsatte väskan för några tuffa sjöförhållanden under vår testning.

Ett av de mest imponerande inslagen i Plano Guide är den patenterade DROPZONE magnetiska toppen. Den ger snabb åtkomst till verktyg och drag, och de extra starka magneterna säkerställer att allt hålls på plats. Laserskuret MOLLE-band erbjuder ytterligare anpassad förvaring, vilket gör att varje fiskare kan organisera sin väska precis som de vill ha den.

Trots alla dess fördelar upptäckte vi en mindre brist: med så mycket förvaringskapacitet och robust konstruktion kommer också en viss vikt. Med en vikt på 5 kilogram kan den kännas något tung för vissa användare.

Sammanfattningsvis representerar Plano Guide en kombination av estetik och praktik som sällan ses. Den nyligen omgjorda designen, kombinerat med Plano’s pålitlighet, gör det till ett utmärkt val för alla fiskentusiaster.

Berkley Tackle

Berkley Tackle

Berkley Tackle har producerat en produkt som talar till den rörliga fiskaren, en som uppskattar både stil och funktionalitet i sin utrustning. Med sin kompakta och vadderade design, är Berkley Tackles väska perfekt för den som vill resa lätt till sitt fiskevatten men ändå ha med sig det nödvändigaste.

Under vår testprocess fastnade vi särskilt för hur praktisk väskan är. De två medföljande betesaskarna rymmer precis lagom mycket för en kortare fisketur, samtidigt som det finns extra utrymme i väskans ytterfack och nätpåsar för ytterligare småsaker.

Denna design är tänkt för dem som inte vill bära med sig alltför mycket, men samtidigt vill ha tillgång till de mest väsentliga redskapen.

Ett annat imponerande inslag i väskan är den avtagbara vadderade axelremmen. Den ger komfort när väskan bärs över långa sträckor, medan handtagen ger en snabb och enkel bärmetod för kortare avstånd. Vi uppskattade också väskans mångsidighet, vilket bevisas av att den kan dubbla som en necessär för fiskenördar när askarna tas ut.

Ett område där väskan kanske kunde förbättras är storleken. Även om den kompakta designen är en av dess största fördelar, kan den också vara en begränsning för dem som önskar transportera större mängder utrustning.

Vad som också bör noteras är att väskan är mycket prisvärd, vilket betyder att den erbjuder utmärkt värde för pengarna. Tillverkad av kraftigt 600-deniers nylon, lovar den hållbarhet, vilket gör den till en investering som kommer att hålla under många fisketurer framöver.

Sammanfattningsvis är Berkley Tackles väska en kompakt och funktionell lösning som är idealisk för den lättrörliga fiskaren. Med tanke på dess pris och kvalitet, är det definitivt en produkt värd att överväga.

Berkley System

Berkley System

När det kommer till förvaring av beten har Berkley System tagit det till en ny nivå med sin imponerande och påkostade betesväska. Väskan utstrålar både kvalitet och design i sin kombination av funktion och estetik, vilket gör den till ett självklart val för seriösa fiskare.

Under vår testprocess blev vi genast imponerade av väskans robusthet och hållbarhet. Tillverkad i kraftigt 600-deniers nylon, lovar den att stå emot både tuffa väderförhållanden och dagligt slitage.

Utöver detta kommer väskan med fyra betesboxar i storlek Plano 3700, vilket ger användaren tillräckligt med utrymme att organisera både små och medelstora beten på ett flexibelt sätt.

Den inbyggda möjligheten att anpassa varje fack med upp till fem avdelare är en funktion som inte bara ökar organisatorisk effektivitet utan också skyddar dina beten.

Ett särskilt noterbart inslag är det folierade facket på ovansidan, som kan användas för förvaring av kylvaror. Detta tillskott visar Berkley Systems engagemang för att tänka på fiskarens alla behov.

Oavsett om det handlar om att hålla ditt mellanmål kallt under långa dagar vid vattnet eller förvara beten i specifika temperaturer, har denna väska dig täckt.

Trots alla dessa funktioner är det dock värt att nämna att några användare kanske finner väskans format en aning klumpigt, speciellt för de som är vana vid mindre betesväskor. Men för den som är i behov av en rymlig och påkostad lösning för sina beten, är detta en liten kompromiss att göra.

Till sist, med den uppdaterade färgschemat i blått och grått som introducerades 2015, har Berkley System lyckats kombinera stil med funktion. Väskan är inte bara en arbetsbag, den är också ett statement om din passion för fiske.

Daiwa Prorex

Daiwa Prorex

Daiwa Prorex-betesväska kombinerar effektiv design med praktiska funktioner, vilket gör den till ett utmärkt val för fiskaren på språng. Vid första anblick kan man märka den strukturerade layouten av väskan, som är designad för att maximalt utnyttja förvaringsutrymmet.

Under vår testprocess uppskattade vi särskilt väskans kvalitet och genomtänkta funktioner. De inkluderade betesaskarna – tre stora och en medium – erbjuder generöst utrymme för beten och tillbehör, vilket säkerställer att allt är organiserat och lättillgängligt.

Den lilla detaljen att inkludera en gummibotten, som förhindrar fukt från att tränga in, visar tydligt hur mycket tanke som har lagts på produktens design. Denna funktion är speciellt värdefull för de fiskare som ofta befinner sig i fuktiga miljöer.

Ett annat användbart inslag är de stabila gummitassarna på väskans botten, vilket förhindrar att den gungar när den placeras i en båt. Detta minskar risken för att beten och tillbehör spillas ut, vilket kan vara särskilt frustrerande i en rörlig båt.

När det gäller komfort, är den vadderade axelremmen på Daiwa Prorex ett välkommet tillskott. Den gör det bekvämt att bära väskan över längre sträckor, vilket är särskilt viktigt för de fiskare som kan behöva gå en bit för att nå sina favoritfiskeplatser.

Dock kan vissa användare känna att väskan kunde ha gagnats av några ytterligare fickor eller avdelningar för ännu bättre organisering, även om detta kan vara en smaksak.

Sammanfattningsvis erbjuder Daiwa Prorex en kombination av funktion och form, och är ett prisvärt val för den som söker en pålitlig betesväska.

Westin W3

Westin W3

Westin W3 Lure Bag Plus framstår som en fiskares dröm. Från den första blicken känns den både robust och mångsidig, designad för att hålla både din fiskeutrustning och dina måltider i toppskick.

Efter att ha genomgått vår noggranna testprocess kan vi bekräfta att denna betesväska lever upp till sitt löfte och då lite till.

För det första, för den som bekymrar sig över förvaringsmöjligheter, kommer Westin W3 att vara en fröjd. Med fyra inkluderade betesboxar har användaren gott om utrymme att organisera beten och andra fiskeprylar.

Men det är inte bara fiskeutrustningen som har tänkts på; huvudfacket med kylning är en särskilt uppskattad funktion. Detta innebär att mat och dryck kan hållas kallt under en hel dags fiske, vilket är en ovärderlig bekvämlighet för långa utflykter.

Materialval och konstruktion är klart genomtänkta. Den använda 660D/210D Diamond Pattern Polyester med beläggning ger väskan en hållbarhet som står emot både tidens tand och väderförhållanden. Vattenbeständigheten är också ett stort plus, särskilt för de som ofta fiskar från båt eller i fuktiga miljöer.

En annan funktion som uppskattades under testet var de överdimensionerade dragkedjorna, som inte bara är lätta att använda utan också bidrar till väskans övergripande robusthet.

Trots alla dessa styrkor fann vi en liten nackdel: även om väskan erbjuder gott om förvaringsmöjligheter, kan vissa fiskare känna att den saknar specialiserade fack för vissa specifika verktyg eller tillbehör. Men detta kan vara en smaksak beroende på varje enskild fiskares behov.

Sammanfattningsvis, om du söker en betesväska som kombinerar funktionalitet, hållbarhet och stil, är Westin W3 Lure Bag Plus ett utmärkt val. Den är designad för att möta behoven hos både land- och båtfiskare, vilket gör den till en mångsidig och pålitlig följeslagare för alla dina fiskeäventyr.

Vår metod för att fastställa de bästa fiskeväskorna

I vår strävan att hitta bästa fiskeväskan på marknaden, utförde vi ett noggrant test av ett flertal produkter.

Vi ville inte bara hitta en billig fiskeväska som passar budgeten, utan även en fiskeväska som uppfyller kriterierna för hållbarhet, funktionalitet och design.

Här följer vi en omfattande beskrivning av de faktorer som vi tog i beaktande för att säkerställa att vårt bäst i test-urval var både rättvist och heltäckande.

Kundomdömen och användarrecensioner

Vi lade stor vikt vid att undersöka vad verkliga användare hade att säga om produkterna. Genom att noggrant analysera kundomdömen och användarrecensioner från olika källor, fick vi en klar bild av hur varje fiskeväska uppfattades i praktiken.

Vi läste ett stort antal recensioner för att säkerställa att vår analys var omfattande och opartisk. Denna process hjälpte oss att identifiera vilka produkter som verkligen var värda att köpa en fiskeväska från.

Andra experttester från andra hemsidor på nätet

Förutom användarfeedback granskade vi också flera experttester från olika hemsidor på nätet.

Detta inkluderade att jämföra och analysera resultat från olika källor för att förstå hur produkten presterade i andra test.

Att jämföra dessa experttester gav oss en bredare syn på produkterna och hjälpte oss att bekräfta våra egna iakttagelser.

Produktens tekniska specifikationer

När det kom till tekniska specifikationer gjorde vi en noggrann genomgång av varje fiskeväska. Vi undersökte:

 • Prestanda
 • Effektivitet
 • Hållbarhet
 • Design och storlek (inklusive alternativ för en stor fiskeväska och en liten fiskeväska)
 • Eventuell vattentäta fiskeväskor

Detta gav oss en detaljerad bild av produkternas kapacitet och funktioner, och vi kunde därmed jämföra dem på ett meningsfullt sätt.

Vårt test ledde oss till en tydlig vinnare som blev utnämnd till bäst i test, vilket vi kommer att diskutera i detalj i kommande avsnitt.

Pris och valuta för pengarna

När vi utförde vårt test på fiskeväskor var pris och valuta för pengarna två centrala faktorer. Det är ingen överraskning att många vill köpa en fiskeväska som ger maximalt värde för pengarna.

Vi jämförde produkternas funktioner och prestanda med deras kostnad för att se vilka som erbjöd bäst balans. Oavsett om vi tittade på en billig fiskeväska eller ett mer exklusivt alternativ, ville vi se till att priset speglade kvaliteten.

Vi undersökte också erbjudanden och paket som inkluderade extra tillbehör, som fiskeväska med lådor, för att ytterligare bedöma värdet.

Produktens varumärke och rykte

Att undersöka varumärket bakom varje fiskeväska var lika viktigt i vårt test. Vi ville veta om varumärket var känt för kvalitet och om det hade vunnit några utmärkelser eller erkännanden.

Marknadsandel och inflytande inom branschen var också viktiga aspekter att överväga.

Genom att titta på dessa faktorer kunde vi få en känsla av förtroendet för varumärket och dess engagemang för innovation och kvalitet. Detta påverkade även vår beslutning i att välja bäst i test-produkten.

Utvärdering

Efter noggranna tester och jämförelser kom vi till den slutliga fasen av vår analys. Utvärderingen involverade att sammanställa all information och jämföra varje produkt i olika kategorier.

Vi övervägde om produkten var en stor fiskeväska eller en liten fiskeväska, om den hade specialfunktioner som att vara en vattentät fiskeväska och hur den presterade i förhållande till priset.

Med all denna information kunde vi göra ett informerat beslut och utsåg en fiskeväska som bäst i test. Denna utvärdering styrde oss till en produkt som inte bara imponerade på papperet utan också i praktiken.

Hur du väljer en fiskeväska efter dina behov

Att välja den bästa fiskeväskan kan vara en utmanande uppgift. Med så många alternativ att överväga är det viktigt att förstå vad som skiljer en bra fiskeväska från den bästa fiskeväskan.

Genom vårt noggranna test av olika produkter har vi sammanställt denna guide för att hjälpa dig att navigera i valet.

Vi kommer att täcka allt från storlek och funktion till material och varumärke, med fokus på de aspekter som gjorde en viss fiskeväska bäst i test.

Storlek och funktion

Beroende på dina behov kan en stor fiskeväska eller en liten fiskeväska vara det rätta valet för dig. En större väska erbjuder gott om utrymme för alla dina redskap, medan en mindre väska är lättare att bära.

Det är också värt att överväga speciella funktioner som en fiskeväska med lådor eller en vattentät fiskeväska, beroende på dina specifika behov och preferenser.

Under vårt test fann vi att den bästa fiskeväskan ofta kombinerade dessa egenskaper på ett sätt som gjorde den både praktisk och mångsidig.

Material och hållbarhet

Materialval är avgörande för en fiskeväska som ska hålla länge. Genom vårt test upptäckte vi att material som nylon och polyester tenderar att erbjuda en god balans mellan hållbarhet och vikt.

En vattentät fiskeväska är ofta ett utmärkt val om du planerar att fiska i våta förhållanden.

Varumärke och värde

Ett känt varumärke kan ofta garantera kvalitet och support. Vi upptäckte under vårt test att vissa märken hade ett starkare rykte för att leverera pålitliga och högkvalitativa produkter.

Men en billig fiskeväska kan också vara ett bra alternativ, särskilt om du är på en budget.

Fiskelåda och extra tillbehör

Det är värt att titta på extra tillbehör som kan komma med din fiskeväska. En fiskelåda kan vara en användbar funktion som hjälper dig att organisera dina redskap.

Här är några andra tillbehör att titta på:

 • Flera fickor och fack
 • Vadderade axelremmar
 • Inbyggd kylare för bete och fångst

Slutsats av hur du hittar en bra fiskeväska

Att köpa en fiskeväska kräver tanke och övervägande. Genom att förstå dina behov och preferenser, och med hjälp av vår guide baserad på det test vi utfört, kan du hitta den fiskeväska som är bäst för dig.

Oavsett om du letar efter en vattentät fiskeväska eller en som har extra tillbehör som en fiskelåda, hoppas vi att denna guide hjälper dig att göra ett välgrundat val som leder dig till den fiskeväska som var bäst i test för oss.

En guide till butiker för köp av den bästa fiskeväskan

Att köpa rätt fiskeväska är viktigt för varje fiskare. Olika butiker erbjuder olika sortiment och prisklasser.

Under vår testprocess undersökte vi fem populära butiker som erbjuder fiskeväskor, och vi är glada att dela vår insikt med dig.

Vi fann att varje butik hade unika egenskaper som kunde vara intressanta för olika kunder. Vår bäst i test fiskeväska kom från en av dessa butiker, och här är en översikt av varje:

Biltema

Biltema erbjuder en mängd olika fiskeväskor till överkomliga priser. Det är inte bara priset som lockar kunderna utan också den varierade designen och funktionen.

 • Stor variation av fiskeväskor.
 • Bra kvalitet i förhållande till priset.
 • Möjlighet att köpa tillbehör som betesväska och spöhållare.

XXL

XXL är kända för sin omfattande sport- och friluftsavdelning. Detta inkluderar ett brett utbud av fiskeväskor för alla typer av fiskare.

 • Professionell och kunnig personal.
 • Bred samling av fiskeväskor från välkända märken.
 • De har ofta produkter som rankas som bäst i test inom andra områden.

Clas Ohlson

För de som letar efter en grundläggande fiskeväska med god funktion och ett överkomligt pris, är Clas Ohlson ett bra val.

 • Prisvärdhet och bra basval.
 • Enklare modeller som kan vara bra för nybörjare.
 • Webbplats med detaljerad produktinformation.

Dollarstore

Dollarstore är känt för sina låga priser, och det inkluderar deras fiskeväskor. Här kan man hitta en bra nybörjarväska eller en extra väska för att hålla ordning på sina fiskeprylar.

 • Mycket prisvärda alternativ.
 • Kan ha begränsat sortiment jämfört med specialbutiker.
 • Betesväska och andra enkla tillbehör kan också finnas tillgängliga.

Jula

Jula har en dedikerad fiskeavdelning som inkluderar fiskeväskor. De erbjuder ett brett utbud av alternativ, från enkla till mer komplexa modeller, inklusive några som kan passa de som är ute efter en liknande produkt till den som var bäst i test i vår undersökning.

 • Flera alternativ som riktar sig till både hobbyfiskare och proffs.
 • Tillbehör som spöhållare finns tillgängliga.
 • Regelbundna erbjudanden och försäljningar på fiskeutrustning.

Slutsats av butiker

Att köpa den perfekta fiskeväskan är en personlig och viktig del av fiskeupplevelsen. Olika butiker erbjuder olika fördelar och det kan vara bra att besöka några av dem för att se vilken som passar dina behov bäst.

Om du letar efter något specifikt som en betesväska eller en spöhållare, kan detta också påverka ditt val.

Vår testprocess hjälpte oss att förstå att det finns många alternativ där ute, och vi hoppas att denna guide hjälper dig att hitta den fiskeväska som passar dig bäst, kanske till och med den som var bäst i test enligt vårt test.

En omfattande guide till tillverkare av fiskeväskor

Att välja rätt fiskeväska är en avgörande del av fiskeupplevelsen. Oavsett om du är en erfaren fiskare eller nybörjare, kan rätt väska göra stor skillnad.

Under vår omfattande testprocess, där vi utsåg en bäst i test fiskeväska, granskade vi flera märken som specialiserar sig på fiskeväskor.

Här presenterar vi fyra framstående tillverkare och vad som gör dem unika.

Berkley

Berkley är ett företag som varit i branschen i flera decennier och har skapat en gedigen ryktbarhet. Under vårt test upptäckte vi att Berkley fokuserar på innovation och kvalitet.

 • Utbud: Från en fiskeväska för barn till avancerade väskor för proffs.
 • Innovation: Ständigt nya material och teknologier.
 • Bäst i test: Berkley har tidigare haft produkter som rankats högt i olika tester.

Westin

Westin är känt för att tillverka fiskeutrustning som balanserar funktionalitet och stil. De har ett brett sortiment som kan passa alla typer av fiskare.

 • Stil och design: Unika och tilltalande designer.
 • Funktion: Westins fiskeryggsäck är ett bra exempel på deras innovativa lösningar.
 • Hållbarhet: Lämplig för både söt- och saltvattenfiske.

Abu Garcia

Abu Garcia har länge varit en pålitlig aktör inom fiskeindustrin. Deras produkter är designade för att klara av de mest krävande fiskesituationerna.

 • Tradition och kvalitet: Lång historia av tillverkning av pålitlig fiskeutrustning.
 • Hög potential: Abu Garcia har kapacitet att skapa produkter som kan rankas högt.
 • Variation: Inklusive fiskehåv och annan viktig utrustning.

Savage Gear

Savage Gear är ett modernt och framåtriktat företag som fokuserar på att skapa fiskeväskor som inte bara är funktionella utan även estetiskt tilltalande.

 • Innovation: Ständigt söker nya sätt att förbättra sina produkter.
 • Tillgänglighet: Produkter som passar alla budgetar.
 • Speciella funktioner: Funktionella väskor som fiskeryggsäck, och även en fiskehåv för olika typer av fiske.

Sammanfattning av tillverkare

Att välja rätt fiskeväska kan vara en komplex uppgift. Att förstå de olika tillverkarnas styrkor och svagheter kan underlätta valet. Här är en kort punktlista över några viktiga aspekter att tänka på:

 • Bäst i test: Kontrollera vilka produkter som tidigare har presterat väl i tester.
 • Behov: Är du ute efter en specialiserad fiskeväska som en fiskehåv eller en fiskeväska för barn?
 • Budget: Priserna varierar mellan de olika tillverkarna.

Vårt test har visat att oavsett dina behov, finns det en fiskeväska som är rätt för dig. Och även om vi endast har utsett en fiskeväska som bäst i test, finns det många andra högkvalitativa alternativ att överväga.

Genom att jämföra och förstå dessa företag, kommer du ett steg närmare att hitta den fiskeväska som bäst uppfyller dina behov och förväntningar.

Vanliga frågor om fiskeväskor

Hur mycket kostar det att köpa en fiskeväska?

Priset på en fiskeväska kan variera mycket, från en billig fiskeväska på några hundra kronor till lyxiga alternativ som kostar flera tusen. Det beror på kvalitet, funktioner och märke.

Var kan man köpa en fiskeväska?

Fiskeväskor kan köpas både online och i fysiska butiker, men det rekommenderas att köpa online eftersom det ofta ger ett bredare urval och bättre priser.

Vad är en fiskeväska?

En fiskeväska är en specialiserad väska som används för att förvara och transportera fiskeutrustning som beten, krokar och andra tillbehör.

Vilka typer av fiskeväskor finns det?

Det finns flera typer av fiskeväskor, inklusive stora fiskeväskor för omfattande utrustning, små fiskeväskor för minimalister, och fiskeväskor med lådor för organiserad förvaring.

Vilket material är bäst för en fiskeväska?

Material som nylon och polyester är ofta det bästa valet för en fiskeväska, eftersom de är slitstarka och lätta att rengöra.

Borde man köpa en vattentät fiskeväska?

Att köpa en vattentät fiskeväska är ofta en bra investering, eftersom det skyddar din utrustning från fukt och oväder, vilket kan vara viktigt i en fuktig fiskeomgivning.