Vilken flytoverall ska man välja?

Klara

Att spendera tid på vattnet kan vara en avkopplande och rolig aktivitet, men det är viktigt att vara förberedd på alla eventualiteter.

En av de viktigaste sakerna att tänka på är din säkerhet, och det inkluderar att ha rätt kläder. En flytoverall är ett viktigt säkerhetsredskap för alla som spenderar tid på eller nära vattnet, oavsett om du är en sportfiskare, en seglare eller bara njuter av naturen.

I den här artikeln kommer vi att diskutera vad en flytoverall är, varför den är så viktig, och hur du väljer rätt en för dig.

Fladen 845XY

Fladen 845XY är en av de bästa flytoverallerna på marknaden, och det är inte svårt att förstå varför. Den är designad för att vara så bekväm, varm och säker som möjligt, och det märks verkligen när man tittar på dess egenskaper och funktioner.

Den har extrem flytförmåga och termiskt skydd, vilket gör den till en pålitlig partner i nödsituationer. Dessutom har den stor rörelseförmåga, många rymliga fickor, en skyddande kapuschong, snölås och neoprenmuddar – allt som behövs för att hålla dig varm och torr i kallt och vått väder.

Självklart ingår också en visselpipa, vilket kan vara livräddande om du behöver tillkalla hjälp.

Fladen Flytoverall 845XY är en uppdatering av den redan populära 845-modellen, och den har flera förbättringar som gör den ännu bättre.

För det första har den muddar runt handlederna, vilket ger extra bekvämlighet. Den har också en luva, värmande fickor för kalla händer, och en hög fleecebeklädd krage, som ger extra värme och skydd mot vind och vatten. Dessutom har den ett justerbart midjebälte, som gör att den sitter bra även om man kränger av sig överdelen.

Säkerhetsmässigt är Fladen 845XY i toppklass. Den har samma extrema flytkraft och termiska skydd som de andra Fladen Rescue System-overallerna, och är ISO 12402-6 certifierad som flytoverall och ISO 15027-1 certifierad som sjöräddningsdräkt.

Dessutom har den SOLAS-reflexer, vilket gör att du syns väl även i mörker, och dräneringshål som gör att den tömmer sig på vatten snabbt.

Färgen på Fladen 845XY är svart och gul, vilket ger en snygg och synlig design. Sammantaget är detta en mycket prisvärd flytoverall som inte tummar på säkerheten.

Det enda negativa som kan nämnas är att den kanske kan kännas lite klumpig för vissa användare, men med tanke på den höga säkerheten och komforten som den erbjuder, är det en liten nackdel som är värd att överse.

Westin W4

Westin W4 flytoverall är en utmärkt produkt som framför allt prioriterar kvalitet och funktionalitet. Den har många användbara funktioner som sportfiskare kommer att uppskatta, såsom de transparenta 180°-panelerna integrerade i huvan, den extra höga och mjuka fleecekragen och den lättillgängliga innerfickan.

Denna overall är tillverkad av PU Coated 210D Nylon med tejpade sömmar, vilket gör den mycket slitstark och vattentät.

Den har också 9 praktiska fickor, integrerade hängslen, en high-viz gul roll-in huva med 180° transparenta paneler, 210D Nylon Ripstop-förstärkningar på knä och bakdel, och ett integrerat ”button fixed” bälte.

Dessutom har den justerbara knäband, en bröstficka med vattenavvisande high-viz gul dragkedja, flexibel ”lightweight” foam, SOLAS reflextejp, 2 fleecefodrade fickor, ärm-muddar av neopren och en kardborre i benslut.

Den här flytoverallen har även en mobilficka på axeln (ej vattentät), EN ISO 12402-8 klassad visselpipa och låsöglor för fastsättning av uppblåsbar flytväst. Den har också en extra hög krage med mjukt fleecefoder för optimerat vindskydd.

Designers av Westin W4 tog även hänsyn till seriöst sport- och havsfiske vid utformningen av denna flytoverall. Hängslena kommer att uppskattas när man knäpper upp dem under varma, stilla dagar, men när det blir allvar är det viktiga faktorer som det bästa vattentäta materialet, rätt val av flytmaterial och en bra passform som verkligen gör skillnad.

Sammantaget är Westin W4 en utmärkt flytoverall som erbjuder många användbara funktioner för sportfiskare. Den enda nackdelen kan vara att mobilfickan på axeln inte är vattentät, men detta är en mindre detalj i en annars utmärkt produkt.

Prologic HighGrade

Prologic HighGrade är ett 2-delat termoset som erbjuder enastående prestanda till ett bra värde. Den är tillverkad av 100% polyester peach shell-tyg med vattenavvisande yta, vilket gör den extremt slitstark och vattenresistent.

Dessutom är den 100% vattentät med 8.000 mm och tejpade sömmar, vilket säkerställer att du förblir torr i alla väderförhållanden.

Den inre delen av termosetet är fodrat med 100% polyester mikrofleece och taffeta, vilket ger värme och komfort. Det är också helt isolerat med 160 gsm 100% polyester vaddering, vilket ger extra värme under kalla dagar.

Termosetet inkluderar en avtagbar och justerbar isolerad huva med trådtopp, en stark 2-vägs huvuddragkedja med dubbel vindflik på jackan, justerbar midja för perfekt passform, mjuk inre ribbmudd med kardborrejustering på yttre mudd, fleece-fodrade handvärmningsfickor, 2 boxfickor, 1 dragkedjeficka på bröstet och dragkedjeficka inuti.

Dessutom har den bekväma elastiska hängslen med starka spännen, 2-vägs dragkedja på B&B, 2 boxfickor med fleece-fodrade handvärmningsfickor bakom, elastisk midja för perfekt passform, förstärkta knän och dragkedjeförstärkt benslut med kardborrejustering. Färgen på termosetet är grönt.

Sammantaget är Prologic HighGrade ett högpresterande och slitstarkt termoset som erbjuder utmärkt värme och komfort till ett bra värde.

Den enda nackdelen är att ventilationsförmågan inte anges, vilket kan vara en nackdel för vissa användare som är känsliga för överhettning.

Imax Thermo

Imax Thermo är en termisk dräkt designad speciellt för fiske, antingen från en båt eller från land. Den här dräkten garanterar att du inte behöver oroa dig för att hålla dig varm i kylan.

Dräkten är gjord av Pongee-tyg, 100% polyester med PVC-beläggning, vilket ger en vattenpelare på 8000 mm. Detta gör dräkten helt vattentät och vindtät, vilket är viktigt för att hålla dig torr och varm under dåliga väderförhållanden. Dessutom har dräkten en mikrofleecefodring av 100% polyester och en 160 gsm poly-fill-vaddering, vilket ger extra värme och komfort.

Imax Thermo har flera användbara funktioner. Den har en avtagbar huva, stora framfickor med dragkedja fodrade med varm fleece, reflexer längs fickklaffarna, dragkedjeficka på bröstet och innerficka, justerbara muddar med ribbad innermudd och elastiska justerbara hängslen.

Dessutom har den två fodrade dragkedjefickor, 2-vägs dragkedja på framsidan och långa dragkedjor i benen med kil och justerbart kardborreband. Dessa funktioner gör dräkten mycket funktionell och bekväm att bära.

En potentiell nackdel med Imax Thermo är dess storlek och vikt. Dräkten är tillgänglig dock tillgänglig i flera storlekar.

Detta kan göra den olämplig för vissa användare som behöver en annan storlek eller föredrar en unisex- eller dammodell. Dessutom kan PVC-beläggningen göra dräkten något tyngre och mindre andningsbar jämfört med andra material.

Sammantaget är Imax Thermo en högkvalitativ termisk dräkt som erbjuder utmärkt värme och skydd mot vind och vatten. Den har flera användbara funktioner som gör den mycket funktionell och bekväm att bära. Den enda potentiella nackdelen är dess storlek och vikt, som kan vara olämpliga för vissa användare.

Regatta Coastline

Regatta Coastline är en flytoverall som är både lätt och smidig, samtidigt som den är fullt utrustad med alla nödvändiga funktioner. Den är tillverkad av kraftigt nylonmaterial som är impregnerat för att stå emot vatten, med dubbla sömmar för extra hållbarhet.

Dessutom har den extra förstärkning med ”PU-coated cordura” i rumpa och knän, vilket gör den extra slitstark på de områden som utsätts för mest påfrestningar.

En av de mest imponerande funktionerna hos Regatta Coastline är dess förmåga att klara en vattenpelare på 15000 mm, vilket innebär att den kan stå emot både regn och rusk.

Detta är särskilt viktigt för dem som spenderar mycket tid utomhus i olika väderförhållanden. Dessutom har overallen en extra lång öppning vid fötterna, vilket gör det enklare att ta på och av den.

En annan fördel med Regatta Coastline är att den har få utvändiga detaljer, vilket minimerar risken att fiskelinan fastnar.

Dessutom har den reflexdetaljer som ökar säkerheten i mörker, vilket är en viktig funktion för dem som är ute på vattnet under dygnets mörka timmar. För att öka komforten har overallen sköna fleecedetaljer i kragen och fickorna.

En potentiell nackdel med Regatta Coastline är att den, trots att den är extra lätt och smidig, kan vara varm att bära under längre perioder, särskilt under varmare väderförhållanden.

Det är viktigt att tänka på detta och klä sig i lager under overallen för att kunna anpassa sig efter temperaturförändringar.

Sammantaget är Regatta Coastline en mycket välutrustad och funktionell flytoverall som erbjuder många fördelar. Den är tillverkad av kraftigt och impregnerat nylonmaterial, har extra förstärkning i rumpa och knän, klarar en vattenpelare på 15000 mm, har få utvändiga detaljer, reflexdetaljer och sköna fleecedetaljer i kragen och fickorna.

Den enda potentiella nackdelen är att den kan vara varm att bära under längre perioder under varmare väderförhållanden.

Kinetic Guardian

Kinetic Guardian flytoverall är en idealisk lösning för sportfiskare som vill hålla sig varma och säkra på eller nära vattnet. Den här flytoverallen är inte bara 30% lättare än en traditionell flytoverall, den är också extremt mjuk och bekväm.

Det vattentäta nylontyget med inbyggt flytskum erbjuder både flythjälp och isolering i vattnet, vilket hjälper till att fördröja uppkomsten av hypotermi (kraftig nedkylning). Med Kinetic Guardian flytoverall behöver man inte oroa sig för kyligt väder eller ett oväntat dopp i kallt vatten, utan kan istället fokusera på att fånga fisk.

Denna flytoverall är DS/EN ISO 12402-6 certifierad, vilket innebär att den uppfyller internationella säkerhetskrav. Den är tillverkad av PU-belagt 210D Oxford-nylon, har tejpade sömmar och är 100% vattentät.

Dessutom har den 4 mm lättviktsflytskum med hög flytkraft, en kraftig dragkedja fram, ett starkt midjebälte med ITW Nexus-spänne, reflextejp på axlarna och framsidan, en säkerhetsvissla och fleece på insidan av kragen.

Den har också en avtagbar och justerbar huva, nio praktiska fickor, snöskydd och justerbara benslut med kardborrband. Den synliga gula färgen på axlarna, ryggen och huvan ger extra säkerhet.

Trots dess många fördelar finns det också en potentiell nackdel med Kinetic Guardian flytoverall. Även om den har många praktiska fickor, kan det vara svårt att komma åt dem när man har på sig overallen, särskilt om man har tjocka handskar på sig. Detta kan vara frustrerande om man behöver komma åt sina tillhörigheter snabbt.

Sammantaget är Kinetic Guardian flytoverall en utmärkt produkt som erbjuder många fördelar för sportfiskare och andra som spenderar tid på eller nära vattnet.

Den är lätt, bekväm, vattentät och erbjuder god flythjälp och isolering. Dessutom har den många säkerhetsfunktioner och praktiska detaljer som gör den till ett utmärkt val.

Så här hittade vi de bästa flytoverallerna

Att välja rätt flytoverall kan vara en utmaning, med tanke på de många alternativ som finns tillgängliga på marknaden. Vi har därför gjort det tunga lyftet åt dig och testat flera flytoveraller för att hitta den bästa flytoverallen.

Vårt test inkluderade en omfattande granskning av kundomdömen och användarrecensioner, andra experttester från olika webbplatser, samt en noggrann analys av produktens tekniska specifikationer.

Kundomdömen och användarrecensioner

Vi började med att analysera kundomdömen och användarrecensioner för att få en klar bild av hur produkterna uppfattas av verkliga användare.

Vi läste igenom ett stort antal recensioner från olika online-butiker och noterade återkommande kommentarer om produktens komfort, hållbarhet, och funktioner.

Detta hjälpte oss att förstå vilka aspekter av en flytoverall som är mest värdefulla för användarna och vilka produkter som verkligen levererade på dessa områden.

Andra experttester från andra hemsidor på nätet

Därefter granskade vi flera experttester från olika webbplatser på nätet. Detta inkluderade att jämföra deras bäst i test val med våra egna observationer och att granska deras tester för att se hur de jämförde produkternas prestanda, komfort och andra viktiga faktorer.

Detta hjälpte oss att få en mer rundad bild av hur produkterna presterade och att se om det fanns någon konsensus bland experter om vilken produkt som var bäst.

Produktens tekniska specifikationer

Slutligen granskade vi de tekniska specifikationerna för varje flytoverall. Detta inkluderade att jämföra prestanda, effektivitet, hållbarhet och andra relevanta tekniska aspekter.

Vi undersökte materialen som användes, flytoverallens vattentäthet, och hur väl den kunde bibehålla värme.

Vi jämförde också funktioner som fickor, justerbarhet och andra designelement som kan påverka användarens upplevelse.

Pris och valuta för pengarna

Priset på en flytoverall kan variera kraftigt beroende på märke, material och funktioner. För att bedöma valuta för pengarna jämförde vi priset på varje produkt med dess funktioner och prestanda.

Vi undersökte om den billigare flytoverallen levererade tillräckligt med prestanda och komfort för att vara ett värdefullt alternativ, eller om det var värt att investera i en dyrare modell med fler funktioner.

Vi tittade också på om det fanns några extra tillbehör inkluderade, som en väska eller en huva, och om de bidrog till produktens övergripande värde.

Produktens varumärke och rykte

Varumärket bakom produkten är också en viktig faktor att överväga när man väljer en flytoverall. Vi undersökte varje varumärkes rykte genom att titta på tidigare kundrecensioner, utmärkelser och erkännanden som varumärket har fått, och deras allmänna närvaro och inflytande på marknaden.

Vi övervägde också om varumärket specialiserade sig på flytoveraller eller om det var en del av en bredare produktlinje.

Detta hjälpte oss att bedöma om varumärket hade den nödvändiga erfarenheten och expertisen för att producera en högkvalitativ flytoverall.

Utvärdering

Efter att ha genomfört alla dessa tester och analyser var det dags att utvärdera resultaten. Vi jämförde varje produkts prestanda, komfort, funktioner och pris för att bestämma vilken som erbjöd bäst valuta för pengarna.

Vi övervägde också varje produkts varumärkesrykte och kundrecensioner för att få en fullständig bild av dess övergripande kvalitet.

Slutligen, baserat på alla dessa faktorer, valde vi vår bäst i test-vinnare. Detta är den produkt som vi ansåg erbjöd den bästa kombinationen av prestanda, komfort, funktioner och pris.

Vad du ska tänka på när du ska köpa en flytoverall

Att välja rätt flytoverall är avgörande för din säkerhet och komfort när du är ute på vattnet. Det finns många faktorer att överväga när man väljer en flytoverall, och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för dig.

I denna guide kommer vi att gå igenom de viktigaste faktorerna att tänka på när man väljer en flytoverall, och ge några tips om hur man hittar den som är bäst i test för dig.

Material

Materialen som används i en flytoverall är mycket viktiga. De påverkar inte bara overallens komfort och hållbarhet, men också dess förmåga att hålla dig flytande och skyddad mot elementen.

De flesta flytoveraller är gjorda av en kombination av neopren och nylon, som både är vattentäta och har god flytförmåga. Det är också viktigt att välja en flytoverall med god isolering för att hålla dig varm i kallt vatten.

Storlek och passform

Storlek och passform är också avgörande faktorer när du väljer en flytoverall. En dåligt passande flytoverall kommer inte bara att vara obekväm, men den kan också vara farlig eftersom den inte kommer att ge korrekt flytkraft och skydd.

För att hitta rätt storlek, mät din höjd, vikt och bröstomkrets och jämför med storlekstabellen från tillverkaren. Kom ihåg att även den bästa flytoverallen inte kommer att vara effektiv om den inte passar ordentligt.

Säkerhetsfunktioner

När det gäller säkerhet är det viktigt att välja en flytoverall med rätt säkerhetsfunktioner. Saker att titta på inkluderar en ordentlig krage som skyddar nacken och huvudet, reflexmaterial för att öka synligheten, och en nödvisselpipa.

Det är också bra att ha fickor med vattentäta dragkedjor för att förvara viktiga föremål som nycklar och mobiltelefon.

Komfort och rörlighet

Komfort och rörlighet är också viktiga faktorer att överväga. Den bästa flytoverallen bör vara tillräckligt flexibel för att tillåta rörelsefrihet, men tillräckligt tät för att ge värme och skydd mot vatten.

Försök att hitta en flytoverall med justerbara remmar och muddar för att få en bättre passform. Det är också bra att ha en flytoverall med inbyggda knä- och armbågsskydd för extra komfort och skydd.

Extra tillbehör

När du väljer en flytoverall är det också bra att tänka på vilka extra tillbehör som ingår. Vissa flytoveraller levereras med extra tillbehör som en matchande huvtröja eller fiskehandskar, medan andra säljs separat.

Tänk på vilka extra tillbehör du kan behöva och om det är värt att köpa en flytoverall som inkluderar dem.

Här är några extra tips att tänka på när du väljer en flytoverall:

  • Välj en tvådelad flytoverall om du vill ha mer flexibilitet och rörelsefrihet.
  • Om du planerar att använda din flytoverall för fiske, titta på modeller med extra fickor för att förvara fiskeutrustning som fiskestövlar och vadarbyxor.
  • Om du har ett begränsat budget, överväga att köpa en billig flytoverall och komplettera med extra tillbehör som en fiskehatt separat.
  • Kom ihåg att underhålla din flytoverall regelbundet genom att tvätta den enligt tillverkarens anvisningar och kontrollera sömmar och fästen för tecken på slitage.

Sammanfattning

Att välja rätt flytoverall är avgörande för din säkerhet och komfort på vattnet. Genom att överväga faktorer som material, storlek och passform, säkerhetsfunktioner, komfort och rörlighet, samt eventuella extra tillbehör, kan du hitta den flytoverall som är bäst i test för dig.

Kom ihåg att även den bästa flytoverallen inte kommer att vara effektiv om den inte passar ordentligt och underhålls regelbundet.

En jämförelse av populära flytoverall-tillverkare

Att hitta den perfekta flytoverallen kan vara en utmanande uppgift, särskilt med tanke på mängden av tillgängliga alternativ.

För att underlätta ditt val har vi sammanställt en jämförelse av några av de mest populära flytoverall-tillverkarna på marknaden.

Denna information har vi samlat genom att läsa om produkterna, och vi anser att den är viktig för en köpare att veta.

Fladen

Fladen är ett svenskt företag som har specialiserat sig på fiskeutrustning och kläder i över 30 år. De är kända för att erbjuda kvalitetsprodukter till överkomliga priser, vilket gör dem till ett populärt val bland fritids- och professionella fiskare.

Fladen tar säkerhet på allvar och deras flytoveraller uppfyller ofta de högsta säkerhetsstandarderna, vilket gör dem till ett pålitligt val.

Deras flytoveraller är också designade för att vara bekväma och funktionella, med funktioner som justerbara huvar, fickor och reflexdetaljer.

Westin

Westin är ett annat välkänt svenskt märke som har varit i branschen i över 60 år. De erbjuder en rad fiskeutrustning och kläder, inklusive flytoveraller.

Westin fokuserar på att erbjuda produkter av hög kvalitet som är designade för att vara hållbara och funktionella. De lägger också stor vikt vid att erbjuda produkter som är estetiskt tilltalande och moderna i design.

Westins flytoveraller är ofta utrustade med funktioner som tejpade sömmar, reflexdetaljer och justerbarhet av huva och benslut.

Sundridge

Sundridge är ett brittiskt företag som har varit i branschen i över 40 år. De är kända för att erbjuda pålitliga och hållbara produkter till överkomliga priser.

Sundridge fokuserar på att erbjuda praktiska och funktionella flytoveraller som uppfyller säkerhetsstandarderna. Deras flytoveraller är ofta utrustade med funktioner som tejpade sömmar, reflexdetaljer och praktiska fickor.

IMAX

IMAX är ett varumärke som ägs av det danska företaget Svendsen Sport. De erbjuder en rad fiskeutrustning och kläder, inklusive flytoveraller.

IMAX fokuserar på att erbjuda produkter av hög kvalitet som är designade för att vara hållbara och funktionella. De lägger stor vikt vid detaljer och deras flytoveraller är ofta utrustade med funktioner som tejpade sömmar, reflexdetaljer och fleece på insidan av kragen.

Baltic

Baltic är ett svenskt företag som har varit i branschen i över 40 år. De är kända för att erbjuda pålitliga och hållbara produkter som uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna.

Baltic erbjuder en rad flytoveraller som är designade för att vara funktionella och bekväma. De erbjuder också en rad färger och storlekar för att passa alla behov.

Slutsats

När det gäller att välja den bästa flytoverallen är det viktigt att ta hänsyn till en rad faktorer, inklusive säkerhet, komfort, funktionalitet och pris.

Det är också värt att överväga vilka extrafunktioner som är viktiga för dig, som justerbarhet av huva och benslut, reflexdetaljer och antalet fickor. Slutligen, glöm inte att ta hänsyn till vår tidigare ”bäst i test” -bedömning, som kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Vanliga frågor om flytoveraller [year]

Hur mycket kostar det att köpa en flytoverall?

Priset på en flytoverall varierar beroende på märke, material och funktioner. Generellt kan priset variera från runt 1000 SEK till över 5000 SEK.

Var kan man köpa en flytoverall?

Man kan köpa en flytoverall både online och i butik, men det rekommenderas att köpa online eftersom det finns ett större utbud och man ofta kan hitta bättre priser.

Varför behövs en flytoverall?

En flytoverall ger flythjälp och isolering i vattnet, vilket hjälper till att fördröja uppkomsten av hypotermi (kraftig nedkylning) om man råkar hamna i vattnet. Den ger också skydd mot vind och regn.

Hur väljer man rätt storlek på en flytoverall?

För att välja rätt storlek på en flytoverall, mät din längd, bröst-, midje- och höftomkrets och jämför med storlekstabellen för den specifika flytoverallen. Det är också viktigt att prova overallen med de kläder man tänker ha under.

Vilka funktioner bör man titta efter i en flytoverall?

Några viktiga funktioner att titta efter i en flytoverall inkluderar vattentäthet, isolering, antal och placering av fickor, reflexdetaljer, justerbarhet av huva, midja och benslut, och säkerhetsfunktioner som en vissla.

Hur tar man hand om sin flytoverall?

För att ta hand om din flytoverall, följ tillverkarens instruktioner för tvätt och underhåll. Generellt bör man undvika att tvätta overallen för ofta, och när man gör det bör man använda ett milt tvättmedel och hänga den att torka. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera overallen för skador och se till att alla dragkedjor och spännen fungerar som de ska.