Till Flugfiskemagasinets startsida Flugfiskemagasinet Rackelhanen Uppdaterad
2015-11-25
English version

 
 Här fiskar du på vintern
Av Niclas Andersson och Henrik Larsson

Is och snö kan få oss att tappa sugen. Men det finns ett flugfiskarliv även under vintermånaderna. Här får du tips om ett stort antal bra platser där månader som februari och mars plötsligt blir högsäsong.

  Vintern är en tid som gärna förknippas med flugbindning och brasfiske. Det är få flugfiskare som plockar fram spö och vadarstövlar för att ta sig ner till strandkanten. För frusna nordbor innebär vintern en ofrivillig separation från flugaskar och korkhandtag. Vår sysselsättning känns omöjlig. Men faktum är att vinterflugfiske kan vara en fantastisk upplevelse. Flera arter är till och med betydligt lättare att komma till tals med under vinterhalvåret. Klär man sig bara rätt och välj er att bedriva sitt fiske under de milda dagarna kan man faktiskt få uppleva allt från stenhårda lax hugg till regnbåge på torrfluga i storlek 20. Vår uppmaning är enkel; låt inte vintern lägga lock på din hobby, kom ut och upplev en helt ny flugfiskevärld. Det fina är att vinterflugfisket går att bedriva från Kiruna i norr till Ystad i söder. Givetvis varierar förutsättningarna över landet, men det går. För att sporra er lite extra har vi försökt bota vintertröttheten och sammanställt några finfina vatten att besöka vintertid.

  Flugfiske i vinternorrland?

  Visst går det. Det är bara fråga om hur mycket man är beredd att frysa eller pulsa i meterdjup snö och bli genomblöt av svett för att ta sig fram till öppet vatten. Har man ett brinnande intresse för flugfiske så spelar det ingen roll att väggalmanackans bilder pryds av frostiga, snöiga bilder. Fiskesuget kan bli övermäktigt. För att hitta öppet vatten är man tvungen att söka sig till mer strömsatta och samtidigt något varmare vatten. Ett område som har nästan osannolika möjligheter till riktat vinterflugfiske efter framförallt röding, men även öring, är rödingarnas dal i skuggan av Marsfjället. Kultsjödalen i södra Lappland, av många ansedd som Sveriges vackraste fjälldal.

  Kultsjödalen erbjuder massor av möjligheter och utmaningar året om och till många platser tar man sig med bil och en kort promenad. Säsongen 1999 öppnades flera fiskecentrum i fjällvärlden. Fiskecentrum Kultsjödalen som är ett av Västerbottens elva Fiskecentrum, finns på Kultsjögården som även är ett STF-vandrarhem. Här på fiskarnas turistbyrå kan man bland annat ta tips av Mats Byström och Jacob Jonasson om var man kan fiska utifrån rådande förhållanden, köpa fiskekort , hyra båt, boka boende med mera.

Röding från iskanten
Röding från iskanten. I norrland finns öppna sel hela vintern där det går att ta fisken på fluga.

  I slutet av februari

  På senare år har flugfiskesäsongen utökats markant i hela området eftersom allt fler provar på vinterflugfisket som tar sin början redan i slutet av februari, om inte alltför sträng kyla sätter stopp för vakfisket Flugfisket sker framförallt under blidvädersdagar för att slippa isande ringar och annat som kan ställa till med förtret. Under toppmånaderna mars och april blir fisket bara bättre och bättre och givetvis också behagligare för fiskaren. Tänk dig att stå på iskanten en solig och varm marsdag med massor av snö och enastående vacker natur, kroka och drilla i land en tvåkilos röding som sugit i sig ett guldribbat haröra med guldskalle, kan det bli fränare?

  En bidragande faktor till fenomenet hittar man i den reglerade sjön Ransaren. Från dammen har man nämligen bottentappning vilket gör att vattnet nedströms Ransaren håller nästan samma temperatur året om. Vattnet blir mycket näringsrikt och den rikliga förekomsten av det lilla kräftdjuret mysis (mysis relicta) gör att rödingen och öringen stortrivs och växer året om. Strax nedströms Ransaren finns två heta fiske platser som bara ligger 150 meter från bilväg. Det är Övre och Nedre selet som sammanbinds med en kanal och dessa fiskeplatser är oftast isfria hela vintern.

  Skidor och isdubbar

  Har man lite otur med föret kan dessa 150 meter ner till fisket innebära ett svettigt pulsande i meterdjup snö, så ett par skidor är att rekommendera. Andra mycket viktiga prylar som är ovanliga i de normala flugutrustningen är ett par isdubbar som spänns fast på bröstet och en flytoverall av bra kvalitet. Eftersom fisket oftast sker längst ute på tunn iskant så gäller det att vara lite förberedd om isen skulle brista. I år är det tredje året som denna sträcka ingår i de kvoterade vattnen. Här tillåts tio spön per dygn och administreringen av fiskedygn sköts av fiskecentrum som ligger mitt inne i Saxnäs. Toppnoteringarna för fisken har här legat runt tre kilo och fördelningen av fångsterna är övervägande röding, men även en och annan stor öring tas årligen.

  Nästa fina fiskeplats är vid piren där Ransarån rinner ner i Gikasjön. Här vid utloppet bildas det vakar där det stundtals kan samlas stora koncentrationer av fisk på de små öppna ytorna. Värt att nämna är att fisket vid piren och i Gikasjön hör till Grundfors fiskevårdsområde. Ytterligare en plats som kan vara värd ett besök är vid Bielite. Här ligger de så kallade trappstegsforsarna som är ett relativt känt turistmål. Det huvudsakliga fisket sker nedanför forsarna och här kan det vid rätt förhållanden samlas en hel del stor öring som kalasar på det som följer med strömmen. Från och med 2005 säljs ett nytt kort för fisket i Kultsjöån från Kultsjön ner till Stalon.

  Termostövlar på

  Utrustningsmässigt skiljer sig vinterflugfisket mest på vad man har för kläder. Varma skor typ termostövlar med torra, rena sockor är en självklarhet. Redan nämnda flytoverall och isdubbar likaså. På händerna är ett par fingerlösa fleecevantar i mitt tycke helt överlägsna då fleecen värmer även om den blir blöt. De spön man använder till sitt vanliga fjällfiske passar utmärkt, spön i längd 9-10 fot i linklass 5-6. Linvalet faller oftast på en flytlina eller ännu hellre en klar intermediatelina som man sen kompletterar med sjunktafsar i olika sjunkgrad. Långa 0,16 och 0,18 tafsar på minst dubbla spölängden är ett annat knep man kan använda för att komma ner.

  Fisket sker oftast på lugnflytande sträckor och på relativt grunt vatten. På vissa ställen där man kommer åt djupkanter eller det är lite snabbare ström kan man sätta på en liten kula av tungstenspasta för att få ner flugan snabbt. Man får tänka på att inte fiska med för tunga grejor då flugan helst ska fiskas hem mycket långsamt. Flugvalet är huvudsakligen olika mönster med guld- eller kopparskallar. Imitation av mysis, fjädermygg och bäcksländenymfer är också flugor som bör finnas i flugasken. Senare fram i april/maj kan utöka flugvalet till lite ytligare fiskade mönster till exempel fjädermygg och kanske en och annan kläckande bäckslända, eftersom röding och öring vid gynnsamma förhållanden kan visa sig i förföriska vak.

  Kanonfiske på långfredagen

  En episod som två fiskarkompisar var med om visar lite av potentialen i vinterflugfisket i Saxnäs om rådet. Det var påskhelg 2004, närmare bestämt långfredag. Stefan Lövgren och Mikael Hallström hade bokat några dagars fiske för att testa den något ovanliga kombinationen fluga på vintern. Efter att de parkerat bilen tog de sikte på övre selet strax nedanför dammen i Ransaren. När de sent omsider kom ner till selet var de genomblöta av svett efter att ha pulsat i meterdjup mjuksnö.

  Tyvärr så blåste det hårt under största delen av fisket men Mikael lyckades kroka och landa en öring på 1,9 kilo som senare visade sig bli säsongens största tagna öring. Lite dramatik förutom den fina öringen bjöds det också på när Mikael gick genom isen i nedre delen av övre selet och Stefan fick springa till undsättning, men det slutade väl. Det är helt klart värt ett besök till rödingarnas dal för att svinga flugspöet inte bara under den normala säsongen utan även under månader som man fram till nu bara förknippat med brasfiske.

Kontaktinfo för Kultsjögården: www.kultsjogarden.se

 

Fluglax från Vättern
Fluglax från Vättern. Vintern är högäsong efter storvuxna laxfiskar på den stora sjön.

  Lax i Vättern

  Laxfisket i Vättern har de senaste åren dragit till sig stora skaror av sportfiskare i jakt på välväxta laxar och rödingar. Trollare, spinnfiskare och flugfiskare har alla försökt narra fiskarna till hugg och få chans att fånga blanka, urstarka laxar på sex, åtta eller tio kilo! Även om dessa stora fiskar inte är vanliga vet man att chansen alltid finns där.

  Vättern ligger bra till med behändigt resavstånd för många i södra Sverige, eftersom det går att fånga lax från land blir fisket tillgängligt för alla. Laxfisket i den stora sjön är ett typiskt vinterfiske.

  När dagarna blir kortare och dagsljuset avtar drar sig plankton och mikroorganismer mot ytan för att ta vara på de korta dagarna och efter följer småfisk och lax. De platser som fisken dras till och där det är möjligt att fånga dem nära land har branta stränder med djupt vatten nära inpå. De ställen som får ta emot klart flest fiskare är kuststräckan norr om Granvik i nordvästra hörnet av sjön samt området runt Omberg och Ödeshög på Vätterns östra strand. Men då sjön har en oerhörd mängd fiskbara ställen finns det garanterat nya platser att upptäcka där man får svinga sin fluga i ensamhet. Har du flytring bör du absolut ta med den hit, då kommer du ut en bit och får lättare med bakkasten. Håll dig alltid på rimligt paddelavstånd från land, det går strömmar i vattnet som kan föra iväg ringen en bra bit.

Kallt i vattnet. Men under dagarna med plusgrader är kylan inget hinder.
Kallt i vattnet. Men under dagarna med plusgrader är kylan inget hinder.

  Kan blåsa upp fort

  När det gäller väder så är Vättern känd för att kunna blåsa upp snabbt och utan förvarning. Vinden påverkar hur fisken rör sig men samtidigt spelar den också in på skygghet och hugglust. En fin, solig dag med lite vind och blank vattenyta kan fisket vara svårt eftersom fisken blir skygg. Många föredrar därför mulna, blåsiga dagar som bryter ytan. Samtidigt innebär för mycket vind att fisket blir omöjligt (och farligt) då stora vågor bryter in och kan spola ner fiskare från klipporna.

  Det som gör Vätternfisket extra intressant är att laxen ofta visar sig i ytan under sina jakträder. Vaken gör att man har något att rikta sitt fiske efter och även om det inte hugger ser man att fisken är aktiv och finns på plats. Vaken uppkommer när laxen går upp i ett stim med småfisk och slår med stjärten för att sedan vända och ta för sig av godsakerna. Vid en snabb anblick tycker man att det vakar lite överallt men vaken är ofta koncentrerade till vissa stråk och det är hit man ska rikta sitt fiske.

  Kasta hela dagen

  Vid val av flugspö får man göra en kompromiss mellan ett spö som man orkar kasta med en hel dag men ändå klarar av en del vind, samt grov fisk.

  Kompromissen hamnar därför på en 9 eller 9,5-fotare i klass 8 eller 9. Som vi nämnde tidigare riktar många gärna fisket efter lax som jagar i ytan och en flyt- eller intermediatelina blir det naturliga valet. En nylon- eller intermediatetafs i spöets längd och med en spets om 0,28 - 0,30 mm passar perfekt. Laxens huvudsakliga byte är spigg (40-50 mm lång) eller löja (betydligt större). Det finns en uppsjö av mönster som är gångbara men de flesta är av typen ljusa småfiskimitationer med inslag av blått eller grönt. Många flugfiskare använder gärna en flytande spiggimitation, vilket är ett bra val om man ska lägga sina kast på vakande fisk.

  Många trollare har under vintern rapporterat om bra fångster när de kört med en tub på ett flugspö rakt bakom båten. Vid vissa tillfällen har denna metod konkurrerat ut de vanliga trollingbetena. Man kan därför konstatera att skulle laxen inte bita i din fluga när du fiskar hem den på  vanligt sätt, öka farten!

  Vättern-info:

Cinclus C Sportfiskeguide, Vättern
www.karlsborg.se
www.odeshog.se
www.grenna.se
www.outdoor.se
www.granvik.se

 

Tiden precis vid islossningen är en spännande tid vid regnbågssjön
Tiden precis vid islossningen är en spännande tid vid regnbågssjön

  Vinterbåge i Hökensås

  Sandåsen utmed Vätterns sydvästra strand heter Hökensås, här finner flugfiskaren ett myller av sjöar med inplanterad regnbåge och öring. Som vinterfiskeplats är området känt och då främst med isborr och pimpelspö i handen. För flugfiskaren är högvintern inte speciellt lockande då isen ofta ligger tjock men tittar vi framåt den tidiga vårkanten bjuds det på fina tillfällen för flugfiske, och även i många andra put & take-vatten. Precis i brytperioden när isen går får man som flugfiskare inte missa sin chans. Många fiskar har gått kvar under vintern och när den första vårvärmen kommer passar fisken på att fylla på förråden. Ett mycket spännande fiske tar sin början när sjöarna är delvis öppna och man kan fiska runt iskanterna där fisken gärna patrullerar. Många gånger kan man lägga flugan på iskanten och sedan dra ner den i vattnet för att få den att dimpa ner framför nosen på patrullerande regnbågar och öringar.

  Även om regnbåge är det vanligaste bytet är det en stor del öring som tas under detta tidiga vårfiske, kanske för att öringen är mer tolerant mot det kyliga vattnet. Under det tidiga vårfisket är varje extra grad i luften eller solglimt på himlen en inbjudan till fisken att bli mer aktiv och söka efter föda. Detta ska vi flugfiskare ta fasta på och utnyttja. En varm vind som värmer ytvattnet en aning gör att man bör söka fisken på den sida av sjön där vinden ligger på. När en kall vind blåser gäller det motsatta.

  Använd standardgrejorna

  Lämplig utrustning för detta fiske är inget märkvärdigt, ett spö runt nio fot i klass 5 eller 6. För fiske nära iskanterna under finare dagar fungerar flytlina bra, men annars är det sjunkande lina som är mest lämplig. Fisken håller sig gärna djupt där vattnet är något varmare och som regel måste man komma ner dit för att få hugg.

  Man kan se två tydliga val av flugor för det tidiga vårfisket. De första är fjädermyggimitationer samt bäcksländor som är de insekter som först kläcks när solen börjar värma, några sådana bör därför finnas i asken. För de dagar när aktiviteten i ytan är låg får man fiska djupare med större flugor. Några mjuka, livfulla streamers/zonkers i grå, bruna eller olivefärgade nyanser bildar en bra bas tillsammans med matiga trollsländenymfer. Komplettera gärna med streamers i några ljusa färger för tillfällen när fisken behöver retas för att lockas till hugg.

Hökensås-info: www.hokensas.se

 

  Strömfiske i Tidan

  Att hitta fiske i strömmande vatten under den kalla delen i södra Sverige är inte helt enkelt då alla vatten med öring är fredade för fiske fram till vårkanten. Det finns dock ett undantag och det är ån Tidan vid Baltak, strax utanför Tidaholm i Västergötland. Här erbjuds flugfiske i strömmande vatten under hela året på en sträcka om cirka tre kilometer och fiskekort kan köpas i automat på plats vid Tidan. Det planteras kontinuerligt ut regnbåge men även en och annan öring. Sträckan håller också en vild stam av öring men under höst och vinter ska alla fångade öringar släppas tillbaka, då de även här är fredade på grund av lekbestyr.

  Fisken står i djuphålorna

  Att fiska i Tidan vintertid kan vara kylslaget värre, och fisken går på sparlåga. I forsande partier av strömmande vatten där iskall luft virvlar ner i vattnet kan temperaturen bli under noll och ingen fisk klarar att leva här. Istället håller de djupa hålorna fisk där vattentempen är något mer behaglig. Nyckelorden för att fånga fisk är rejäla munsbitar fiskade djupt och sakta. Fisken stiger sällan några längre sträckor för att ta en fluga, så det gäller att komma ner ordentligt. Man bör rikta sitt fiske till de djupa och långsamt flytande partierna av ån. Fiskesträckan i Tidan består av snabbare, strömmande partier i den övre delen och längre ner mot gården Älteberga. Däremellan, samt nedströms, finns lugnare partier som håller fisk hela vintern.

  Kasta uppströms

  Att få ner flugan är som sagt receptet vid fiske i kallt strömmande vatten, det kan uppnås på två sätt. Det ena är att fiska med flytlina och tunga flugor som kastas uppströms för att komma ner djupt. Alternativ två innebär att man använder sjunklina eller en snabbsjunkande tafs som fiskas på laxmaner snett nedströms. För att komma ner ordentligt kan man behöva komplettera med en kula sinking putty på tafsspetsen. Vilket sätt som är bäst är svårt att svara på. Nedströmsfisket är enkelt och man fiskar av ån genom ett kast, ett steg. Nackdelen är att det vid högre vattenföring kan vara svårt att komma ner, även med tunga prylar.

  Uppströmsfisket ger flugan tid att sjunka till rätt nivå, men tekniken kräver mer av fiskaren då man måste vada mer och fiska uppmärksamt för att upptäcka hugg. Då Tidans vatten är något humusfärgat är det ljusa flugor som gäller för att synas. Nymfer får gärna ha ribb av flashabou eller en guldskalle.

Tidan-info: www.hokensas.se

  Havsöring på ost-sydkusten

   Världens bästa havsöringsfiske kanske finns i Skåne. Skånekusten är känd för sina stora silverblanka öringar och området passar fint för vinterflugfiske. Januari och februari brukar ha många dagar med plusgrader, vilket gör det hela än mer inbjudande. Vintern är dessutom en tid som av många anses vara en av de bättre, eller till och med den bästa, tiden på året att fiska havsöring längs kusten. En av de mest erfarna havsöringsfiskarna är Pelle Klippinge. Enligt Pelle är fisket bra under hela vintern, så länge det inte blir extremt kallt. Vid temperaturer kring cirka +5 grader kommer öringen in nära land på födosök. Han förklarar att havsöringen gärna söker sig till utskjutande, markerade rev eller uddspetsar. Sådana platser är oftast säkra, men han tillägger att även vikar där vattentemperaturen kan stiga några grader när varmare vindar ligger på kan fungera bra. Flugvalet skiljer sig något åt vintertid. Pelle använder mindre flugor ju kallare det är och anpassar även hemtagningen, flugorna ska fiskas långsamt. Precis som under övriga året är imitationer av fiskens vanliga föda att föredra. Vintertid är det främst räkor och märlor som står på menyn, men även spigg är attraktivt för öringen.

Havsöring

  Bra platser Sveriges södra och sydöstra kuststräcka är full av intressanta platser att kamma av med flugspöet. Vill du fiska stadsnära är Malmö en bra utgångspunkt, precis vid Öresundsbrons brofäste, på östra sidan vid Limhamn finns ett bra öringstråk. Sträckan vid Barsebäck kan också vara givande, både i hamnen liksom sträckan norr och söder om den. Prova också Löddeås mynning i Vik. Österlenfisket kring Simrishamn är högintressant, här finns många fina rev att fiska av. Likaså kan fisket på Öland vara tidvis väldigt bra, ovanför Bornholm på den västra sidan. Högre upp längs ostkusten finns det mycket att göra i skärgårdsvattnen kring Västervik och i Bråviken utanför Norrköping där du kan fiska fluga efter havsöring helt utan att behöva trängas. Vintern lär där, enligt lokala fiskare, vara den bästa perioden på året om det är milt väder

  Håll koll på fredningstiderna Viktigt att känna till är de olika fredningstider som gäller runt om på kusten. Dessa varierar beroende på var man tänkt fiska. Årligen kommer nya regler, även om de inte alltid skiljer sig åt från tidigare år, från Fiskeriverket. För att hålla dig uppdaterad och inte idka fiske på fredat område bör du besöka Fiskeriverkets hemsida och se vad som gäller förtjust den plats du tänkt fiska; www.fiskeriverket.se.

Mer info om havsöringfiske i Skåne: www.havsoringpaosterlen.se/
Cinclus C Sportfiskeguide, Skåne

 

  Tips för vinterflugfiskaren

  Klä dig rätt

  Klä dig efter "lager-på-lager"-principen. Ett tunt underställ som transporterar fukt och håller värmen närmast kroppen, därefter ett tunnare fleeceunderställ som isolerar ytterliggare mot kylan. För flugfiskarens del är det ytterligare en tjockare fleecetröja som gäller på ovankroppen och därefter kommer vadarbyxor och fiskejacka. Använd samma princip för fötterna. Tänk på att inte ta för tjocka eller för många sockor så att det blir trängt, det kan strypa blodflödet. En varm mössa, ett par torgvantar och en liten halsduk hjälper till att hålla värmen. Ha gärna med ett par extra, tjockare vantar för vilostunderna som gör att du håller uppe värmen i händer och handleder.

  Är varm mat

  En utevistelse under vintern kan bli spolierad om man inte får i sig tillräckligt med energi och varm föda. Ta gärna med torkad frukt och någon chokladkaka, kroppen gör av med betydligt mer energi vintertid än under sommaren. Ta även med något varmt att dricka och gärna mat som du kan värma på ett stormkök.

  Undvik is i ringarna

  Is i spöringarna är ett problem vid minusgrader, det hindrar dig från att kasta långt och fiska hem flugan. En enkel lösning är att applicera någon form av silikon eller teflonbaserat medel i ringarna. Det hindrar inte vattnet från att frysa, men det stöter bort vattnet från ringarna och därmed elimineras det som orsakar isen. Kontrollera dock att det du medel du applicerar inte innehåller något ämne som är skadligt för spöet eller linan.

  Fiska långsamt

  En generell grundregel vid fiske i kalla vatten är att gå ner i flugstorlek och fiska hem flugan långsammare än vanligt. Egentligen en ganska logisk följd av det faktum att fisken är växelvarm, därmed sjunker ämnesomsättningen och möjligheterna till hastiga jakträder dramatiskt. Återigen är det dock viktigt att påpeka att denna regel endast är just en generell grundregel som har en del undantag. För både kustöring och regnbågen i put & take-sjön kan det många gånger vara lönsamt att fiska en större och livfull streamer bunden i någon skrikigare färg med långsamt hemtag. Det kan vara ruskigt effektivt.

Av Niclas Andersson och Henrik Larsson, 2004 ©
 

Besök gärna:

Niclas hemsida: http://www.flyfishphoto.com/

Henriks hemsida http://www.fiskebild.se

 

Till Flugfiske Magasinets startsida

För att få den bästa upplevelsen av Magasinet gäller det att du har rätt inställningar.
Här är mina rekommenderade inställningar

Var vänlig och respektera lagen om upphovsmannarätten.  Kopiering eller annan mångfaldigande av innehållet helt eller delvis av denna och alla andra sidorna i "Flugfiskemagasinet Rackelhanen" är ej tillåtet.

Mats Sjöstrand 2015

Om du har några kommentarer eller frågor angående Magasinet så kontakta gärna mig.

Hälsningar
Webbmaster
Mats Sjöstrand

 

 

 

 

Annonsbar
Sponsorpolicy / Våra sponsorer: